четвер, 31 травня 2012 р.

До 100-річчя Пласту

Цьогоріч Україна відзначає 100 років Національної скаутської організації Пласт. Коротку відеоінформацію про це дивіться у сюжеті Перного національного телеканалу від 12.04:2012:


 У читальному залі Буської центральної районної бібліотеки готується тематична книжкова виставка про ювілей Пласту - міцної спілки дітей і дорослих.

Сьогодні, 31 травня у селі Гутиську Тур'янському проходить районне пластове Свято Весни і шкільний фестиваль "Червона рута". Учасників цього спільного дійства привітав голова Буської РДА Володимир Сай, а голова районної ради Володимир Замроз з нагоди ювілею Пласту нагородив керівника районної організації Пласт Людмилу Гураш і зв'язкового куреня імені Дмитра Куп'яка Володимира Жолновича. Вінцем програми свята став виступ Заслуженого артиста України Ігора Богдана, який народився у Гутиську і  тепер живе в Канаді.

До Вашої уваги відеофрагмент Юрія Білика з місця події:


                               

P.S.
А ще, принагідно, з приємністю згадуємо лютий 2003 року. Виконуючи девіз пластунів про допомогу слабшим, керівник Красненської станиці Людмила Гураш привезла тоді в прохолодне приміщення бібліотечного Інтернет-центру потужний електронагрівач. Це створило затишок в єдиному на той час місці доступу до Інтернету. Адже тоді сюди, крім волонтера Корпусу миру США, за інформацією, як за живлющою водою, прямував кожен, хто мав найменше бажання.

Богдан Литвин, керівник Інтернет-центру
МАТЕРІАЛ НА СТАДІЇ РОЗРОБКИ

вівторок, 29 травня 2012 р.

Короткий екскурс в історію створення Інтернет-центру

З травня 1999 року за підтримки Фонду Сороса Буська бібліотека вже мала доступ до Інтернету в рамках проекту, розробленого вчителем інформатики Богданом Володимировичем Литвином. Матеріальною базою для цього доступу був єдиний ПК зі сканером, принтером та модемом, який і до сьогодні ефективно використовується в читальному залі бібліотеки.


 Бажаючи розширити можливості, Богдан Литвин в квітні 2001 року подав проект на конкурс "Інтернет публічних бібліотек (LEAP)", який проводило Посольство США в Україні.  Цей проект привернув увагу авторитетного міжнародного журі.
 Рівно 11 років назад, 29 травня 2001 року до Буська завітала помічник радника Посла США Ольга Любиинецька. Результатом її візиту було визнання Буського району перспективним для впровадження інформаційних технологій. Заступника голови РДА  Мирославу Поремську запросили на семінар в Посольство США. А у вересні 2001 Буська ЦБС уклала першу грантову угоду  і в грудні в ній відкрився перший на Львівщині бібліотечний Інтернет-центр.
У червні 2002 року відбувся перший моніторинговий семінар. На цей семінар за досвідом приїхали численні представники з бібліотек області.

 Будь ласка, дивіться відеозвіт цієї далекої події

Минуло 13 років, бібліотека отримала 6 грантів від міжнародних донорів на загальну суму понад 150 тис. грн., сьогодні на черзі вже сьомий грант від програми "Бібліоміст", який дозволить оновити програмне забезпечення Інтернет-центру. Але про це читайте у наших наступних дописах.

                                                                  Марія Литвин, методист бібліотеки

суботу, 26 травня 2012 р.

Про Євгена Петрушевича

Євген Петрушевич, Президент ЗУНР, наш земляк. Цього тижня в неділю, 3 червня 2012 р. минає 149 років від дня його народження. Про те, як у Буську шанують славетного діяча, розповідається у відеосюжетах, які Буська бібліотека пропонує увазі своїх читачів:


Відкриття пам'ятника Євгену Петрушевичу в Буську 1 листопада 2008 року


Фільм ЛОДТРК "Українські державники. Євген Петрушевич"

                              Богдан Литвин, керівник Інтернет-центру Буської ЦБС

пʼятницю, 25 травня 2012 р.

Пам'яті Бориса ВОЗНИЦЬКОГО




У Буській бібліотеці вшановуємо Бориса Возницького - ініціатора відновлення Олеського замку.

                                                                Марія Литвин, методист бібліотеки

середу, 23 травня 2012 р.

Буськ відзначив День Героїв

Лицарів Київської Русі, діячів ОУН, вояків УПА, воїнів Великої Вітчизняної війни вшанували на мітингу біля монументу Скорботи жителі міста Буська. Цьому передувала піша хода із різноманітними знаменами ветеранів, учасників боротьби за волю України, яка почалася з майдану Звитяги. Учасники акції поклали корзини з квітами біля меморіальної дошки на честь замордованих НКВД у 1941 році. Священники усіх конфесій відслужили спільний молебень на честь загиблих героїв.
Присутніми на цій урочистості були працівники Буського відділу культури і туризму та бібліотекарі Буської РЦБС.

Далі дивіться фоторепортаж та відеосюжети

На патріотичний заклик керівника відділу культури і туризму Буської РДА Людмили Ціхоцької у врочистих вишиванках всі дружно рушили на мітинг




                                  В колоні мітингуючих крокують Буські бібліотекарі





                                         Марія Литвин, методист Буської РЦБС

неділю, 13 травня 2012 р.

День Матері

Сьогодні у Буському Народному домі до Дня Матері відбулася благодійна програма під назвою "Даруй світло", яку організував благодійний фонд ім. Арсена Монастирського Тернопільської обласної філармонії. У концерті брали участь: танцювальна група "Збруч", гурт "Отава", вокальний квартет "Акорд" та учасниця відбіркового туру Євробачення-2012 Мар'яна Нестайко.
Напередодні в читальному залі бібліотеки розгорнуто тематичну книжкову виставку.
Фото з виставки дивіться нижче: 




                                                     Марія Литвин, методист Буської РЦБС

четвер, 10 травня 2012 р.

Презентація книги Романа Бучка "Молімося Богу"

Сьогодні в читальному залі Буської центральної районної бібліотеки Роман Бучко  презентував чудову добірку віршів "Молімося Богу". Завжди вірний канонам сучасності, скромний, щирий, простий автор більш ніж десять років виношував план видання цієї книжки.
Пригадую, в 1999 році разом вибрали ілюстрацію розміщену на внутрішньому форзаці. Зрештою при допомозі історико-культорологічного товариства "Бужани" цим планам цьогоріч судилось здійснитися.
Привітати автора з вагомим творчим доробком прийшли численні шанувальники його творчості, читачі бібліотеки, представники ЗМІ та органів влади, просто друзі та знайомі. Присутні захоплено слухали поезії в авторському виконанні. Захід вела директор бібліотеки Оксана Стецик. В обговоренні взяли участь члени товариства "Бужани" Павлик, Зозуля, Дишкант, бібліотекарі, представники влади.




Прогляньте відеозвіт з цієї події нижче:


Початок презентації


Гортаємо сторінки книжки (коментар заступника директора Галини Гораль)

В обговоренні беруть участь представники влади


"Бужани" обговорюють книгу свого товариша



Пісні на слова автора

                  Керівник Інтернет-центру Богдан Литвин

середу, 9 травня 2012 р.

Cвято зі сльозами на очах

Буські бібліотекарі вшанували пам'ять полеглих у Другій світовій війні. Вчора вони взяли участь у мітингу на меморіальному кладовищі міста Буська. До підніжжя могил поклали живі квіти.

Фоторепортаж дивіться нижче:







                                                                                 Методист Марія Литвин