середу, 29 лютого 2012 р.

Екскурсія в музей Маркіяна Шашкевича

У рік відродження музеїв долучаємося до пізнання історичних та духовних цінностей. В останній день зими працівники районної бібліотеки, РДБ, відділу культури та туризму здійснили пізнавальну екскурсійну поїздку у музей Маркіяна Шашкевича в с.Новосілки Буського району, котрий був відкритий до 200-ліття відомого галичанина.
Людмила Ціхоцька багато й цікаво розповіла про життя великого духовника, нашого земляка о. Маркіяна Шашкевича, про експонати музею, а також про історію його створення.
На зворотньому шляху ми відвідали церкву св. пророка Іллі, що в Красному - пам'ятку архітектури XVIII ст. Тут почули розповідь настоятеля храму отця Степана про духовні святині - церковний іконостас та чудотворні ікони Ісуса Христа, св.Шарбеля та о.Піо.
Всі учасники поїздки отримали велику духовну насолоду та вдячні за це організатору екскурсії Людмилі Ціхоцькій.

                             Леся Вовк, завідуюча методично-бібліографічним відділом

Фото Лесі Цюпки з екскурсії  музеєм Маркіяна Шашкевича в с.Новосілки дивіться тут:





Фото Лесі Цюпки з відвідин церкви св. пророки Іллі, що в Красному (пам'ятка архітектури XVIII ст.) дивіться нижче:



                                                  Матеріал розмістила Марія Литвин   

вівторок, 28 лютого 2012 р.

Презентація книги "Рипейські гори" Тараса Дишканта

Сьогодні в читальному залі відбулась презентація чергової книги Тараса Дишканта "Рипейські гори". На презентацію прийшли керівник відділу культури і туризму Буської РДА  Людмила Ціхоцька , члени товариства "Бужани", методисти відділу культури і туризму, краєзнавці, бібліотекарі та читачі. Захід відкрила директор ЦБС Оксана Стецик, яка розповіла про творчий шлях автора. Потім з розповіддю про свою книгу виступив сам Тарас Дишкант. Уважно вислухавши його виступ присутні згодом поділилися своїми враженнями.

Звуковий звіт методиста Марії Литвин з цієї події прослухайте тут:
http://video.yandex.ua/users/lytvynb/view/4/#

Відгуки присутніх прослухайте тут:
http://video.yandex.ua/users/lytvynb/view/5/#

Фоторепортаж бібліотекаря Лесі Цюпки прогляньте нижче:









Матеріал підготувала бібліотекар юнацької кафедри Леся Цюпка

середу, 22 лютого 2012 р.

Відзначення Міжнародного Дня рідної мови

Cьогодні, 22 лютого 2012 року в читальному залі РЦБС відбувся урок "Відкрий, рідна мово, свої скарбниці золоті", який підготувала  бібліотекар юнацької кафедри Леся Цюпка разом з учнями Буської ЗОШ №1. Усі учні були святково одягнені у вишиванки. На урок завітав голова РДА Володимир Сай, керівник відділу культури і туризму Буської РДА Людмила Ціхоцька, вчитель української мови Наталя Григорівна Побігушко, журналісти, методисти відділу культури і туризму, бібліотекарі та активні читачі.
Захід вела Леся Цюпка, з доповіддю про рідну мову виступила завідуюча відділом обслуговування Людмила Михалюк, огляд книжкової виставки провела бібліограф Анна Дончак. Під час уроку бібліотекар юнацької кафедри продемонструвала два відеокліпи. Вірші українських поетів читали учні Лідія Чигир, Соломія Демчишин, Вікторія Караськевич, Юлія Шевчик, Анастасія Михалюк.
Голова РДА Володимир Сай вручив пам'ятні медалі до 200-ліття від дня народження о.Маркіяна Шашкевича керівнику відділу культури Людмилі Ціхоцькій, керівнику освіти Богдану Глуховецькому, редактору часопису "Воля народу" Миколі Іванціву та іншим.

Повний звуковий звіт методиста Марії Литвин з цієї події слухайте тут:
http://video.yandex.ua/users/lytvynb/view/3/#

Нижче прогляньте фоторепортаж Лесі Цюпки з цього заходу


















                                                                                       Богдан Литвин

неділю, 5 лютого 2012 р.

Старт міжнародного краєзнавчого проекту

«Візит на батьківщину предків» - таку умовну назву отримав міжнародний краєзнавчий проект Буської бібліотеки у ході якого група громадян Республіки Польща, вихідців з Буська та їх нащадків, відвідають місто під час Чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012». Вони побувають в  Олеському Замку, в сакральних памятках та інших визначних місцях району, вклоняться могилам предків, переступлять  поріг осель які збереглися до нашого часу. Наразі уточнюються терміни, маршрути, місця перебування, довкола сайту «Архітектурні пам’ятки Надбужжя» www.busk.io.ua , ведеться жвавий обмін старими фотографіями та іншими краєзнавчими документами.
 Зазначимо, що в серпні минулого року Надбужжя уже відвідали родини Білєцьких та Шиманських, які в знак вдячності  подарували бібліотеці книгу - ошатне видання про Папу Римського Яна Павла II польською мовою «Благословенний Ян Павел II», автор Джоана Влодарчек. Висловили вдячність усім,  хто долучився до пошуків помешкання їх предків, (див. блог районного часопису «Воля народу»  http://volyanarodu.blogspot.com/2011_08_01_archive.html  5 стр. «До батьківської хати»).
.
14.08.2011. родинну садибу на вулиці Грушевського  відвідала громадянка Польщі – Тереза Білєцька (на світлині вгорі). А допоміг їй у цьому краєзнавчий сайт «Архітектурні пам’ятки Надбужжя» (www.busk.io.ua ) створений в Інтернет-центрі Буської бібліотеки

На горищі колишньої вулиці Соколи,31  знайдено старе фото родини Шиманських


А на цих знімках, екскурсію по Олеському Замку з громадянами Польщі, проводить адміністратор Інтернет-центру Марія Литвин
15.08.2011. Нащадки вихідців з Буська у костелі св.Станіслава
                                                                               
                                                                  Богдан Литвин