середу, 26 березня 2014 р.

Бібліотеки Бущини відзначають 200-літній ювілей Великого Кобзаря


Наша душа    українська,
  Єднає і захід, і схід!
І струнами кобзи звучить невмируще
Слово Тараса крізь дві сотні літ!


         У березні розпочалося святкування  200 – річного ювілею великого сина українського народу, пророка нації – Тараса Григоровича Шевченка.  Триватимуть заходи впродовж року, адже 2014 - Рік Шевченка. У кожному куточку нашої Бущини, в кожній сільській книгозбірні вплели свою часточку у вінок Кобзареві. В багатьох закладах бібліотекарі підготували книжкові виставки, провели літературні світлиці та літературно – музичні свята, Шевченківські читання, огляди літератури, флешмоби, квести, вечори поезії, а також долучилися до загальносільських свят. Пропонуємо вам переглянути добірку матеріалів про те, як вшановують Кобзаря у  закладах культури Буської ЦБС.


Бібліотека - філіал с. Заводське.

Про відзначення ювілею Великого Кобзаря у Заводській бібліотеці розповідає власний блог. Цей блог знаходиться за адресою: http://zavodske.blogspot.com/2014/03/blog-post_7.html Бажаємо успіхів молодому ініціативному бібліотекарю Христині Стефанюк.

Методисти Буської ЦРБ

Куткір


More PowerPoint presentations from Bogdan Lytvyn

Бібліотека - філіал с.Топорів

Відкриття Шевченківських днів у селі Топорів розпочалося з оформлення книжково – ілюстративної виставки «Величне слово Кобзаря» у сільській бібліотеці. ЇЇ переглянуло чимало користувачів різного віку. Привертає увагу і виставка «Кобзарів» із фонду бібліотеки, що має назву «Кобзар» - книга правди».
 16 березня  спільними зусиллями бібліотеки,школи та культпрацівників проведено літературно – музичну композицію «І лине над землею Шевченкове святеє слово». Програма святкування була насиченою – поезії Кобзаря, пісні на слова Шевченка, а також інсценізація п’єси «Назар Стодоля» залишили у глядачів незабутні враження.
Ольга Чикальська, бібліотекар філіалу с.Топорів

Бібліотека - філіал с.Боложинів

Святково прибрана сцена у вигляді Шевченкової хати, портрет Кобзаря заквітчаний вишитим рушником, стіл накритий білим обрусом, а біля підніжжя сцени, на столах, - виставка дитячих малюнків за творами Т.Шевченка (організована сільською бібліотекою та школою).

Багато мешканців Боложинова зібралося в Народному домі на сільське свято з нагоди 200 – річного ювілею Великого Кобзаря. Впродовж двох годин гості дійства  уважно слухали безсмертні вірші та поеми, насолоджувались  піснями на слова Тараса Шевченка. На завершення славетний  “Заповіт” співали усім залом.
Марія Баб, бібліотекар філіалу с.Боложинів

        
Бібліотека – філіал с.Вербляни
«І твоя, Кобзарю, слава не вмре, не загине»


     Під такою назвою 16 березня в Народному домі с.Вербляни було організовано літературно – мистецьке свято, присвячене 200-річчю від дня народження Великого Кобзаря.  Святково прибраний зал, на сцені  – великий  портрет Т.Г.Шевченка, одягнутий  у вишитий рушник. Бібліотекар Марія Чучман, яка виконує і функції директора Народного дому, представила глядачам книжкову виставку «Творець і борець до останнього подиху». Учасники святкового дійства, а це учні школи – від молодших до старшокласників – зворушливо  читали Шевченкові твори. Завершилося свято спільним виконанням «Заповіту».

 Леся Вовк, зав. методично – бібліографічного відділу
Бібліотека – філіал с.Йосипівка
З нагоди 200 – ліття Т.Г.Шевченка у селі Йосипівка відбулося чимало заходів. Так, у день народження Великого Кобзаря, 9 березня, в сільській книгозбірні проведено годину поезії  «Гортаючи Кобзар».

 Напередодні  тут для відвідувачів бібліотекар розгорнула книжкову виставку «І лине над землею Шевченкове святеє слово».18 березня у початковій школі відбувся дитячий ранок «Іду з дитинства до Тараса».

А 30 березня спільними зусиллями громади села проведено святковий концерт «Славетний син великого народу».

Зоряна Струж, бібліотекар філії с.Йосипівка
Бібліотека – філіал с.Побужани
З нагоди 200 – річчя Тараса Шевченка  для користувачів Побужанської  сільської бібліотеки розгорнуто книжкову виставку «Шевченко у наших серцях», яка знайомить з багатогранною творчістю великого митця.

Спільними зусиллями місцевої влади, школи, церковної громади, Народного дому та бібліотеки  у селі проведено великий святковий концерт, приурочений славному ювілею Великого Кобзаря.


Марія Гута, зав. бібліотеки – філіалу с.Побужани

Бібліотека – філіал с.Теребежі

Під час Шевченківських днів у Теребежах силами  сільської бібліотеки, Народного дому  та школи  проведено літературно – музичну композицію «Ми чуємо тебе,Кобзарю, крізь століття», присвячену 200 – літтю Т.Г.Шевченка.



Галина Борщ, бібліотекар філіалу с.Теребежі


Бібліотека -  філіал с.Ракобовти



Свій дарунок у вінок Кобзареві вплели і мешканці Ракобовт. Спочатку представили п’єсу «Назар Стодоля», опісля сільська бібліотека разом із місцевою школою провели шевченківський тиждень, під час якого відбувалися конкурс читців – декламаторів «Живе Тарас і зараз поміж нас», літературно – мистецький екскурс «Шевченко – поет і художник» та виставка малюнків за творами Т.Шевченка.



 Редколегія блогу


вівторок, 25 березня 2014 р.

Читаємо Шевченка. Сьогодні і завжди


 
20 березня у Буській районній бібліотеці для дітей пройшов загальнообласний День дитячого читання «Читаємо Шевченка. Сьогодні і завжди».


Із читачами 6-А класу Буської ЗОШ №2 були проведені голосні читання легенд «Тарасові дуби», «Зустріч з царем», «Борітеся - поборете» (книга В. Лисенка « Легенди про Тараса»), присвячені великому Кобзареві.
 

Заступник директора ЦБС Г. Гораль розповіла присутнім історію створення Шевченкового «Кобзаря». Бібліотекар Н. Островська провела огляд літератури, представлений на ювілейній книжковій виставці «Тарас Шевченко – владика слова і володар духа». Читачі стали учасниками віртуальної подорожі «Монументальна Шевченкіана», яку підготувала і провела бібліотекар читального залу Г. Сай. Ця подорож перенесла читачів у різні куточки України та світу, де встановлені пам’ятники великому Кобзареві. 

У приміщенні вестибюлю ЗОШ № 2 біля ювілейного стенда, присвяченого Т. Шевченку, шестикласники разом з бібліотекарями провели флешмоб, де читали напам’ять Шевченкову поезію.

 
Бібліотекар М. Мороз презентувала п’ятикласникам книгу «Тарас Шевченко - дітям» (укладач Д. Іваницька), а також провела голосні читання оповідання Лесі Храпливої «Про хлопчика Тарасика та його золоте перо», легенд «У театрі», «Кукіль та пшениця» (книга «Культура України в казках та легендах»).

 

 Г. Гораль, заступник директора Буської ЦБС 

 

 

понеділок, 24 березня 2014 р.

"Кобзар" онукові у подарунок



                    Власник великої приватної бібліотеки, відомий , бущанин пан Ярослав Давидовський на день народження онукові подарував унікальне видання "Кобзаря". Наша презентація :




Марія Литвин, методист Буської РЦБС

четвер, 20 березня 2014 р.

«КОБЗАР» - ДЛЯ БІБЛІОТЕК


            На Бущині продовжують вшановувати Т.Г.Шевченка. Сьогодні у районному Народному домі підвели підсумки  конкурсу малюнків, присвячених творчості Великого Кобзаря. В межах  конкурсу районна бібліотека для дорослих та дитяча бібліотека отримали два примірники Шевченкового «Кобзаря», придбаного за кошти депутата Львівської обласної ради Богдана Козака.





 До збірки увійшли вірші, поеми та балади, створені великим українським поетом Т.Г.Шевченком у період з 1837 до 1861 року. Їх було вилучено у різні часи царською, а згодом радянською цензурою. Видання  доповнить  книжково – ілюстративну  виставку «Кобзар – книга, що рятує націю», яка експонується у  ЦРБ, та стане окрасою книжкової виставки у РДБ «Тарас Шевченко – владика слова та  володар духа». Ми щиро вдячні меценату  від себе та від наших читачів за такий щедрий дарунок.




Леся Вовк, завідувачка методично – бібліографічного відділу Буської ЦРБ

середу, 19 березня 2014 р.

Зустріч з Антоном Дацком

Фоторепортаж про зустріч читачів і бібліотекарів Буської ЦРБ ім.І.Котляревського з параолімпійським чемпіоном і активним читачем бібліотеки Антоном Дацком, яка відбулась 17 березня у День клієнта.

Антон розповідає про турнір в Франції.





 Антон Дацко відвідав також Інтернет-центр Буськкої ЦРБ.
Матеріал на стадії розробки 

Геній. Пророк. Борець


У Красненській сільській бібліотеці  оформлено книжково – ілюстративну виставку «Геній.Пророк.Борець», присвячену 200 – літтю Великого Кобзаря. Основою виставки стали літературні та мистецькі твори Тараса Шевченка, а також літературознавчі праці про нього.
 
«Родзинка» експозиції – це нова книга Богдана Гориня «Графічна Шевченкіана Софії Караффи - Корбут», яка побачила світ цього року до славних ювілеїв  -           200 – ліття Тараса Шевченка та 90 – річчя Софії Караффи – Корбут.
 
 



Надія Тарнавчик, завідувачка бібліотеки – філіалу смт.Красне

ПОДАРУНОК ЗЕМЛЯКАМ


Мешканці Бущини отримали щедрий дарунок – понад 2 тисячі книг з приватної бібліотеки земляка, останнього Головнокомандувача УПА Василя Кука. Книги отримано від центру досліджень визвольного руху через вчителя  Ярослава Стецишина.
         До останнього подиху свого життя Василь Кук вів активну громадську діяльність, спрямовану на відновлення історичної справедливості, видав та зібрав чимало цінних книг. Серед них – історична, мистецька література, українська та зарубіжна класика, літературознавство. Сьогодні його книжкова спадщина знайшла достойне місце в краєзнавчому музеї Красного, шкільній бібліотеці Красненської ЗОШ № 1 та  бібліотеках Буської ЦБС. Чимало книг отримала Красненська сільська книгозбірня, частину колекції  передано в Буську ЦРБ.
 
 Справжні фоліанти –  книги початку ХХ століття, видані за кордоном та у Львові, - отримала   Ракобовтівська  сільська бібліотека для поповнення музею – кімнати старовинної книги.

 

Леся Вовк, завідувачка методично – бібліографічного відділу Буської ЦРБ

четвер, 13 березня 2014 р.

НАЙКРАЩИЙ ЧИТАЧ УКРАЇНИ – 2014


Сьогодні у районній бібліотеці відбувся 2 етап Всеукраїнського конкурсу «Книгоманія – 2014»  «Найкращий читач України» для учнів 6 – 8 класів. Він проводиться уже  традиційно бібліотеками з метою стимулювання в дітей інтересу до читання якісної сучасної дитячої літератури. У конкурсі взяло участь 17 дітей з 12 –ти шкіл Буського району.


 Особливістю цьогорічного конкурсу стало запровадження бібліотекарями Буської РДБ   тестової форми  оцінювання знань з літератури. Напередодні вони розробили тести для дітей 6, 7 та 8 класів за шкільною та позашкільною програмами. Впродовж 30 – ти хвилин діти самостійно відповідали на запитання, далі журі в складі керівника відділу культури та туризму Л. Ціхоцької , директора Буської ЦБС О.Стецик , заступника директора Буської ЦБС Г.Гораль , завідувачки методично – бібліографічного відділу Буської ЦРБ Л.Вовк та бібліотекаря Буської РДБ М.Мороз  опрацювало відповіді та визначило переможців. Ними стали шестикласниця  та семикласниця з Куткірської школи Юлія Ковальчук  і Семеренко Мар’яна, а також учень 8 класу Буської ЗОШ № 2 Віталій Лісовець. 



Програму заходу бібліотекарі Буської ЦРБ збагатили та доповнили цікавими елементами. Так, бібліотекар юнацької кафедри Буської ЦРБ Л.Цюпка розповіла дітям про постать  Т.Г.Шевченка, а також зробила огляд  розгорнутої  книжково – ілюстративної  виставки «Кобзар – книга, яка рятує націю», яка демонструється з нагоди 200 – ліття  Великого Кобзаря у читальному залі Буської ЦРБ. 


Багато  інформації про минуле нашого краю та видатних земляків почерпнули школярі  під час відвідин музейної кімнати «Мамина світлиця» районного народного дому та екскурсії краєзнавчим музеєм міста Буська, яку провела бібліограф ЦРБ Г.Дончак.   

                                                                    
         Підсумовуючи результати конкурсу та вручаючи відзнаки переможцям і учасникам, голова журі Л. Ціхоцька наголосила на великому значенні книги для збагачення інтелекту людини  та живого спілкування з літературою в наш комп’ютеризований час.
Л.Вовк, завідувачка методично – бібліографічного відділу Буської ЦРБ

неділю, 9 березня 2014 р.

Виставка " Кобзарів" у Палаці Бадені

9-10 у Палаці Бадені історико-культурологічне товариство "Бужани" розгорнуло свою шевченкіану, в центрі якої була унікальна збірка "Кобзарів". 

 Про це - наш фоторепортаж:


Рядками з поеми "Кавказ" виставку відкрив голова товариства "Бужани" Зеновій Павлик


З експозицією знайомиться жителька міста Буська Даниїла Гроховська


Стенд з виданнями Кобзаря


Один з куточків виставки в Палаці Бадені


Монументи Великому Кобзарю


Шевченкіана в філателії і значках


Андрій Янів, член Товариства пошуку жертв війни "Пам'ять", у військовому однострої зустрічав учасників виставки на подвір'ї палацу Бадені



Марія Литвин

суботу, 8 березня 2014 р.

55 років краєзнавцю, досліднику історії, літератору Тарасу Дишканту

Сталося те, що сталося. У 145-річницю Великого Кобзаря в місті Буську в сім'ї вчителів народився син, якого теж назвали іменем Тарас.


Сьогодні - він наш найкращий читач, користувач і співробітник. Завжди бере участь у всіх бібліотечних заходах. Усі свої нові книги презентує у нашій бібліотеці. Його дописи завжди викликають інтерес читачів часопису "Воля народу", він частий гість Буського радіо. Разом з Зіновієм Павликом у 1988 році стояв біля витоків товариства "Бужани", а сьогодні сприяє проведенню всіх акцій цієї громадської організації.


Колектив Буської РЦБС щиро вітає Тараса Петровича  з ювілеєм і зичить здоров'я, щастя і нових горизонтів у дослідницькій діяльності.






Марія Литвин

середу, 5 березня 2014 р.

"КОБЗАР" - КНИГА, ЩО РЯТУЄ НАЦІЮ

 
У читальній залі Буської ЦРБ  бібліотекарі розмістили велику книжково – ілюстративну виставку до 200 – літнього ювілею великого українського поета, генія, борця та пророка  Тараса Щевченка «Кобзар – книга, яка рятує націю». Матеріал для   виставки збирали гуртом  - як з фондів наших книгозбірень, так і з власних бібліотек користувачів та всіх поціновувачів книги, адже до славного ювілею  хотіли здивувати відвідувачів максимальною кількістю збірок «Кобзаря». Ми вдячні редактору часопису «Воля народу» Миколі Іванціву та товариству «Бужани»  за суттєвий вклад у наповнення експозиції.
Ядром виставки стали 40  «Кобзарів», виданих  в Україні та за кордоном у різні роки. Палітра видань найрізноманітніша: від найдавніших, початку ХХ ст., до сучасних.  Є  репринтні, ювілейні, серійні, мініатюрні  та сувенірні видання, а також «Кобзарі» для дітей. Окраса виставки    книги – автографи поезій Т.Шевченка «Три літа» та «Дневник.Автобиография». Книжкову експозицію побудовано з дотриманням хронології видання «Кобзарів» та доповнено мистецькими творами Шевченка – репродукціями офортів «Мальовнича Україна», а також ілюстраціями до творів поета відомої мисткині, художниці й графіка Софії Караффи – Корбут. Найновіша книга  на виставці – це « Графічна Шевченкіана  Софії Караффи – Корбут» Богдана Гориня. Вона побачила світ уже цього року у  Київському видавництві «Пульсари».

 
У вихідні, з 8  по 10 березня, виставку буде доповнено  рідкісними книгами  Шевченкіани  з колекції товариства «Бужани»  та  перенесено для демонстрації у палац графа Бадені в Буську. Надалі ж вона експонуватиметься в Буській ЦРБ, її зможуть оглянути та, за бажанням, доповнити, всі охочі. Сподіваємось на співпрацю та  активність  бущан, бо сьогодні  всім нам дуже уважно треба читати цю Велику книгу, в якій кожне слово пророче. «Обніміться ж, брати мої, молю вас, благаю…» - хіба це не про нас?
 Леся Вовк, завідувачка методично – бібліографічного відділу Буської ЦРБ