вівторок, 29 квітня 2014 р.

Це гірке слово - Чорнобиль

26 квітня минуло 28 років з часу Чорнобильської катастрофи. Ця скорботна дата ніколи не проходить поза увагою бібліотекарів Буської ЦРБ ім.Котляревського. Традиційно ми у цей день проводимо години пам’яті, вечори – спомини, запрошуємо до розмови учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Цьогоріч у стінах Буської книгозбірні бібліотекарі розгорнули книжкову виставку «Це гірке слово – Чорнобиль», на якій представлена документальна та художня  література про  цю трагічну сторінку в історії України.

 

 Леся Вовк, завідувачка методично-бібліографічного відділу Буської ЦРБ



понеділок, 21 квітня 2014 р.

Увага ! РТЦІ ЛОУНБ навчить бібліотекарів області працювати з Вікіпедією



24 і 29 квітня 2014 року у Регіональному тренінговому центрі Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки будуть проводитися два одноденні тренінги «Основи роботи  з електронною енциклопедією Вікіпедія. Використання вікі в бібліотечній справі. Представлення Бібліотеки у Вікіпедії» для працівників бібліотек-переможців конкурсу проектів «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету» та представників інших бібліотек які володіють ПК та навичками роботи в Інтернет згідно річного плану РТЦ, затвердженого Міжнародною радою наукових досліджень та обмінів (IREX).


         Тренінг проводиться з метою ознайомлення бібліотечних працівників з новими можливостями розвитку бібліотечного середовища, зокрема для поширення знань по роботі з Вікіпедією; оволодіння навичками роботи  з електронною енциклопедією; створення інформаційної сторінки у Вікіпедії в т.ч. і своєї бібліотеки; проведення тренінгів даної тематики для краєзнавців та користувачів бібліотек.



         Учасники тренінгів зможуть займатися інформаційним наповненням та редагуванням вже існуючих сторінок, створювати нові інформаційні сторінки тощо.
Зазначимо, що Інтернет-центр Буської РЦБС уже кілька років працює з Вікіпедією. Нещодавно ми отримали 2 листи від оргкомітету Вікіпедії. В одному - подяка за участь у конкурсі "Вікі любить пам'ятки", в другому запрошення до участі в конкурсі "Вікі любить Землю". Текст подано нижче:


Thank you for taking part in the Wiki Loves Monuments participants' survey!

Dear MariyaLytvyn,
Thank you for taking part in the Wiki Loves Monuments participants' survey. Your answers will help us improve the organization of future photo contests!
In case you haven't filled in the questionnaire yet, you can still do so during the next 7 days.
And by the way: the winning pictures of this year's international contest have been announced. Enjoy!
Kind regards,
the Wiki Loves Monuments team
Wiki Loves Monuments logo

Вікі любить Землю, 1–31 травня / Wiki Loves Earth, May 1–31, 2014

WLE Austria Logo (no text).svg
Вітаємо!
З 1 по 31 травня 2014 буде проходити конкурс «Вікі любить Землю», метою якого є фотографування пам'яток природи. Цього року конкурс став міжнародним. Зі списками пам'яток природи України можна ознайомитися тут. Приєднуйтеся!
Більше інформації про конкурс читати тут. – Оргкомітет «Вікі любить Землю» (in english) 20:54, 9 April 2014 (UTC)



Редколегія блогу


четвер, 17 квітня 2014 р.

ВІТАЄМО З ВЕЛИКОДНЕМ!





Шановні колеги – бібліотекарі, дорогі наші читачі! Ми наблизились до найвеличнішого свята усіх християн – Світлого Христового Воскресіння! В цей час ми відкриваємо Богові свої душі, просимо наповнити їх духовною силою і надією. Ми дякуємо Господу Богу за те, що у дні випробувань відчували його захист і підтримку. В найскладніші часи ми непохитно вірили – Господь не залишить нас. Великдень нагадує нам про духовне відродження, яке потрібне всім нам, українцям. То ж нехай Чудо Воскресіння Христового надихає нас на добрі та праведні справи заради майбутнього України!    

І зійде сонце, наче кругла паска,
Мов писанка, розквітне вся земля – 
Радіймо, друзі, великодня казка
Гаївкою хай серце звеселя!
Співаймо, друзі, в великоднім колі 
І Господа воскреслого молім,
Щоб обновивсь весною щастя й долі 
Наш рідний край, наш український дім.


Христос Воскрес!


 
З повагою, працівники  Буської районної бібліотеки
 

середу, 16 квітня 2014 р.

Бібліотека – осередок духовності


 
Впродовж Великого посту  у сільській бібліотеці  с.Чішки з благословення отця Євгена Мигаля, настоятеля цекрви Пророка Іллі,  щосереди та щоп’ятниці бібліотекар  проводить  дитячі духовні читання «Хресна дорога – шлях до спасіння».  О п’ятій годині  до книгозбірні сходяться діти  та  дорослі. Всі разом читають  Хресну дорогу, моляться, співають Страсні пісні. За традицією, опісля бібліотекар пригощає відвідувачів  солодощами.
 
 

Леся Вовк, завідувачка методично – бібліографічного відділу Буської ЦРБ

88 років від дня народження Бориса Возницького


16 квітня 1926 року народився Борис Григорович Возницький український мистецтвознавець, директор Львівської галереї мистецтв, академік Української академії мистецтв, Герой України (2005), лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка (1990), заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ICOM), доктор honoris causa... До усіх цих звань приєднується ще одне - Почесний громадянин Буського району. Таке звання присвоїла йому Буська районна рада посмертно у 2012 році, врахувавши той внесок, який він зробив у відродження Олеського Замку.
Про життя видатної людини дивись нашу відеокомпіляцію:



Марія Литвин, методист Буської РЦБС

вівторок, 15 квітня 2014 р.

Сьогодні 72 роки Ярославу Ковалю

Ще недавно ми святкували 70 років Ярослава Івановича  Коваля. Слухали його виступ у програмі Львівського обласного радіо на Великдень, 15 квітня 2012 року, про рідну природу, екологічні загрози. А сьогодні Ярославу Ковалю, лікарю-терапевту з Нового Милятина, вже 72 роки.
За плечима відомого у Надбужжі пасічника кілька -  екологічних проектів з очищення довкілля рідного краю. Він їх постійно просуває, шукає підтримки громади, бо є також членом Буського районного відділення УЕА "Зелений Світ", заступником голови. Він - автор першої  в Україні книги про забруднення продуктів харчування "Продуктовий геноцид", яка вийшла у 2001 році у Львівському видавництві "Сполом". Цей доробок презентував у нашій книгозбірні.

А під псевдонімом Ярко Іванів в 1990-х роках у місцевому часописі "Воля народу" публікувались його новели, котрі згодом увійшли до збірки новел "Дерева стогнуть". Вона побачила світ у тому ж таки видавництві "Сполом" 1999 року. Пригадую, як жваво обговорював творчий доробок Ярослава Івановича численний читацький загал Бущини. Книга стала настільним посібником з національного та екологічного виховання.


Дбає Ярослав Коваль і про відродження духовного життя: у рідному селі підготував з церковною громадою кошторис на реставрацію костьолу.
Людина щедрої душі, Ярослав Коваль, любить дарувати людям мед своїх бджіл, ліки від природи, тепло свого серця в коротких повчальних оповіданнях. Бажає щастя і добра, міцного здоров'я в чистій екології



Колектив Буської центральної районної бібліотеки імені Івана Котляревського зичить своєму авторові здоров'я, ентузіазму і всіляких гараздів.
Марія Литвин, методист Буської РЦБС

середу, 2 квітня 2014 р.

Блог для Буської РДБ у подарунок до Міжнародного дня дитячої книги

Сьогодні, 2 квітня 2014 року, у Міжнародний день дитячої книги, Інтернет-центр Буської ЦРБ подарував  районній бібліотеці для дітей блог за адресою WWW.RDBBUSK.BLOGSPOT.COM 

Відтепер колектив методистів та бібліотекарів Буської дитячої книгозбірні самостійно розміщуватиме цікаву інформацію про діяльність бібліотеки на своїй власній сторінці.

 Зазначимо, що свій перший блог Буська ЦРБ створила ще у 2008 році. Хронологія подальшого розвитку бущанської блогосфери така:

Редколегія