неділю, 29 вересня 2013 р.

До Всеукраїнського Дня бібліотек

До Всеукраїнського Дня бібліотек висаджуємо дубок привезений з Тарасової гори



Привіз його з Канева місцевий спонсор Ігор Іваськів



Посадимо, підпишемо і будем доглядати



Є дуб - буде і монумент



Світлини Марії Литвин

пʼятницю, 27 вересня 2013 р.

Подарунок до професійного свята



Напередодні  Всеукраїнського дня бібліотек  на 271 книгу поповнились фонди  Буської ЦБС.  Ця  література   одержана  за державною «Програмою поповнення бібліотечних фондів». Книги  адресовані  дітям-читачам. Заслуговують уваги такі видання: тритомник «Сто казок. Найкращі українські народні казки»  (видавництво Івана Малковича), «Дітям про Україну» Дарії Іваницької, а також  видання  Сергія Дерманського, Оксани Думанської, Марії Людкевич, Всеволода Нестайка та багатьох інших письменників.

                       Г. Гораль, заступник директора Буської ЦБС по роботі з дітьми

Презентація книги "50 куточків Львівщини, які варто відвідати" Ірини Вороняк



У Буській    районній  бібліотеці   ім. І.Котляревського  відбулась  презентація книжки  І.Вороняк «50 куточків   Львівщини,  які варто відвідати». Книжка -  проект  для  мешканців   Львівщини,   які  хочуть   глибше   пізнати  рідний край. А побачити у нас є що. 
Адже   маємо  8440  пам’яток   культурної спадщини,  майже 3430  пам’яток архітектури,   більше  як  3820 пам’яток  історії,  886 пам’яток археології, понад 300 пам’яток  монументального   мистецтва. Серед 55 міст  та містечок,  презентованих у книжці, є і наш Буськ.
 З книжкою   можна познайомитись  у бібліотеках Буської ЦБС. Презентацію  провели  керівник відділу культури та туризму Буської  РДА Л.Ціхоцька та   заступник  директора ЦБС по роботі з дітьми     Г.Гораль



З нагоди цього свята бібліотекарі розгорнули книжкову полицю


Л. Вовк. завідувачка методичного  відділу


вівторок, 24 вересня 2013 р.

Озелення території біля краєзнавчого музею

Сьогодні працівники відділу культури озеленили територію біля краєзнавчого музею.
Вони висадили поблизу музею біля 40 ялин, туй і кущів самшиту.
А бібліотекарі Буської районної бібліотеки ім. Івана Котляревського планують у переддень професійного свята висадити маленькі дубочки.

Фоторепортаж:







Марія Литвин, інженер-бібліотекар

неділю, 22 вересня 2013 р.

Буськ відзначив День міста

916 річницю  жителі  Буська відзначили сьогодні, 22 вересня .  Історико-краєзнавча виставка артефактів і світлин проходила у палаці графа Бадені, з 9  до 18 години. Її провело товариство «Бужани». 


Голова товариства  «Бужани» Зіновій Павлик з Богданом Литвином

Вуличні команди міста змагалися у турнірі з мініфутболу, вулицями міста пробігли легкоатлети. На міському стадіоні у фінальному поєдинку за Кубок району зійшлися команди з  смт. Красне та с. Сторонибаб. О 15 годині на площі Звитяги розпочалися святкові гуляння з концертом, іграми та атракціоном. А завершився День міста дискотекою і феєрверком.


Відеофрагменти Мирослава Тимчишина: 




                           Марія Литвин, інженер-бібліотекар Буської ЦБС

понеділок, 16 вересня 2013 р.

Ще один бібліотечний веб-ресурс нашого району

У мережі Інтернет з'явився ще один корисний ресур: «Бібліотека Буської середньої школи №1» www.bublioteka.io.ua . Цей сайт досвідчений бібліотекар Буської ЗОСШ №1 Оксана Лозова створила за допомогою конструктора сайтів IO.UA . Саме цей конструктор Буська ЦБС рекомендувала бібліотекам області для розміщення краєзнавчих матеріалів на семінарі в ЛОУНБ (http://buskl.blogspot.com/2013/05/blog-post_28.html ).
На шкільному сайті наразі розміщено лише твори нашого письменника Івана Савчина. Отож, колеги, заходьте, читайте, вчіться.

Богдан Литвин


неділю, 15 вересня 2013 р.

XX Форум видавців у Львові

Плани та події Форуму






Презентація "підривної літератури"

На Форумі побували завідувачка відділом комплектування і обробки літератури Буської ЦБС Олександра Алієва і бібліотекар Буської РБД Марія Мороз.Про їх враження повідомимо згодом.

Редколегія







четвер, 12 вересня 2013 р.

IV бібліотечний форум у Львові

Сьогодні, 12 вересня 2013 року, у  Львові в межах XX Форуму видавців відкрився IV бібліотечний форум. Перші сесії проходили в читальному залі Наукової бібліотеки ЛНУ ім. І.Франка.
На фото учасники за роботою:


Валентина Пашкова: "Книжки не померли - вони просто переходять в інший формат"


Андрій Афонін розповідає про проект "Кассіопея"


Слухацька аудиторія


Марія Литвин представляє  на форумі Буську РЦБС. Як добре, що колишня викладачка по дистанційному навчанню в ДАКККіМ (2010 р.)  Ярослава Хіміч допомогла з комплектом матеріалів.

Матеріал підготував Богдан Литвин

середу, 11 вересня 2013 р.

Презентація книги Богдана Гориня "Любов і творчість Софії Караффи-Корбут"

Сьогодні, 11 вересня 2013 року в Буському РНД відбулася презентація книги Богдана Гориня "Любов і творчість Софії Караффи-Корбут".  У книзі  йдеться про Мистецтво та Любов. Про долю творця в умовах тоталітарного суспільства та про велике, без взаємності, кохання. Це вічні, але до кінця так і незвідані теми. Тож, на презентацію зібралися львівські письменники, журналісти, представники органів влади, краєзнавці, бібліотекарі та читачі.
Сценарій заходу уклали та вели його директор бібліотеки Оксана Стецик і завідувачка методичним відділом Леся Вовк, а виконавча ініціатива, як завжди, належала керівнику відділу культури Людмилі Ціхоцькій.
Перед присутніми виступили: автор твору Богдан Горинь, розпорядник творчої спадщини Софії Караффи-Корбут Василь Валько, директор видавництва "Каменяр" Дмитро Сапіга, поет Богдан Чепурко, упорядник книжки Мирослав Левицький, керівник відділу культури Людмила Ціхоцька,  письменник-краєзнавець Михайло Зозуля, місцевий літератор Роман Бучко, заступник директора Буської ЦБС по роботі з дітьми Галина Гораль та інші.



...............................................................................................................
Зазначимо, що автор є далекоглядною людиною і в майбутньому збирається розмістити книгу в Інтернеті. Саме так він відповів на запитання про доступність для читачів бібліотеки електронної версії книжки.
Сценарій згодом

понеділок, 2 вересня 2013 р.

США надали грант на дерев’яну церкву у Дрогобичі

Інтернет-центр Буської ЦБС у 2008-2009 подавав проекти в  Фонд Посла США зі збереження культурної спадщини. Вони стосувалися церкви св.Миколая в м.Буську та  церкви Воскресіння Господнього с. Побужани. Інформували про діяльність Фонду через часопис "Воля народу". Поталанило ж цього року дрогобинам. Про це в інформації ЗІКу:




Понеділок
02 вересня 2013
11:41

США дали $85 тис. гранту на дерев’яну церкву у Дрогобичі

Посольство США в Україні виділило грант у розмірі 85 тис. дол. на реставрацію дерев’яної церкви XV ст. у м. Дрогобичі на Львівщині.
2 вересня 2013 р. Церемонія надання ґранту Посольського фонду США на реалізацію проекту реставрації дерев’яної Церкви святого Юра у Дрогобичі
Урочиста церемонія підписання гранту відбулася сьогодні, 2 вересня, за участі посла США в Україні Джеффрі Пайєтта.
Як повідомив міський голова Дрогобича Олексій Радзієвський, кошти гранту будуть використані на те, щоб встановити пожежну сигналізацію у церкві, зробити огорожу, а також на відновлення внутрішнього стінопису.
«Ще будучи у США, я чув про дерев’яні церкви в Україні, але якщо особисто відвідати цю церкву, це дає набагато глибше розуміння всього багатства української культури», – заявив посол Джеффрі Пайєтт. Він додав, що надання цього гранту свідчить про визнання світового значення церкви Св. Юра у Дрогобичі. Також він запевнив, що буде стежити за тим, як ведуться роботи, і в подальшому обов’язково ще відвідуватиме Дрогобич.
Нагадаємо, церква Святого Юра в Дрогобичі внесена у список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у 2013 році як один з найвидатніших шедеврів дерев’яної архітектури всесвітнього значення кінця XV – початку XVI століть. Інтер’єр церкви-музею розписаний унікальними фресками, композиціями та декоративними мотивами, що зберегли свою неповторну художню цінність та розкривають важливі історичні події та життя і побут мешканців середньовічних галицьких міст. Живопис народних майстрів, кожен з яких у різні роки перебудов міг давати певну свободу своїй творчій фантазії, надає споруді яскравої самобутньої індивідуальності.
Аварійний стан дерев’яної споруди та стінопису вимагає невідкладного проведення реставраційних робіт. Перемігши у міжнародному конкурсі, цей проект отримав грант Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини, що допоможе виконати рятувальні заходи і надасть можливість зберегти пам’ятку в її історичній та мистецькій неповторності. У 2013 році в конкурсі взяли участь 149 проектів-фіналістів із багатьох країн світу. Переможцями було обрано 46 проектів, з них 6 європейських, серед яких і дрогобицький.
З 2001 року Посольський фонд США зі збереження культурної спадщини надав фінансову підтримку понад 750 проектам збереження культурних об’єктів у понад 120 країнах. Понад $40 мільйонів доларів, які сукупно вкладено у ці проекти, демонструють повагу Сполучених Штатів до культурної спадщини інших країн. Список попередніх українських проектів, профінансованих Фондом, можна побачити тут.