неділю, 2 жовтня 2016 р.

Подарунок до Всеукраїнського Дня бібліотек і до Дня міста Буська


Буська центральна районна бібліотека імені Івана Котляревського  отримала колекцію світлин з історії міста та палацу Бадені від жительки Кракова  Ela Szlufik-Szczęsna
Колекція документів стала своєрідним подарунком до Всеукраїнського Дня бібліотек (30 вересня 2016) та до Дня міста Буська (2 жовтня 2016).
Спонукав пані  Елу до цього короткометражний фільм з бібліотечного каналу YOUTUBE про виставку  ГО «ТОВАРИСТВО «БУЖАНИ»» на території палацу Бадені  у Буську (https://youtu.be/pyyI5A8xmBw ).  У відео був вмонтований знімок Тимофія Довганя, сина археолога Петра Довганя з Інституту Археології Львівського національного університету ( http://194.44.198.61/archeology/?page_id=104  ), верхи на камінному леві у дворі палацу.

 Світлина виявилась разюче подібною на на знімок майже столітньої давності з архіву пані Ели, де верхи на леві сидить Казимир Станіслав Бадені – онук відомого Казимира Бадені – останній володар палацу. 





Про це повідомляє часопис «Воля народу» №40 від 29 вересня 2016 року на сторінці 6.
Довідка
Палац Бадені – це згадка про славетне минуле графів Бадені, які колись займали панівне положення в Галичині ХІХ ст. Цей палац – резиденція графа Казимира Фелікса Бадені, який разом зі своїм братом Станіславом, були відомими місцевими польськими громадськими та політичними діячами, меценатами та підприємцями (мали пивоварню тощо). 
Казимир Бадені (дід Казимира Станіслава) прем'єр Австрії 

Цей колись величний палац знаходиться в старовинному м. Буськ на Львівщині. Він збудований в 1810 р. в стилі класицизму.


 Першими власниками його були Мієри, які з другої половини ХVІІІ ст. володіли навколишніми землями. В 1819 р. Войцех Мієр та його дружина-австріячка Кароліна Вайссенфольф продали маєток в Буську, купивши натомість інший в Лежайську. З часом буський маєток купив Фелікс Мієр, двоюрідний брат Войцеха. Він його передав у спадок своєму сину Хенріку, а той у свою чергу дружині – львівській акторці Анні Вієрер.
 Саме після неї замок перейшов у спадок до племінників її чоловіка – братів Бадені, синів Цецилії Мієр. Сталося це вже в 1876 р. Тоді ще ніхто і не міг знати, що новий власник палацу Казимир Бадені стане пізніше намісником Галичани, прем’єром та міністром внутрішніх справ Австро-Угорської імперії, людиною, від якої залежатиме доля багатьох. 
Граф тут бував часто. Хоча найбільше вже в похилому віці. Він також дещо розбудував палац, поєднуючи стилі класицизму та неоренесансну. Та й у самому м. Буську Казимир Бадені зробив багато. 



Не дивно, що саме палац Бадені – це символ цього маленького містечка на Львівщині. 
Після смерті Казимир родинне гніздо успадкував його сини Людвіг Юзеф Бадені, який помер в 1916 р. Після цього дружина Людвіга шведка Алісія Елізабет Анкаркрон успадкувала всі маєтності свого чоловіка. 




Однак в 1920 р. вона вийшла вдруге заміж за князя Карла Ольбрахта Габсбурга-Лотарингського, який служив полковником у польському війську.
Наступним  і останнім володарем палацу став син князя Карла від першого шлюбу – Казимир Станіслав Бадені, який належав до ордену домініканців. 



Зліва Казимир Станіслав Бадені. Краків 1936.
25 травня 1961 р. перейшов на баланс Міністерства оборони СРСР. В самому палаці (як у казармі) дислокувалася військова частина стратегічного зв’язку. Головне, що військові палац не зруйнували, а навпаки підтримували його в більш-менш гарному стані. 25 травня 2004 р. військову частину розформували, але покинута резиденція графів Бадені так і залишилася на балансі Міноборони України, а згодом – Міністерства внутрішніх справ.
У травні 2016 року МВС передало палац у власність місцевій громаді.

Координатор пункту Європейської інформації Буської ЦРБ  Марія  Литвин

Немає коментарів: