вівторок, 21 вересня 2021 р.

До Всесвітнього дня бібліотек та дня міста Буська

 

До Всесвітнього дня бібліотек та дня міста Буська на ім'я координатора ПЄІ (пункт Європейської інформації) вже надходять європейські дарунки від уродженців Буська, що мешкають у Європейському Союзі.



Понад 43 роки працював учителем початкових класів у польському місті Каліш Казимир Круковскі - великий шанувальник Буська. Родина відомого буського фотографа Мар'яна Круковского вимушено емігрувала до Польщі у 1944 році коли Казимиру було 3 роки. Дитяча пам'ять зафіксувала чіткі враження про місто раннього дитинства. Малому Казіку добре запам'яталося зимове катання саночками згори до річки. 

Вже в Каліші у дорожній батьківській валізі знайшов він архів світлин Буського періоду. Вони і  сформували його уявлення про місто раннього дитинства, яке полюбив  всім своїм єством.  

Та була в тім архіві фотографія отчого дому на пагорбі з якого він котився взимку на санчатах. Життя у Казимира склалось так, що йому не довелось відвідати свою малу батьківщину. У 2010,  почувши про проєкт Інтернет-центру Буської бібліотеки "Візит  на  батьківщину предків"  він активно почав у ньому працювати. Саме тут, у рамках проєкту йому вдалося встановити (завдяки старожилу Ярославу Давидовському - активному користувачу Інтернет-центру), що той дім - то будівля старого готелю. 

Доля і досвід педагогічної діяльності переконали  Казимира Круковского у виховній силі фото, малюнка, витинанки, замальовки. 

Час від часу він шле до Буська пакунок   книг і інших педагогічних засобів для дітей нашого міста. Вірить що гарно ілюстровані путівники по Калішу допоможуть юним бущанам полюбити Каліш так, як він полюбив Буськ.

Адже бачити  світ очима любові дуже важливо для сучасних українсько-польських взаємин. 


(książki są od mieszkańca Kalisza - najstarszego miasta w Polsce, który pamięta o Busku - królewskim mieście o bardzo bogatej historii)  Незабаром в бібліотечному "Коридорі в майбутнє" з'явиться ще один стенд під назвою "Міста побратими: Буськ Україна - Каліш Польща". На якій буде відображено, що спільного є між Буськом та Калішем, і що об'єднує їх сьогодні в такий нелегкий для України час. Отож, міжнародна краєзнавча бібліотечна розвідка  триває. Іноваційні бібліотечні послуги співпраці між українською та польською спільнотами в дії. 

 

Першу книгу в подарунок отримав волонтер Володимир Мокрицький. Ця книга дорога його серцю.

 Цей матеріал підготував ГІЦ (Громадсько інформаційний центр) спільно з ГО"ІРЦМБ" (ГРОМАДСЬКОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ "ІНФОРМАЦІЙНО-РЕСУРСНИЙ ЦЕНТР МІСТА БУСЬК") та ПЄІ (Пункт Європейської інформації) при Інтернет-центрі Буської бібліотеки

  Читайте також 77 років від початку депортації українців з Польщі  Прапор Франції до дня міста   Прогляньте тут  https://youtu.be/kQgsIYHwpGM 

 

   


Немає коментарів: