понеділок, 23 червня 2014 р.

До Європейського тижня сталої енергетики

Сьогодні розпочинається Європейський Тиждень сталої енергетики Послухайте звукову інформацію Українського радіо про цю подію:



За повідомленням ІА ЗІК від 23 червня 2014 року:



Сьогодні у Львові стартує Європейський
 тиждень сталої енергетики


Упродовж 23-27 у Львові пройде Європейський тиждень сталої енергетики. До міста прибуде багато закордонних гостей.

Про це 23 червня передає прес-служба ЛМР.
Зокрема, цими днями Львів відвідають голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінські, виконавчий директор європейської асоціації муніципалітетів «Energy Cities» Жерар Маньєн, керівник проекту INOGATE Альбертус Звірінг, керівник проекту «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Вільм Такер та інші.
Розпочнеться захід із відкриття біля Ратуші. Опісля мешканців міста очікує дитячий флеш-моб «Енергія Україні». Близько 100 учнів львівської ЗОШ №91 із синьо-жовтими листівками в руках розмістяться на пл. Ринок у формі карти України, демонструючи близькість країни та міста до Європи. У той час школярі ЗОШ №43 співатимуть «Оду до радості».
Окрім того, у центрі місті відбудеться велопробіг «Енергія Руху» за маршрутом пл. Ринок – пл. Катедральна – вул. П. Беринди – просп. Свободи (велодоріжка) – вул. П. Беринди – пл. Катедральна – пл. Ринок. Триватиме він близько години.
У межах Тижня сталої енергетики у Львові також відбуватиметься КіноРовер, присвячений проблемам енергоефективності. Цього разу – не лише в центрі, а й на околицях – у найбільших мікрорайонах міста – Рясне-2, Сихів та Левандівка. До участі в дійстві запрошують усіх охочих покрутити педалями і подивитись кіно на велосипедну, енергозберігаючу та екологічну тематику.
«Ми повинні економити енергію і тепло. У світі люди дуже економно поводяться з енергією. В цей тиждень ми будемо проводити багато заходів серед людей, показувати, розповідати про нові проекти по енергозбереженню, які ми впроваджуємо у Львові. Щоб ми були економнішими, щоб дітям у школах розповідали про енергозбереження, щоб вдома вчили. Якщо хочемо бути незалежними, то на такі речі треба звертати увагу», – зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.
25 червня в приміщенні Львівської міськради відбудеться інформаційний семінар для органів місцевого самоврядування під назвою «Відновлення енергоефективних муніципальних інвестицій в Україні із залученням коштів E5P». Метою семінару є обговорення з колегами та експертами механізмів та можливостей фінансування енергоефективних проектів, котрі реалізуються в Україні за підтримки міжнародних фінансових та донорських організацій, а також переваг та проблем реалізації таких механізмів.
Обговорення в межах семінару охопить презентацію Фонду E5P як джерела фінансування українських муніципалітетів, а також такі теми, як діяльність NEFCO, ЄБРР та ЄІБ в Україні, пов’язану з муніципалітетами, практичний досвід інвестицій в проекти розвитку енергопостачання, діяльність Світового банку в муніципальному секторі України, можливості та проблеми, з якими стикаються українські муніципалітети та інші.
Участь у заході візьмуть представники Європейського Союзу, міжнародних фінансових та донорських організацій, учасники Угоди Мерів, представники міністерств та державних органів України, міські голови українських міст та керівники комунальних підприємств.
Цими днями відбудеться і безліч інших цікавих для громадськості подій, а саме: екологічні ігри для дітей, виставки енергоефективного обладнання та дитячих робіт, фотовиставка «Енергоефективне місто», презентація «Екобус», різноманітні екскурсії, КіноРовери, велопробіги, семінари, вистави та інше. Також у ЗОШ «Надія» активісти навчатимуть конструювати сонячний колектор з підручних матеріалів. На дітей чекають ігри та квести, що у цікавій та зрозумілій формі розкажуть, як можна використовувати відновлювальну енергетику у повсякденному житті.
Європейський тиждень сталої енергетики у Львові є національним аналогом тижня сталої енергетики в Європейському Союзі та спеціалізованим інструментом залучення громади до вирішення проблем сталого енергетичного розвитку міста. Цей масштабний захід проводитимуть цьогоріч у співпраці з Делегацією Європейської Комісії в Україні, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Асоціацією «Енергоефективні міста України» та іншими зацікавленими партнерами. Він є частиною пакета зобов’язань, які добровільно погодилась виконувати міська влада Львова, приєднавшись у лютому 2009 року до європейської ініціативи Угода мерів.
Це ініціатива ЄС, започаткована 2006 року. Відтоді з року в рік до святкувань долучились сотні учасників – як прості громадяни, так і організації та інституції. Заходи, що відбуваються в рамках Тижня, сприяють поширенню найкращих практик, надихають на нові ідеї та об’єднують задля досягнення завдань ЄС щодо зменшення енергоспоживання та запобігання змінам клімату. У 2011 році Україна долучилась до Тижня сталої енергетики вперше.
Довідка.
В середньому кожен українець споживає втричі більше енергії, ніж громадянин ЄС. Експерти прогнозують, що запровадження енергоощадних технологій може скоротити енергоспоживання на 40%. Прагнучи допомогти Україні у цих амбітних планах, ЄС втілює численні програми. Зокрема, на державні програми з енергоефективності ЄС було надано €46,6 млн.; через фонд Е5Р (Східноєвропейське партнерство з енергоефективності та довкілля) українські міста отримали €240 млн. на модернізацію комунального теплопостачання, а в рамках загальноєвропейської ініціатива Угода мерів 71 українське місто взяло на себе зобов’язання скоротити енергоспоживання та збільшити використання відновлюваних джерел енергії. Також ЄС фінансується місцеві проекти з покращення енергоефективності через програму Місцевий розвиток орієнтований на громаду. За 7 років існування цієї програми 275 громад малих міст і сіл України отримали $3,65 млн. на утеплення шкіл, лікарень, дитсадків тощо. Кредити на покращення енергоефективності муніципальних будівель надає також ЄБРР.

Буська гідроелектростанція (1931 рік) - символ сталої енергетики європейського міста.
Працювала до 1962 року

Богдан Литвин

Немає коментарів: