неділю, 14 березня 2021 р.

Бібліотечний каталог у світлі закону

 Як відомо, 1 лютого 2021 року на розгляд Верховної Ради  України подано проект  Закону про внесення змін до Закону України  про бібліотеки і бібліотечну діяльність. У Розділі V старої і нової редакції приємно вражає Стаття 26 і , зокрема, п.3 і п.4 про електронні каталоги (ЕК)

Стаття 26. Довідково-бібліографічний апарат бібліотеки, електронні бази даних

3. Електронні бази даних (у тому числі електронні каталоги) можуть формуватися бібліотекою як самостійно, так і на корпоративних засадах із іншими бібліотеками, а також придбаватися.  

4. Каталоги, у тому числі електронні, та картотеки повинні відображати весь фонд бібліотеки та бути у відкритому доступі, у тому числі через мережу Інтернет. 

Зазначимо, що на сайті Буської бібліотеки вже 4-й рік поспіль демонструється хмарний ЕК окремих подарованих і краєзнавчих видань

Деякі документи доступні для перегляду засобами ОНЛАЙН БІБЛІОТЕКА БУСЬКОЇ ГРОМАДИ Форма подання інформації користувачів влаштовує, процедура поповнення ЕК примітивно проста, а зберігання у хмарах нічого не коштує.

 Крім того, з ініціативи Інтернет-центру Український Інститут книги спільно з ТОВ Український Фондовий дім у листопаді 2020 виклав у  мережі базу даних книг, які поповнили українські публічні бібліотеки у 2018-2020 роках. 


 


Ось, наприклад - список всіх книг 2020 року випуску закуплених за програмою "Українська книжка" з повним описом

Книжкові видання України 2018-2020 

 

КНИГА ПЕРША

100 казок Мами Гуски 

 

Отож, впроваджуємо онлайн каталог та онлайн читання! 

 

В результаті тривалих перемовин з ТОВ УФД напрацьована стратегія впровадження корпоративної технології УФД бібліотека на Львівщині, яка потребує фінансування.

 

Цей матеріал підготував ГІЦ (Громадсько інформаційний центр) при Інтернет-центрі Буської бібліотеки

 

 

 

Немає коментарів: