середу, 30 вересня 2015 р.

ЗІ СВЯТОМ, БІБЛІОТЕКАРІ!

Бібліотекарі Бущини 30 вересня відзначили своє професійне свято. З цієї нагоди в методичному залі Буського РНД відбулась урочиста нарада. 

   Привітати працівників бібліотек району прийшли голова Буської РДА Петро Мороз і керівник відділу культури та туризму Буської РДА Людмила Ціхоцька. Очільник району подякував коллективу бібліотекарів за творчу працю, активне пропагування української книги, формування патріотизму в молоді та внесок у збереження національно-культурної спадщини України. За сумлінну працю Петро Мороз вручив подяки бібліотекарям: Галині Мех (Ожидів), Марії Смолінській (Ракобовти), Зоряні Струж (Йосипівка), Мирославі Мединській (Олесько), Ользі Чикальській (Топорів), Марії Думі (Задвір'я), Олексію Мировському (керівник клубу за інтересами «Сучасник» при Красненській бібліотеці ім. І. Тиктора), а також колективам Буської ЦРБ ім. І. Котляревського та Буської районної бібліотеки для дітей.
  Про роль сучасних бібліотек у розвитку демократичного суспільства, основні напрямки діяльності бібліотечних установ та здобутки бібліотек Бущини говорили у своїх виступах керівник відділу культури та туризму РДА Людмила Ціхоцька, директор Буської ЦБС Оксана Стецик, заступник директора Буської ЦБС по роботі з дітьми Галина Гораль та завідувачка методично-бібліографічного відділу Буської ЦРБ Леся Вовк.

середу, 23 вересня 2015 р.

Різдво Твоє, Богородице...



Урочисто відзначили Різдво Пресвятої Богородиці працівники Буського територіального центру обслуговування людей похилого віку. 

У церковці, що носить ім’я Різдва Пресвятої Богородиці відбулася Божественна Літургія, яку відслужили:  о.Степан із Старого Милятина , о.Андрій з Буська та о. Ігор із Соколі. Дякував Службу Божу Адам Тарновський.



Цьогоріч церковця заново відремонтована, встановлено іконостас, не змогла  вмістити всіх присутніх. Адже на храмовий празник прийшли вірні з усіх куточків Бузеччини. В покаяльних молитвах до Матінки Божої вірні просили заступництва у Всевишнього, прощення гріхів ...


По традиції  в цей день відбулося велике освячення води.


 

 A її вистачило усім присутнім: мешканцям будинку, гостям, представникам влади і бібліотекарям сусідньої книгозбірні.

Великою Молитвою духовні отці Степан, Андрій та Ігор освятили встановлений, новий іконостас.

У святкових Богослужіннях взяли участь голова Буської РДА Петро Мороз та голова районної ради Володимир Замроз. Присутніми під час Служби Божої були і бібліотекарі.



               Марія Литвин, методист Буської РЦБС

вівторок, 22 вересня 2015 р.

Флешмоб " ПІДТРИМУЄМО ТЕБЕ, НАДІЄ ! "

Донецький міський суд Ростовської області Росії продовжив арешт Надії Савченко. Черговий раз прохання адвокатів льотчиці про зміну запобіжного заходу були відхилені, - повідомляє канал 24. Сьогодні – перший день  судових слухань. У фойє районного Народного дому, біля фігури Богоматері,  працівники відділу культури провели флешмоб на підтримку української льотчиці – героїні. В ході акції з уст учасників звучали патріотичні вірші та палкі слова «Свободу Надії Савченко!» та «Слава Україні!»

 

НАДІЇ САВЧЕНКО

Леся Shmigelska :: НАДІЇ САВЧЕНКО
Озброєна духом, освячена словом і волею, Народжена світлом осяла нам праведну путь. Постала над лихом відважною Жінкою-воїном І прикладом гідним для тих, що пітьмою ідуть. Додай нам надії, Надіє, у світі, що крається, Де рветься на шмаття оте найрідніше, святе… А хмари на небі, як гуси, що сірими зграями Біду пеленають і плачуть не слізьми – дощем. Недоля блукає, як митар, стежками зболілими Здається , що невідь немає і краю-кінця. Тримайся нам, рідна, кріпися – чекаємо, віримо Ще сонце свободи засяє у наші серця.

середу, 16 вересня 2015 р.

Конкурс малюнків

Фестиваль «Єдність і толерантність» оголошує конкурс малюнків

Всеукраїнський фестиваль короткометражних фільмів для дітей та підлітків «Єдність і толерантність», який проходить в Україні з 16 вересня 2015 року, оголошує конкурс дитячих малюнків і фотографій.

Юним учасникам конкурсу пропонується створити малюнок або фотографію, яка проілюструє цінність взаємної поваги. Це може бути будь-який сюжет на тему терпимості до людей з іншим світоглядом, поваги до несхожих звичаїв і традицій, розуміння альтернативних точок зору.
Учасниками конкурсу можуть стати молоді люди у віці від 5 до 18 років. Переможців у трьох вікових категоріях визначать користувачі соціальних мереж шляхом прямого голосування. Голосування завершиться 15 листопада, а переможців оголосять 1 грудня 2015. Призовий фонд конкурсу – 30 електронних планшетів – будуть розподілені між 10-ма фіналістами у кожній із трьох вікових категорій. Для участі у конкурсі потрібно зареєструватися і завантажити малюнок або фотографію в електронному форматі на сайті. Прийом заявок відкрито з 15 вересня до 15 листопада.
Програма кінофестивалю «Єдність і толерантність» складається з трьох блоків короткометражних фільмів для різних вікових груп (5-8 років, 9-13 років і 14-18 років). Після кожного перегляду на глядачів чекає обговорення для обміну думками і пошуку відповіді на питання: що ж таке толерантність і як її досягти? Гостями фестивалю стали режисери фільмів – вони особисто представлять частину показів і дадуть відповіді на питання аудиторії.
Фестивальні покази йдуть у 13 містах України з вересня по листопад. Старт фестивалю – 16 вересня в Києві. Глядачі можуть зареєструватися на безкоштовні покази на сайті tolerancefilmfest.org.ua.
Організаторами фестивалю «Єдність і толерантність» виступають Goethe-Institut в Україні та Міністерство закордонних справ Німеччини, за участі фестивалів Interfilm Berlin і KUKI teen screen, а також компанії «Артхаус Трафік».
Фестиваль дякує медіапартнерам: Піксель, Наше радіо, Журнал Фокус, oKino.ua, LB.ua, UAUA.info, Promum, ГУРТ

середу, 9 вересня 2015 р.

Порятуймо історичну Святиню - церкву Св.Параскеви





У вівторок, 8 вересня 2015 р.Б. відбулося освячення пам'ятного знаку, на місці колишньої плебанії біля храму Св. Параскеви. Тут у 1830-1901рр. мешкав та служив парохом о. Омелян Петрушевич. В цьому будинку прийшов на світ Божий Євген Петрушевич - Президент ЗУНРу.

Освячення пам'ятного знаку провів о.Михайло Смачило. В урочистостях взяли участь працівники бібліотеки, очільники району й міста, громадськість.

Керівники району та міста, присутні оглянули церкву Св.Параскеви, де ще раз наголосили, що архітектурно-історична святиня нашого міста потребує великих ремонтно-реєстраційних заходів і наш обов'язок зробити все можливе для її збереження.

Доброчинці п.Вороновский, Ковалюк, Добровлянський погодилися проводити ремонтні роботи храму Св.Параскеви

Марія Литвин, методист Буської ЦРБ

Освячення пам'ятного знаку

Навпроти церкви Св. Параскеви, 8 вересня 2015 року, було освячено пам’ятний знак.
На цьому місці,  навпроти церкви Св. Параскеви, була плебанія греко-католицького священика, українського громадського діяча в Галичині о.Омеляна ПетрушевичаТут народився його син – Президент ЗУНР Євген Петрушевич.  
                             


Після освячення  усі присутні оглянули  церкву й прийшли до виснавку про негайне спасіння святині.

Марія Литвин, методист Буської РЦБС

понеділок, 7 вересня 2015 р.

Митрополит Андрей Шептицький - духовний опікун стигматика Степана Навроцького



               

Редколегія

середу, 2 вересня 2015 р.

Пам'ятаємо, вшановуємо...


... Війна ...  1 вересня 1939 року почалася, а  2 вересня 1945 року закінчилася Друга світова війна. 

Отже, цьогоріч  ми відзначаємо дві дати цього воєнного лихоліття - 76 років, її початку і 70 річчя іі закінчення.

ЦРБ вшанувала цю дату книжковою виставкою "Час немає влади над пам'яттю", а провідний спеціаліст віділу культури Ігор Стефанюк розповів про важливі історичні моменти виникнення Другої світової війни. Він зосередив увагу присутніх у читальному залі на тому, які колосальні жертви принесла ця бойня світовій спільноті. зокрема багатомільйонні людські жертви українського народу.







Марія Литвин, інженер-бібліотекар Буської ЦРБ  


вівторок, 1 вересня 2015 р.

Інтернет-центр в режимі 24 / 7

Це - коротка фоторозповідь про те, як створена у Інтернет-центрі Буської ЦРБ Громадська організація "ІНФОРМАЦІЙНО-РЕСУРСНИЙ ЦЕНТР МІСТА БУСЬК" організувала роботу з мешканцями міста у режимі 24/7




На подвір'ї 85-річної Єви Липак на Шевченка 34 вивчаємо сімейний архів

89 - літній Степан Давидовський та 65-літня Даниїла Сінькур в штаб-квартирі ГО "ІРЦМБ"

У Інтернет-центрі студентки УКУ Анастасія Михалюк та Ірена Скіра працюють над проектом для парафії церкви святого Миколая УГКЦ "ХОЧУ! МОЖУ! ЗРОБЛЮ!"

Літнього дня бузецькі дітлахи зі своїми гаджетами в зоні дії WI-FI "DRITSHESEITE"

ГО "БУЖАНИ" у Інтернет-центрі бібліотеки з черговою порцією новин

У зоні дії WI-FI "DRITSHESEITE" на своєму подвірї з ноутбуком

Пропагуєио е-кннгу в читальному залі

  Cпогади різні ... 

А майбутнє спільне ... з іноваціями!

Марія Литвин  методист Буської ЦРБ.