неділю, 17 червня 2012 р.

Увага! Новий конкурс для бібліотек

Інформація з ЛОУНБ від Олени Василівни Шматько.

Увага для сільських  та дитячих бібліотек, громадськості,   органів місцевого  самоврядування.

Відповідно до координаційного плану заходів з реалізації проекту "Бібліоміст - Львівщина" на 2012 рік" та з метою розвитку сучасних публічних бібліотек у сільській місцевості, проводиться конкурс пректів "Бібліотека - епіцентр громадських ініціатив" у два етапи:

І етап - з 15 червня по 15 липня 2012 р.

ІІ етап - з 15 липня по 01 серпня 2012 р.

у трьох номінаціях:

 - проект "Бібліотека - центр розвитку громади"

 - проект "Бібліотека - центр обслуговування користувачів з обмеженими можливостями та соціально незахищених верств населення"

 - проект "Бібліотека - центр творчого розвитку дітей"

Умови проведення конкурсу дивіться нижче:

                                                   УМОВИ

проведення  конкурсу
«Бібліотека – епіцентр громадських ініціатив»
у Львівській області

1. Загальні положення


1.1. Обласний  конкурс «Бібліотека – епіцентр громадських ініціатив» здійснюється з метою:

-       привернення уваги місцевих органів влади до діяльності сільських бібліотек, зокрема залучення додаткових коштів на покращення матеріально-технічної бази та забезпечення поповнення фонду документів;
-       розбудови сучасних публічних бібліотек у сільській місцевості;
-       виявлення кращого досвіду роботи сільських бібліотек-філій;
-       поширення та впровадження в практику роботи кращого досвіду роботи бібліотечних закладів, які використовують інноваційні форми і методи роботи, запроваджують нові бібліотечні послуги для користувачів, в т. ч. із використанням новітніх технологій.

1.2. Завдання конкурсу полягає у:

-       підвищенні ролі сільських бібліотек в соціально-економічному розвитку села;
-       сприянні якісному оновленню змісту, форм і методів роботи бібліотек;
-       стимулюванні творчої активності працівників сільських бібліотек, підвищенні їхньої професійної майстерності;
-       поліпшенні бібліотечного сервісу для користувачів;
-       зміцненні зв’язків бібліотек з сільськими радами, громадськими організаціями, творчими, діловими та туристичними структурами.

2. Організація конкурсу

2.1.  Організація проведення конкурсу здійснюється управлінням культури облдержадміністрації, Львівським обласним відділенням УБА «Галичина», Львівською обласною універсальною науковою бібліотекою та Львівською обласною бібліотекою для дітей спільно з програмою «Бібліоміст» в рамках координаційного плану заходів з реалізації проекту «Бібліоміст - Львівщина на 2012 рік».
2.2.  У конкурсі беруть участь (на добровільних засадах) сільські бібліотеки-філії РЦБС області.

         Конкурс проводиться у трьох номінаціях:

Ø проект «Бібліотека – центр розвитку громади»,
Ø проект «Бібліотека – центр обслуговування користувачів з обмеженими можливостями та соціально незахищених верств населення»,
Ø проект «Бібліотека – центр творчого розвитку дітей».

2.3. Організація проведення конкурсу.
2.3.1. Для організації та проведення Конкурсу створюється організаційний комітет та журі, склад яких затверджується наказом управління культури облдержадміністрації.
2.3.2. Конкурс проводиться в два етапи: І відбірковий (районний) етап – з 15 червня по 15 липня 2012 року, ІІ (обласний) етап – з 15 липня по 1 серпня 2012 року.

2.4. І-ий етап відбірковий (районний) здійснюється на районному рівні методичними центрами – Центральними районними бібліотеками шляхом:
§  інформування сільських бібліотек-філій;
§  надання консультативно-методичної допомоги при написанні проектів та створенні презентацій;
§  визначення кращих проектів від РЦБС;
§  оформлення супровідних документів та проектних заявок;
§  висвітлення підсумків відбіркового (районного) етапу у ЗМІ;
§  відзначення переможців на районному рівні.

2.5. ІІ-ий етап (обласний)

2.5.1. На розгляд журі обласного конкурсу надсилається: 2 копії  друкованого пакету документів (аплікаційна форма проекту, листи підтримки /інформаційні матеріали обов'язково друкуються у текстовому редакторі Word українською мовою /комп'ютерним набором, кегель 14, інтервал 1.5, шрифт Times New Roman/, електронний додаток на диску /відео – не більше 5 хв. запису, або мультимедійна презентація – не більше 10 слайдів, у програмі Power Point/ та інші потрібні матеріали) рекомендованим листом; 1 копія надсилається електронною поштою.
2.5.2. Подані на Конкурс матеріали не рецензуються і не повертаються. Авторські права на творчі роботи переможців конкурсу переходять до його організаторів, які залишають за собою право використовувати їх для публікацій у пресі.
2.5.3. Роботи на обласний етап конкурсу надсилаються не пізніше 15 липня 2012 року на адресу:

         НМВ ЛОУНБ, просп. Шевченка 13, м. Львів, 79000, з приміткою        конкурс проектів «Бібліотека – епіцентр громадських ініціатив».

         Е-mail: lounb-nmv@ukr.net. або Е-mail: olenashmatko@gmail.com.

         Телефон для довідок: (032) 235-56-77.
         Контактна особа Олена Шматько.

3. Критерії оцінки проектів для відбору на обласному рівні

         Матеріали будуть оцінюватися за наведеними нижче критеріями. Кожний критерій оцінюватиметься на шкалі від 0 до 5 балів (п’ять – це максимум).

3.1. Активна участь місцевої громади у діяльності бібліотеки (планування, проведення заходів, підтримка, контроль та оцінка проекту). Наявність волонтерського осередку або окремих волонтерів.
3.2. Відповідність місцевим потребам з огляду на проблеми та ресурси громади, визначені бібліотекою-заявником за допомогою оцінки потреб користувачів.
3.3. Винахідливість та оригінальність ідеї проекту і методів впровадження /тематична новизна, застосування диференційованого підходу, розмаїття форм, координація роботи з партнерами, можливість повторити проект деінде/.
3.4. Результативність використання інформаційних технологій та Інтернету.
3.5. Ефективне та раціональне використання ресурсів.
3.6. Продумане планування проектної діяльності, реальні терміни виконання завдань, відповідність меті конкурсу.
3.7. Комфортність умов обслуговування користувачів та сучасне оформлення бібліотечного середовища.
3.8. Участь бібліотеки у соціально-економічному та культурному розвитку села; взаємодія бібліотеки з органами місцевої влади (конкретні приклади), закладами культури і освіти, громадськими організаціями.
3.9.         Рекламна діяльність та співпраця з ЗМІ.
3.10.    Залучення позабюджетних коштів для розвитку бібліотеки (в т.ч. грантів).

4. Нагородження переможців

Переможці обласного конкурсу будуть нагороджені грамотами /дипломами/ управління культури облдержадміністрації та цінними призами ЛОВ УБА «Галичина».
Учасникам конкурсу буде присуджено звання «Лауреат обласного конкурсу проектів «Бібліотека – епіцентр громадських ініціатив».
Проекти-переможці обласного етапу конкурсу будуть передані у програму «Бібліоміст» для визначення головного номінанта, якій буде профінансований програмою в рамках конкурсу проектів співпраці бібліотек з місцевими громадами на суму 2500 $.
Матеріали  переможців та учасників конкурсу будуть рекомендовані для публікації в професійній періодиці та виставлені на веб-сайтах ЛОУНБ та ЛОДБ.

                                         Марія Литвин, методист Буської ЦРБ

Немає коментарів: