суботу, 5 липня 2014 р.

77 років від дня народження Іванки Мигаль

6 липня 2014 року минає 77 років від дня народження нашої славетної землячки Іванки Мигаль - відомої співачки американської та канадської співачки, меццо-сопрано Нью-Йоркської Метрополітен Опера. У цей день до меморіальної таблички, встановленої на корпусі Буської загальноосвітньої школи №2, бущани покладуть квіти. З цієї нагоди в Буському краєзнавчому музеї оновлена експозиція, пов'язана з іменем мисткині. 
Дивись відеозвіт Мирослава Тимчишина:


 У Буській центральній районній бібліотеці імені Івана Котляревського організована тематична книжкова виставка "Ти до нас вертаєшся піснями".



Інтернет-центр подає коротку бібліографічну довідку та виклав  звукозаписи музичних творів, в яких звучить голос Іванки Мигаль: 

Мигаль Іванка (06 липня 1937, Львів — 18 вересня 1983, Торонто) — українсько-канадська оперна співачка. Меццо-сопрано американської та канадської опери. Народилася у Львові, у родині Григорія і Марії Мигалів. Дитячі роки провела в місті Буськ. Емігрувала до Канади у 1949 році.
Початкову музичну освіту здобула у Форт Вільямі, Канада. Продовжувала студії в Королівській музичній консерваторії в класі опери у Торонто.

Співацьку кар'єру почала у 1957 року, співаючи на Національній Виставі в Торонто з відомим співацьким ансамблем Леслі Белл Сінгерс. З 1964 року виступала із власними концертами. Протягом кількох років була заангажована у Стратсфордському театрі та в оперній компанії Торонто.
В тому ж часі мала ряд виступів на радіо та телебаченні Сі-Бі-Сі. В 1965 році відбула музичний курс в Аспен, Колорадо і виступила як естрадна співачка з оркестром в різних містах Америки (Маямі, Детройт, Нью-Йорк, Чикаго, Філадельфія). В 1967–1969 роках виступала з Метрополітальним оперним студіо в турне по США та Канаді, в 1969–1973 роках — з Метрополітальною оперною компанією, відтак у Маямській опері і з 1974 року — в Канадській оперній компанії.

24 вересня 1983 року була похована в місті Тандер Бей, на цвинтарі св. Патрикія, де раніше спочила її мати Марія.[1]





Іванка Мигаль разом з Чезаре Сєлі виконує партію "О чудовий - чудовий спис" у опері Вагнера "Парсіфаль" 9 квітня 1971 року
Cesare Siepi sings "O wunden - wundervoller heiliger Speer"
from Parsifal by Richard Wagner
Ivanka Myhal (2. Esquire)
Leo Goeke (3. Esquire)
Orchestra of the Metropolitan Opera House
Leopold Ludwig, conductor
New York, 03.IV.1971











Іванка Мигаль виконує партію Гіованни в опері "Ернані" Джузеппе Верді
 
FRANCO CORELLI*
*MARTINA ARROYO*
in:
"ERNANI"
by
*Giuseppe Verdi*
Cast:
Ernani..................Franco Corelli -Cessaro i suoni, disparì ogni face-
Elvira..................Martina Arroyo
Don Carlo...............Sherrill Milnes
Don Ruy Gomez de Silva..Bonaldo Giaiotti
Giovanna................Ivanka Myhal
Don Riccardo............Charles Anthony
Jago....................Russell Christopher

Conductor...............Thomas Schippers
Metropolitan Opera House (1971)
 
Богдан Литвин, керівник Інтернет-центру Буської ЦРБ

Цей матеріал на ЗІК дивись тут:
http://zik.ua/ua/news/2014/07/07/u_busku_vshanuvaly_pamyat_zemlyachky__slavetnoi_opernoi_spivachky_ivanky_mygal_503689

Немає коментарів: