пʼятницю, 2 червня 2017 р.

Відлуння ІІ-ї світової війни (не стерти святу пам'ять …)

(Cвітлина голови Товариства "Бужани" Зіновія Павлика)

9-го травня 2017 р. Бузеччину відвідала велика родина Звянців з Хмельниччини, щоб побувати на місці загибелі і могилі свого предка Павла Івановича Звянця, який в далекому 1944 році, зовсім недовго пробувши на фронті, загинув біля с. Заводське (тодішніх Адамів). Родичі загиблого, віднайшовши інформацію про місце смерті П. І. Звянця в «Книзі Пам’яті Хмельницької області», вирішили на свої очі побачити ті місця, де воював і знайшов свій останній прихисток їх дід і прадід. 

(Cвітлина голови Товариства "Бужани" Зіновія Павлика)

Внук воїна - 69-річний Павло Васильович Звянець на початку травня зв’язався із керівництвом Заводської сільської ради, для того, щоб уточнити інформацію про долю свого предка. Знаючи, що дослідженням історичного минулого Бузеччини в районі довгий час займається Товариство “Бужани”, секретар сільської ради звернулась до члена Товариства Івана Нагорного з проханням про допомогу в цьому питанні. “Бужани” охоче відгукнулися на прохання і вже 9-го травня зранку до Буська завітали хмельничани. 

(Cвітлина голови Товариства "Бужани" Зіновія Павлика)

Численну родину Звянців зустріли міський голова Ростислав Сліпець, члени Товариства “Бужани”, голова Ради ветеранів Буського району Володимир Луженцов. 

(Cвітлина голови Товариства "Бужани" Зіновія Павлика)

На міському кладовищі, де в братській могилі перепоховані 45 воїнів Червоної Армії, що загинули під Адамами, і в тому числі, як засвідчено на пам’ятній плиті, Звянець Павло Іванович, гості – хмельничани поклали квіти на могилу і віддали шану пам’яті своєму загиблому предку. На згадку про Буськ міський голова подарував родині Звянців дві книги «Історія Буська». Після кладовища родина загиблого разом з “Бужанами” виїхали в с. Заводське, де їх уже чекали активісти села і учні місцевої школи. 

(Cвітлина голови Товариства "Бужани" Зіновія Павлика)

Учасники заходу разом із гостями побували на могилі чотирьох перезахоронених воїнів ЧА з аеродромної обслуги, на жаль, безіменних, які загинули при бомбардуванні німецькими літаками Адамівського летовища в перший день війни, а також біля стели загиблим льотчикам. 

(Cвітлина голови Товариства "Бужани" Зіновія Павлика)

Завели хмельничан і на місце німецького дзоту, при штурмі якого в 1944 р. загинув їх родич. (Старожили села згадували, що командири послали штурмувати дзот погано озброєних і ще навіть необмундированих солдатів). Досить вичерпною пізнавальною інформацією про ті події охоче поділилися члени товариства « Бужани» Іван Нагорний та Зіновій Павлик, а також учитель історії та краєзнавства Заводської школи Наталя Дубенська. Багато цікавого розповів і найповажніший член династії Звянців Павло Васильович. Зустріч вдалася напрочуд теплою та приємною. Проводжаючи гостей, заводчани запрошували їх приїжджати у гості, а також пообіцяли доглядати місця вічного спочинку тих, хто загинув захищаючи село. За організацію зустрічі з родиною Звянців в с. Заводському варто подякувати директору місцевого Народного дому Мар'яні Атаманчук, сільському голові Олегу Васильовичу Ковалю та приватному підприємцю Елеонорі Зіновіївні Дутко.

                                         Михайло Зозуля

Немає коментарів: