четвер, 21 лютого 2013 р.

Мова - душа народу


Сьогодні в Буській ЦРБ читачі, бібліотетекарі, освітяни, журналісти, школярі Буської ЗОСШ №1 та представники громадських організацій і влади відзначили міжнародний День рідної мови. Захід пройшов у формі виховної години. Отож, в центрі уваги дійства були виступи учнів про красу та значення мови у житті кожного народу.
Заступник голови Буської районної ради Богдан Гринишин зачитав відкритого листа Ірини Фаріон про мовне питання.
Репортаж з місця зустрічі підготували журналісти часопису "Воля народу" та Буського радіо.

Присутні залишили у імпровізованій відкритій газеті свої думки про рідну мову.
Свій відеозвіт у вільному доступі на YOUTUBE про це свято виклав Мирослав Тимчишин:

 
 


  <bgsound src="имя файла"> Богдан Литвин

вівторок, 19 лютого 2013 р.

Дарунки для бібліотек

Одним із джерел поповнення книжкових фондів бібліотек сьогодні є дарунки видавництв та меценатів. Напередодні Нового року книгозбірні Буської централізованої бібліотечної системи отримали в подарунок від видавництва «Літопис УПА» понад 1200 примірників серійного видання «Літопис Української повстанської армії». У нього входить «Основна серія», серія «Події і люди», «Нова серія», серія «Бібліотека», а також 4 – томник «Володимир Макар. Спомини та роздуми».
У цих книгах містяться документи і матеріали, які відтворюють сторінки історії та боротьби УПА, діяльність героїв визвольних змагань, спогади очевидців про пережите. Кожна сільська бібліотека поповнить свій книжковий фонд декількома десятками цих видань.
До 100 – річного ювілею головного командира УПА Василя Кука його племінниця Ольга Кук подарувала Красненській бібліотеці 36 книг з власної колекції. Серед них – спогади Василя Кука про матір Парасковію «Українська скорбна мати», його праця « Генерал – хорунжий Романа Шухевич», а також «УПА в запитаннях і відповідях». Надзвичайно цінними для читача є книги «Василь Кук – Головний  командир УПА» та «Наше життя і боротьба». Остання належить перу Василя Галаса – чоловіка легендарної Марічки(Марії Савчин) та є цікавим доповненням до її спогадів «Тисяча доріг».
Добра традиція благодійництва триває. Нещодавно Буська центральна районна бібліотека поповнилась двома унікальними фотоальбомами. Їх бущанам подарувала дочка відомого мистецтвознавця, Героя України Бориса Возницького Лариса Возницька – Разінкова, генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв. Один з них – дослідження Бориса Возницького спільно з польськими мистецтвознавцями – розкриває перед читачами творчість найвидатнішого європейського скульптора ХVІІІ ст. Івана Пінзеля. Інший альбом – це книга «Володар кам’яного персня» авторства фотохудожника Василя Пилипюка і письменника Романа Лубківського. Видання увійшло до серії «Постаті» і побачило світ 2012 року у видавництві «Світло й тінь». Присвячене воно видатному майстру часу, хранителю мистецьких скарбів Борису Возницькому. У книзі використано уривки з досліджень Б.Возницького, фрагменти інтерв’ю, нотатки і роздуми з власного щоденника митця. Обидві подаровані книги мають неабияку мистецьку та поліграфічну цінність, це справжні книжкові фоліанти. Безперечно,вони стануть окрасою нашого фонду та знайдуть свого читача.
 


 Ми щиро вдячні книговидавництвам та меценатам за подарунки і розуміння того, що їхня підтримка є дуже важливою для наших бібліотек.

 Леся Вовк, завідувач методично – бібліографічного відділу  Буської ЦРБ

пʼятницю, 8 лютого 2013 р.

Починаємо публікацію краєзнавчих матеріалів дослідника Тараса Дишканта

Інтернет-центр бібліотеки  розпочинає публікацію краєзнавчих матеріалів місцевого краєзнавця, дослідника, члена товариства "Бужани" Тараса Дишканта. Їх всі можна буде переглянути наприкінці цього допису, клацнувши мишею по слову "переглянути" біля відповідної книги. Автор надав Буській бібліотеці право на розміщення своїх досліджень.

Автор в Інтернет-центрі бібліотеки

 Книги Тараса Дишканта

Тарас  Дишкант  «Давній Буськ, як важливий річковий порт»
(Збірка історико-краєзнавчих статей) Львів – Сполом, 2008  

Тарас Дишкант  Правдива Скіфія. – Львів: Сполом, 2009. – 40 с.
Переглянути

Тарас Дишкант Скіфська спадщина: збірник статей. – Львів: Сполом, 2007. –  52 с. 






Марія Литвин

Інформативно-роз'яснювальний семінар компанії "Шеврон"

Сьогодні, 8 лютого 2013 року, читачі Буської бібліотеки взяли участь в інформативно-роз’яснювальному семінарі американської компанії «Шеврон Україна» з проблем видобування сланцевого природного газу в Олеському родовищі. Перед цим вони грунтовно вивчили питання в Інтернет-центрі, створеному за сприяння Посольства США в Україні: переглянули відео, почитали відгуки спеціалістів.



На семінар в актовий зал Буської музичної школи прибули представники Золочівського та Перемишлянського районів. Були присутні також голова Буської РДА Володимир Сай, голова районної ради Володимир Замроз, голова представництва «Шеврон» в Україні Пітер Кларк, інші працівники  компанії, голови місцевих рад, члени ГО, політичних партій, журналісти.
Учасники заходу переглянули відеоматеріали про виробництво сланцевого газу, охорону навколишнього середовища, досвід компанії по розробці родовищ у США та Польщі. Усі мали можливість висловитись, обмінятися думками та отримати відповіді на запитання.
Відеофрагмент з цієї події  розміщено тут:




Бущанка Оксана Куйбіда переглядає відеоматеріали компанії "Шеврон"

 Олександра Клим та Євген Белей вирішили вивчати проблеми сланцевих розробок в Польщі, куди незабаром вирушають на заробітки

Юрій Білик і Роман Піджарко працівники відділу культури, цікавляться видобутком сланцевого газу 
                             
 Марія Литвин, інженер-бібліотекар Інтернет-центру Буської ЦРБ

четвер, 7 лютого 2013 р.

Майстер-клас ляльки-мотанки

У Буській центральній районній бібліотеці імені Івана Котляревського стало вже певною традицією проведення майстер-класів для  жителів району, читачів і бібліотекарів з народного декоративного, прикладного  і  ужиткового мистецтв. За ініціативою Буського районного товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка ці заходи в районному Народному домі проводять номінанти проекту «Цікава людина рідного краю».  У минулий четвер, 31 січня 2013 року, в читацькому залі бібліотеки світ української вишивки демонструвала  і навчала секретам народного мистецтва  самобутня  майстриня з села Гумнисько Ольга Кіркова. (дивись і слухай Буське радіо на http://byskeradio.blogspot.com/ , читай на блозі бібліотеки http://buskl.blogspot.com/2013/01/blog-post_31.html  )
 А сьогодні, 7 лютого,  в методичному залі Народного дому відбувся майстер-клас з виготовлення української національної іграшки ляльки-мотанки.  (http://byskeradio.blogspot.com/2013/02/blog-post_7.html ) Демонстрації практичних умінь і навичок, тонкощів справи передувала змістовна розповідь заступника директора Буської РЦБС по роботі з дітьми Галини Гораль про ляльку-мотанку, її місце в духовній сфері нашого народу. Як завжди, зустріч завершилась вшануванням номінанта проекту. На цей раз Диплом просвітянського проекту отримала вчителька англійської мови Буської ЗОСШ №2 Галина Сень.



               Ці знімки зроблені під час проведення заходу.

Богдан Литвин, керівник Інтернет-центру Буської бібліотеки