середу, 30 липня 2014 р.

Нехай Ангели несуть мир Україні



Сьогодні бібліотекарі  Буської ЦРБ стали учасниками добродійної акції «Розмалюй та подаруй солдату Ангела – охоронця».  Дітки Буського дитячого садочка № 2  у методичному залі РНД разом із своїми наставниками вирізали з картону та розмальовували божественні створіння – Ангелів, які працівники відділу культури  передадуть українським воїнам у зону АТО.  Ангелики вийшли смішні та серйозні, веселі та насуплені. Та всі вони - з відкритими серцями та вкладеними чистими дитячими помислами і вірою в перемогу. Нехай  ці Диво - Ангелики, дбайливо створені дитячими ручками, несуть мир та оберігають життя  наших вояків під час виконання свого священного обов’язку – захисту Вітчизни.




Леся Вовк, зав. методично – бібліографічного відділу Буської  ЦРБ

2014 рік- Рік Легіону Українських Січових Стрільців


З метою відзначення 100-річчя утворення Легіону Українських Січових Стрільців; враховуючи вагому роль та історичне значення національно-визвольних змагань на початку ХХ століття; керуючись статтею 43 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", Львівська обласна рада прийняла рішення №1156 від 08 липня 2014 року «Про проголошення  2014 року Роком Легіону Українських Січових Стрільців». 

Ініціативною групою з користувачів і персоналу Інтернет-центру Буської ЦРБ на  відзначення 100-річчя створення Легіону Українських Січових Стрільців проводиться інформування громадськості та Інтернет-спільноти району, ведеться науково-пошукова робота зі збору фактичного матеріалу про Січових Стрільців, які були вихідцями з району або проживали на його території, готується підбірка тематичних матеріалів «А ми тую стрілецькую славу збережемо».

Про хід роботи інформуватимемо громадськість.

Богдан Литвин

P.S.  Увазі читачів пропонуємо взяти в Інтернет-центрі книгу:

Литвин М. Р., Науменко К. Є. Історія галицького стрілецтва. - Львів: Каменяр, 1991. - 200 с

Мова: українська

Автори книги розкривають драматичний літопис галицького стрілецтва: бойовий шлях легіону Українських січових стрільців, Української галицької армії, трагедію червоних галицьких стрільців, які у 30-ті рр. потрапили під каток сталінських репресій, про повоєнну долю військової еміграції.

Завантажити книгу через Інтернет наші користувачі можуть тут:
 
 

 

 


понеділок, 28 липня 2014 р.

Благодійна акція видавництва "Богдан". Беріть участь.

четвер, 24 липня 2014 р.

Бібліотекарі обговорили стратегію проведення громадських слухань у бібліотеках Буської ЦБС


Сьогодні на виробничій нараді працівники Буської ЦБС обговорили концепцію проведення громадських слухань «Рідному місту/селу – сучасні бібліотеки». 1 липня на Львівщині стартували громадські слухання, які є найефективнішою формою діалогу бібліотеки і громади. Ініціаторами проведення таких заходів є Львівська обласна універсальна наукова бібліотека та Львівське регіональне відділення УБА «Галичина». Метою громадських слухань є надання членам територіальних громад інформації про роботу публічних бібліотек регіону, їхнє бачення перспектив розвитку, а також створення умов для ведення діалогу «бібліотека – громада» щодо проблем життєдіяльності публічних бібліотек. Громадські слухання в бібліотеках Буської ЦБС проводитимуться у вигляді зустрічей бібліотекарів з громадою, засобами масової інформації, органами влади, громадськими організаціями, користувачами. Як наголошували у своїх виступах директор бібліотеки Оксана Стецик та завідувачка методично – бібліографічного відділу Леся Вовк, бібліотекарі повинні залучити до активної участі в обговореннях представників місцевого самоврядування, сільську інтелігенцію, священиків, учнівську та студентську молодь. З метою вивчення громадської думки  слід організовувати: скриньки для пропозицій та побажань реальних та потенційних користувачів,  соціологічні дослідження «Моя думка про бібліотеку»; опитування, анкетування,  експрес-інтерв’ю; діалоги,  дискусії, «круглі столи» «Бібліотека нашої громади»; мобільні інформаційні стенди; конкурси малюнків та постерів «Бібліотека майбутнього». Триватимуть такі заходи з липня по жовтень 2014 року. Пізніше буде організований  районний підсумковий «круглий стіл» за участю представників влади та громади.



Леся Вовк, зав. методично – бібліографічного відділу Буської ЦРБ

вівторок, 22 липня 2014 р.

До 28 - річчя Ольги Бурої - героїні Небесної Сотні

 
22 липня  цій молодій тендітній  жінці могло виповнитися 28 років. Та не судилося… Доля розпорядилася інакше – разом з іншими українськими патріотами  наша землячка Ольга Бура віддала життя  за незалежність та свободу України. Вона брала активну участь в акціях протесту у Києві, починаючи з 24 листопада 2013 року. На Майдані провела три місяці: допомагала “морській сотні” Самооборони, стояла у сторожі, працювала на складі та на кухні. Подаючи бруківку для будівництва барикад, поранила руку, що спричинило виникнення інфекції. 13 березня 2014 року Ольга Бура померла в лікарні. Сьогодні у районному Народному домі біля фігури Пречистої Богоматері горить лампадка – данина пам’яті героїні Небесної сотні. Молімося за душі полеглих борців, які загинули та продовжують гинути на східних кордонах нашої держави. Слава Україні та вічна слава її героям!
 

 
Леся Вовк, завідувачка методично – бібліографічного відділу Буської ЦРБ

пʼятницю, 11 липня 2014 р.

До Княжих святинь та Манявського водоспаду

9 липня працівники Буської централізованої бібліотечної системи милувалися неперевершеними краєвидами Опілля і Прикарпаття.


 Свою мандрівку розпочали з селища Крилос, на території якого в середні віки існувала столиця Галицько-Волинської держави – м. Галич. Саме тут знайдено саркофаг поховання князя Ярослава Осьмомисла, під час правління якого Галич здобув найбільшого розквіту, Митрополичі палати, де знаходиться музей історії Галича.


 Згадується в музеї і про те, що вивчав поземелля княжого Галича і Лев Чачковський, який похований в Буську. Побували бібліотекарі і на Манявському водоспаді, це  - найвищий водоспад в Карпатах, висота скель якого 20 м., а також помолилися в найстарішій святині Карпат – православному монастирі, який майже чотириста років знаходиться у Маняві.


 Цікавими розповідями мандрівку супроводжував гід-екскурсовод  Юрій Пирч.  


Леся Цюпка



четвер, 10 липня 2014 р.

Отчий краю, про тебе розповідь моя…


Сьогодні у Буському РНД відбувся 5 – ий регіональний форум краєзнавців – літописців  бущанського краю.  Він зібрав усіх небайдужих людей – вчителів, журналістів, бібліотекарів, економістів, програмістів – усіх, хто любить рідну землю, вивчає її та прагне  передати у спадок нащадкам свої знання. Проведення таких форумів було  започатковане районною «Просвітою» та Буською ЦРБ з метою пізнання минувшини рідного краю, збереження історичної та родової пам’яті, відкриття нових імен на літературному та мистецькому небосхилах. Щороку на форумах ми обговорюємо цікаві сторінки з історії, дізнаємося нові факти  про видатних особистостей Бущини. Нинішня зустріч  була присвячена темі краєзнавчих розвідок різного часу  у  медійних виданнях. У роботі форму взяли участь перший заступник голови Буської РДА Микола Чучман та голова Буської районної ради Володимир Замроз. Захоплююче  про свої напрацювання в царині краєзнавства розповідали редактор часопису «Воля народу» Микола Іванців, редактор Буського радіо Леся Дацко, члени товариства «Бужани» Михайло Зозуля та Тарас Дишкант, літератори Алла Андрєєва і Роман Бучко,  знаний бущанин, ветеран війни Степан Давидовський,  бібліотекар  сільської книгозбірні с.Ракобовти Марія Смолінська, методист Буської ЦРБ Марія Литвин, освітяни Ярослав Стецишин, Валентина Лотоцька  і Галина Сень. Журналіст «Волі народу» Лариса Гарасимів представила учасникам фотовиставку відомого на теренах Бущини митця, фотокореспондента Зеновія Коваля. Керівник відділу культури та туризму Буської РДА Людмила Ціхоцька відкрила чудову експозицію ілюстрацій  Шевченкіани видатної художниці Софії Караффи – Корбут «Натхненна Кобзарем», до 90 – річного ювілею якої ми наближаємось. Ведучими дійства були працівники Буської ЦРБ Галина Гораль та Леся Вовк.










Леся Вовк, завідувачка методично – бібліографічного відділу Буської ЦРБ

2014 рік на Львівщині проголосили роком Січових стрільців

Львівська обласна рада проголосила 2014 рік на Львівщині Роком легіону Українських січових стрільців. Таке рішення підтримали 69 депутатів Львівської обласної ради під час сесії 8 липня.

Рішення приняте з метою відзначити 100-річчя утворення легіону Українських січових стрільців та наголосити на вагомості національно-визвольних змагань початку ХХ століття. 

Протягом двох тижнів департаменти культури, освіти та інформаційної діяльності Львівської облдержадміністрації повинні розробити план заходів із відзначення 100-річчя утворення легіону УСС. Зважаючи на це, Інтернет-центр бібліотеки намагатиметься поповнити краєзнавчий сайт "Видатні люди Бузеччини" інформацією про легіонерів УСС з нашого краю. З цією метою, налагодимо співпрацю з товариством "Бужани" і використаємо приватні документи.

Богдан Литвин

середу, 9 липня 2014 р.

У Буську вп’яте відбудеться регіональний форум краєзнавців-літописців


Буська районна організація Всеукраїнського товариства "Просвіта" імені Тараса Шевченка та Буська центральна районна бібліотека імені Івана Котляревського 10 липня 2014 року в Буському РНД об 11.00 проведуть  5-й регіональний форум краєзнавців-літописців. Гасло цьогорічного форуму: «Отчий краю, про тебе розповідь моя…». Бібліотекарі,читачі, вчителі історії, активісти місцевого історико-культурологічного товариства «Бужани» розкриють чергові таємниці в історії рідного краю. На форум запрошені представники самоврядування та журналісти.  Цьогоріч основна увага буде зосереджена на журналістсько-краєзнавчих розвідках про Бущину.  Власне кажучи, з саме журналістських публікацій-розвідок  Антонія Шнайдера «Miasto Busk – Wenecja polska» у львівському часописі «Dziennik Literacki» за 1866 рік №№ 44-48 . і розпочалось наукове краєзнавство про 917-річний  Буськ.
Довідка.
Перший регіональний форум краєзнавців-літописців  відбувся 26 травня 2010 року.З багатьма краєзнавчими матеріалами про Буський район користувачі Інтернету мають можливість вільно ознайомитись на двох бібліотечних сайтах «Видатні постаті Бузеччини» www.buskfamouse.io.ua і «Архітектурні пам’ятки Надбужжя» www.busk.io.ua.






 Богдан Литвин, керівник Інтернет-центру буської бібліотеки
Про перший форум дивись тут:
http://zik.ua/ua/news/2010/05/27/230396


суботу, 5 липня 2014 р.

77 років від дня народження Іванки Мигаль

6 липня 2014 року минає 77 років від дня народження нашої славетної землячки Іванки Мигаль - відомої співачки американської та канадської співачки, меццо-сопрано Нью-Йоркської Метрополітен Опера. У цей день до меморіальної таблички, встановленої на корпусі Буської загальноосвітньої школи №2, бущани покладуть квіти. З цієї нагоди в Буському краєзнавчому музеї оновлена експозиція, пов'язана з іменем мисткині. 
Дивись відеозвіт Мирослава Тимчишина:


 У Буській центральній районній бібліотеці імені Івана Котляревського організована тематична книжкова виставка "Ти до нас вертаєшся піснями".



Інтернет-центр подає коротку бібліографічну довідку та виклав  звукозаписи музичних творів, в яких звучить голос Іванки Мигаль: 

Мигаль Іванка (06 липня 1937, Львів — 18 вересня 1983, Торонто) — українсько-канадська оперна співачка. Меццо-сопрано американської та канадської опери. Народилася у Львові, у родині Григорія і Марії Мигалів. Дитячі роки провела в місті Буськ. Емігрувала до Канади у 1949 році.
Початкову музичну освіту здобула у Форт Вільямі, Канада. Продовжувала студії в Королівській музичній консерваторії в класі опери у Торонто.

Співацьку кар'єру почала у 1957 року, співаючи на Національній Виставі в Торонто з відомим співацьким ансамблем Леслі Белл Сінгерс. З 1964 року виступала із власними концертами. Протягом кількох років була заангажована у Стратсфордському театрі та в оперній компанії Торонто.
В тому ж часі мала ряд виступів на радіо та телебаченні Сі-Бі-Сі. В 1965 році відбула музичний курс в Аспен, Колорадо і виступила як естрадна співачка з оркестром в різних містах Америки (Маямі, Детройт, Нью-Йорк, Чикаго, Філадельфія). В 1967–1969 роках виступала з Метрополітальним оперним студіо в турне по США та Канаді, в 1969–1973 роках — з Метрополітальною оперною компанією, відтак у Маямській опері і з 1974 року — в Канадській оперній компанії.

24 вересня 1983 року була похована в місті Тандер Бей, на цвинтарі св. Патрикія, де раніше спочила її мати Марія.[1]





Іванка Мигаль разом з Чезаре Сєлі виконує партію "О чудовий - чудовий спис" у опері Вагнера "Парсіфаль" 9 квітня 1971 року
Cesare Siepi sings "O wunden - wundervoller heiliger Speer"
from Parsifal by Richard Wagner
Ivanka Myhal (2. Esquire)
Leo Goeke (3. Esquire)
Orchestra of the Metropolitan Opera House
Leopold Ludwig, conductor
New York, 03.IV.1971











Іванка Мигаль виконує партію Гіованни в опері "Ернані" Джузеппе Верді
 
FRANCO CORELLI*
*MARTINA ARROYO*
in:
"ERNANI"
by
*Giuseppe Verdi*
Cast:
Ernani..................Franco Corelli -Cessaro i suoni, disparì ogni face-
Elvira..................Martina Arroyo
Don Carlo...............Sherrill Milnes
Don Ruy Gomez de Silva..Bonaldo Giaiotti
Giovanna................Ivanka Myhal
Don Riccardo............Charles Anthony
Jago....................Russell Christopher

Conductor...............Thomas Schippers
Metropolitan Opera House (1971)
 
Богдан Литвин, керівник Інтернет-центру Буської ЦРБ

Цей матеріал на ЗІК дивись тут:
http://zik.ua/ua/news/2014/07/07/u_busku_vshanuvaly_pamyat_zemlyachky__slavetnoi_opernoi_spivachky_ivanky_mygal_503689