середу, 26 жовтня 2011 р.

Звуковий звіт, фоторепортаж і сценарій з книжкового фестивалю

Звуковий звіт про фестиваль слухайте тут:



Трансляція звукового фрагменту здійснююється в режимі аудіопотоку з сайту ЛОДТРК "Львіські новини"  27.10.2011. Таким чином, усі авторські права застережені.

Короткий фоторепортаж бібліотекаря Цюпки Л. прогляньте нижче:





Сценарій директора Стецик О.Б. зав. методично-бібліографічним відділом Вовк.Л.Я. читайте нижче:

С Ц Е Н А Р І Й

Проведення книжкового фестивалю „Рідне слово, дане Богом”

Дата проведення :  26 жовтня 2011 року
               Місце проведення:  Буський районний Народний дім
Присутні: бібліотекарі Буської ЦРБ та бібліотек – філій ЦБС,  шкільних бібліотек, працівники НД, вчителі,  користувачі бібліотек
Запрошені: голова Буської РДА Сай В.Л., голова Буської районної Ради Замроз В.С., інші представники влади та громадських організацій, письменники Львівщини та Бущини, директор видавництва „Каменяр” Дмитро Сапіга
Ведучі: директор Буської ЦБС   О.Б.Стецик
                         зав. методично – бібліографічним відділом  Буської ЦРБ  Л.Я.Вовк

 Ведучий1. Шановні краяни! Сьогодні в цій залі ми зустрілися, щоб відзначити свято  всіх шанувальників української книги, яке ми традиційно проводимо в другій половині жовтня  -  свято галицької книги. Це  свято має  давні традиції. Щоб донести до людей книгу – джерело знань – у 20 – 30 роки в Галичині  було запроваджене свято української книги. Читальні „Просвіта” запрошували дорослих і малих галичан на святочні декламації, зібрання, а батьки дарували дітям книжки. Тепер свято відродилося і знову повернулося на галицьку землю.

Ведучий 2. З раннього дитинства і до глибокої старості людина невіддільно пов’язана з книгою. Це єдине знаряддя, що вивищує людину над світом, робить її нездоланною в пошуках істини. Розпочинається прилучення дитини до книги  з милих бабусиних казок і материнської колискової пісні. Кожен день дає нам урок пізнання. І завжди, і скрізь з нами наш учитель – книга. Книга – як посланець з минулого в сьогодення, із сьогодення  - в майбутнє. Книга – схованка мудрості й невмирущості народу.

Ведучий 1. В рамках відзначення свята галицької книги сьогодні ми проводимо книжковий фестиваль „Рідне слово дане Богом”. Цей фестиваль стартував у Львові ще 2007 року, у Рік української книги, з ініціативи видавництва „Каменяр” та асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Львівщини. Метою такого заходу було наближення книги до людей, привернення громадськості до проблем книговидавців та бібліотек України, відкриття нових літературних імен.

Ведучий 2. Гості нашого свята -  це  директор видавництва „Каменяр” Дмитро Сапіга, а також  творці українського слова,  відомі письменники Львівщини Марія Людкевич, Тетяна Грунська та письменники – початківці  Надія Одноріг і Олена Басараб. То ж ми радо вітаємо їх на буській землі. Запрошуємо голову РДА відкрити фестиваль та привітати наших гостей.
(Виступ)


Ведучий 1. Рідна Бущина щедра талантами, вона дала Україні та  світові чимало видатних імен, в тому числі літературних. Цьогоріч ми святкуємо
200 – літній ювілей галицького будителя, творця „Русалки Дністрової”, письменника та духовного отця Маркіяна Шашкевича, доля якого тісно пов’язана з Бущиною.  Отець Маркіян був зачинателем нової української літератури на Західній Україні. Він був першим, хто проповідував слово Боже рідною мовою. З огляду на те дуже символічною є назва книжкового фестивалю „Рідне слово дане Богом”.   

Ведучий 2.У вінок Маркіяну Шашкевичу  мешканці надбужанського краю уже вплели цілу низку заходів – це і піша хода „Слідами Маркіяна”, і фестиваль духовної пісні „ Душа моя величить Бога”, випуск банера та календарів з портретом М.Шашкевича, це книжкові виставки, експозиції та конференція, присвячені видатному галичанину. Запрошуємо  до слова керівника відділу культури та туризму Буської РДА Людмилу Ціхоцьку, яка, напевно, найбільше долучилася до проведення  цих заходів.
(Виступ)

Ведучий 1.  Даниною пам’яті Маркіяну Шашкевичу у ювілейний 2011 рік є випуск  освітянським колективом книжки „Отець Маркіян Шашкевич і Бущина”. У цій залі  присутня упорядник видання, учитель пані Зіновія Гулка. Передаємо їй слово.
(Виступ)


Ведучий 2.  Художнє слово – найважливіша складова духовної культури. Досягнення львівського письменства у формуванні духовного простору України – незаперечні. Твори львівських письменників позначені оригінальністю, потужним творчим осмисленням життя, добротним професіоналізмом. Серед плеяди найталановитіших митців  - поетка та прозаїк  Марія Людкевич, лауреат премій імені Павла Тичини, ім.Маркіяна Шашкевича, „Благовіст”, імені Л.Українки, Міжнародної премії імені Дмитра Нитченка. Марія Людкевич очолює комісію з питань підтримки творчої молоді Львівського крайового товариства „Рідна школа”, веде літературну студію „Джерельце” при обласній бібліотеці длядітей, допомагає талановитій молоді прийти до читача зі своїми першими книжками. То ж я запрошую до слова  Марію Людкевич.
(Виступ)

Ведучий 1.  Минулоріч ми та наші читачі на книжковому святі спілкувалися з відомою авторкою Тетяною Грунською. Приємна, безпосередня та  доступна – ось такі спогади залишила вона по собі. Такі ж прості та задушевні її  романи та новели, написані в народницькому стилі. Зірке око пані Тетяни бачить у буденності і скороминущості миті людського існування в багатстві і бідності, в зраді і вірності, в жартах і сльозах. Що привезла з собою письменниця на нинішню зустріч, чи плідно їй працюється, - запрошую розповісти письменницю.
( Виступ)

Ведучий 2. Для того, щоб книжка зявилася на світ і потрапила до рук читача, потрібна робота цілої команди. Треба, щоб автор створив рукопис, друкар і видавець перетворив цей рукопис на видану книгу, і, врешті – решт потрібна людина, котра б довела цю книгу до читача. Отже, автор – видавець – книгар – бібліотекар – читач. За цим  неперервним ланцюжком  стоять  люди, які  своєю працею  творять духовність та культуру нації.

Ведучий 1.  Наша бібліотека має давні дружні стосунки з видавництвом „Каменяр” та його директором Дмитром Сапігою. Однією із яскравих книг, що вийшли у світ у 2011 році у видавництві „Каменяр”, є „Кобзар” Тараса Шевченка з ілюстраціями видатної художниці, нашої землячки Софії Караффи – Корбут. У фондах нашої бібліотеки уже є подаровані видавцем книги „Лісова пісня” Лесі Українки та „Іван Вишенський” Івана Франка, котрі ілюструвала Софія Караффа – Корбут.  Дмитро Іванович опікується молодими талантами, допомагає їм  торувати стежку у літературному світі. Запрошуємо пана  Дмитра Сапігу розповісти про нове видання „Кобзаря”, а також познайомити аудиторію з молодими літераторами.
(Виступ)

Ведучий 1. Шановні друзі! На завершення ми запрошуємо всіх присутніх переглянути краєзнавчо – мистецьку виставку „Краю мій лелечий, я люблю тебе”, підготовлену працівниками бібліотеки до 20 – ої річниці Незалежності України. Чільне місце в експозиції  займають матеріали про Маркіяна Шашкевича та Софію  Караффу – Корбут.  Вашу увагу привернуть і світлини з фотоальбома „Буська земля”, який вийшов у світ напередодні свята Незалежності. Також запрошуємо всіх у фойє Народного дому відвідати книжковий ярмарок та придбати на згадку про фестиваль книгу видавництва „Каменяр”.

Ведучий 2. Дякуємо гостям за те, що відвідали наше древнє місто, за цікаві розповіді. Маємо надію на подальшу творчу співпрацю. Також дякуємо всім учасникам нинішнього дійства, тим, хто любить та цінує книгу. Здоровя вам і нехай щастить.







Немає коментарів: