середу, 26 листопада 2014 р.

Нарада бібліотекарів


Сьогодні в методичному залі Буського РНД відбулася нарада бібліотечних працівників Буської централізованої бібліотечної системи.
 

 
 
На ній обговорили ряд питань, серед яких: підведення підсумків 1 – го етапу громадських слухань «Рідному селу – сучасну бібліотеку», які були проведені впродовж серпня – жовтня 2014 року в населених пунктах Бущини;  організація та впровадження ініціативи «Бібліотеки як центри підтримки громади в умовах воєнної загрози: робота з внутрішньо переміщеними особами (ВПО)»; сучасні форми роботи в бібліотеках. З методичними рекомендаціями та порадами перед присутніми виступили директор Буської ЦБС Оксана Стецик, завідувачка методично – бібліографічного відділу Буської ЦРБ Леся Вовк, завідувачки відділу обслуговування та відділу комплектування  Буської ЦРБ Людмила Михалюк та Олександра Алієва. Заступник директора Буської ЦБС Галина Гораль провела коротку історико –  краєзнавчу мандрівку «Антоній Шнайдер – дослідник Буська».
 
 
У нараді взяла участь керівник відділу культури та туризму Буської РДА Людмила Ціхоцька. По завершенні заходу  вона зробила  бібліотекарям цікаву екскурсію підвальним  приміщенням краєзнавчого музею Буська.

 

 

пʼятницю, 21 листопада 2014 р.

РЕВОЛЮЦІЯ ГІДНОСТІ: МИ МАЄМО ПАМ’ЯТАТИ



Сьогодні, у річницю Євромайдану, Україна відзначає День свободи та гідності. Тепер, згідно указу президента України Петра Порошенка, цю дату відзначатимемо щорічно. "Україна - це територія гідності і свободи. Такими нас зробила не одна, а дві революції - наш Майдан 2004 року, який був Святом Свободи, і Революція 2013 року, Революція Гідності», - сказав президент. Із численних книг та публікацій в пресі у читальній залі Буської центральної районної бібліотеки ім.І.Котляревського бібліотекарями сформовано тематичну виставку «Революція гідності: ми маємо пам’ятати». Виставку наповнили книги про Помаранчеву революцію та її уроки,  а  також видання  з Бібліотеки Майдану, подаровані Буській ЦРБ в травні цього року.  Цю експозицію може переглянути кожен охочий.


Л.Вовк, завідувачка методично – бібліографічного відділу Буської ЦРБ

вівторок, 11 листопада 2014 р.

Інтернет-центру під силу всі форми бібліотечного обслуговування

РАНОК РОЗМІРОМ В ЕПОХУ


 Передаю ветерану Другої світової війни (Великой Отечественной войны) 88-річному Степану Івановичу Давидовському 36 том "Літопису УПА", яку той замовив для роботи над спогадами про воєнне лихоліття та визвольну боротьбу українців у межах бібліотечної послуги "КНИГОНОША"




Демонструю електронну книжку 

Річна паперова підшивка "Волі народу" і 7-річний тираж в рідері AIRBOOK CITY LIGHT HD
Саме так вони виглядають поруч на столі в читальному залі Буської бібліотеки.
Через 440 років після того, як на буському папері побачив світ "Апостол" Івана Федорова, на "електронному папері" рідера побачили свою улюблену газету бущанські читачі.

 

 

Богдан Литвин

Відкриття пам'ятної плити

У межах відзначення Всеукраїнського дня працівників культури та аматорів народного мистецтва 7 листопада 2014 року на фасаді районного Народного дому, в якому знаходиться Буська центральна районна бібліотека, урочисто відкрито пам’ятну дошку.
 Напис на ній гласить про те, що плиту встановлено до 70 – річчя створення Буської районної бібліотеки та 45 – річчя присвоєння їй імені Івана Котляревського.


Такий  цінний дарунок до свята бібліотекарі отримали за підтримки Львівської обласної організації профспілки працівників культури та районного відділу культури та туризму Буської РДА. Виготовив плиту місцевий підприємець Богдан Степаник. Почесну місію відкриття здійснили очільники району – голова Буської РДА Богдан Гринишин та голова Буської районної ради Володимир Замроз, голова обласної організації профспілки працівників культури Михайло Підгурський, керівник відділу культури та туризму Людмила Ціхоцька, директор Буської ЦБС Оксана Стецик та директор РНД Ганна Грушицька. Пам’ятну дошку освятив отець Ярослав Лозовий.

Л.Вовк, зав.методично – бібліографічного відділу Буської ЦРБ

четвер, 6 листопада 2014 р.

АПОСТОЛ НАЦІОНАЛЬНОГО ВІДРОДЖЕННЯ


6 листопада минає 203 роки від дня народження відомого західноукраїнського  поета, зачинателя нової української літератури в Галичині, отця Маркіяна Шашкевича. З цієї нагоди бібліотекарі Буської центральної районної бібліотеки підготували книжково – ілюстративну виставку «Апостол національного відродження», яку розмістили у читальній залі на видному місці. Виставку наповнюють твори М.Шашкевича та його соратників з «Руської трійці», а також літературознавчі та документальні матеріали. Серед експонатів виставки є декілька видань різних років  альманаху «Русалка Дністрова» - першої ластівки нової, народної літератури на західноукраїнських землях. Прикрашає виставку й  останнє, восьме  перевидання «Русалки Дністрової»,  яке вийшло у світ за редакцією професора Михайла Шалати в 2012 році до 175 – річчя «Русалки Дністрової». Ця книга недавно поповнила наші книжкові фонди. Передмову до неї написав єпископ Самбірсько – Дрогобицької єпархії УГКЦ Ярослав Приріз.  У ній він використав слова з проповіді  Патріарха Йосифа Сліпого, яку той виголосив на могилі М.Шашкевича з нагоди століття його смерті: «Чого не вдіяли збройні повстання, щоб скинути невільницькі пута, чого не вдіяли суспільні й політичні діячі, те осягнув перший Подвижник нашого Відродження Маркіян Шашкевич». Ці слова спонукають нас глибше пізнати спадщину цього справді великого учителя й будителя української нації.

A Iнтернет-центр підготував усю цю виставку у електронній книзі (рідері)


Леся Вовк, зав. методично – бібліографічного відділу Буської ЦРБ

середу, 5 листопада 2014 р.

До 70-річчя бібліотеки


З нагоди відзначення 70-річчя Буської центральної  районної бібліотеки та 45-річчя присвоєння їй імені Івана Котляревського на вході в районний Народний дім встановлена  памятна плита. 
 
 
Її буде урочисто відкрито 7 листопада  2014 року у  Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва та День української писемності і мови.

 
 

Богдан Литвин, керівник Інтернет-центру Буської бібліотеки