суботу, 9 січня 2021 р.

Бібліотека + громада: разом до успіхів !

Бібліотека + громада: разом до успіхів  !

Успіхи приходили до них і раніше. Група буських журналістів, вчителів і бібліотекарів ще 25 років тому прагнула перетворити бібліотеку "з сховища документів",  з книгозбірні у животворний потік інформації до кожної домівки» (за висловом американського бібліографа Мелвіла Дьюї).

Початок покладено у 1996 році, коли редакція газети «Воля народу» на кошти гранту Фонду Євразія комп’ютеризувала видавничий  процес. Відтоді оцифрована текстова і графічна інформація стала доступною дистанційно у мережі Інтернет. Наприклад, перша веб-сторінка міста Буська містила виключно газетну інформацію.

 Розуміючи важливість організації доступу місцевих користувачів до мережі Інтернет, ініціативна група від Буської бібліотеки спільно з районкою почала пошук коштів для реалізації цієї ідеї.  Так у 1999 – 2001  роках   при Буській ЦРБ за проєктами Фонду Сороса  і Посольства США в Україні був створений Інтернет-центр, котрий працює і сьогодні онлайн.

 


Вивіска початку 2000-х на дверях Інтернет-центру сповіщала дистанційних користувачів про DIAL-UP- доступ до мережі Інтернет  через спеціальне серверне обладнання і 2 телефонні канали. Серед звітів зберігся список логінів та паролів для користувачів міста і району. Є навіть угода про надання послуг  Буському  відділенню «УКРТЕЛЕКОМ».

 


 

 Індивідуальні користувачі бібліотеки опановували в бібліотечних стінах електронну пошту, спілкувались ЧАТах і месенджерах, брали участь у Інтернет-проєктах та Інтернет-олімпіадах, надсилали анкети у візові центри і запити на дистанційні адміністративні послуги від державних установ. Про успіхи і труднощі того періоду  інформувала газета «Воля народу»  – незмінний і надійний партнер Інтернет-центру.

У результаті плідної співпраці створені унікальні веб-ресурси. Відомий блог-архів «ВН», що знаходиться за лінком www.volyanarodu.blogspot.com , містить 10-річний тираж часопису. А на сайті  Буської громади https://sites.google.com/site/townbusk/  у режимі реального часу на одній сторінці зявляються повідомлення всіх каналів новин Бущини. За 12 років існування здобули популярність серед туристів краєзнавчі сайти «Архітектурні пам’ятки Надбужжя» https://busk.io.ua/ та «Видатні люди Бузеччини» https://buskfamouse.io.ua/ . Сайт https://sites.google.com/site/buskbooks/  і блог https://buskl.blogspot.com/   Буської ЦРБ ім.І.Котляревського розповідають  про діяльність бібліотечної мережі району. Створений за технологією компанії GOOGLE, унікальний хмарний каталог  https://sites.google.com/site/busklibrary11/    дозволяє онлайн знайти нові надходження книг. Довкола Народного дому підтримується понад 5 років вільна зона WI-FI УРБАНПРОСТОРУ «Німецький бік» https://sites.google.com/site/urbanspace/ .  Крім того, з ініціативи ГО «Товариство «Бужани»» і ГО «ІНФОРМАІЙНО РЕСУРСНИЙ ЦЕНТР МІСТА БУСЬК» нещодавно за лінком https://librarybusk.io.ua/ розміщена  ОНЛАЙН БІБЛІОТЕКА БУСЬКОЇ ГРОМАДИ з відкритими текстами  трьох історико-краєзнавчих альманахів «КЛЕКІТ БУЗЬКА»  та іншої унікальної  літератури. 

 

 

В умовах пандемії, коли не працюють газетні кіоски, зачинені бібліотеки, мешканці Буська мають можливість працювати  з місцевими документами, завдяки бібліотечному Інтернет-центру. Вони разом з громадою продовжують писати чергову історію успіху. Тільки тепер це відбувається в дистанційному режимі, що став для них штатним.

 


 Марія Литвин, методистка Буської РЦБС

Немає коментарів: