середу, 5 березня 2014 р.

"КОБЗАР" - КНИГА, ЩО РЯТУЄ НАЦІЮ

 
У читальній залі Буської ЦРБ  бібліотекарі розмістили велику книжково – ілюстративну виставку до 200 – літнього ювілею великого українського поета, генія, борця та пророка  Тараса Щевченка «Кобзар – книга, яка рятує націю». Матеріал для   виставки збирали гуртом  - як з фондів наших книгозбірень, так і з власних бібліотек користувачів та всіх поціновувачів книги, адже до славного ювілею  хотіли здивувати відвідувачів максимальною кількістю збірок «Кобзаря». Ми вдячні редактору часопису «Воля народу» Миколі Іванціву та товариству «Бужани»  за суттєвий вклад у наповнення експозиції.
Ядром виставки стали 40  «Кобзарів», виданих  в Україні та за кордоном у різні роки. Палітра видань найрізноманітніша: від найдавніших, початку ХХ ст., до сучасних.  Є  репринтні, ювілейні, серійні, мініатюрні  та сувенірні видання, а також «Кобзарі» для дітей. Окраса виставки    книги – автографи поезій Т.Шевченка «Три літа» та «Дневник.Автобиография». Книжкову експозицію побудовано з дотриманням хронології видання «Кобзарів» та доповнено мистецькими творами Шевченка – репродукціями офортів «Мальовнича Україна», а також ілюстраціями до творів поета відомої мисткині, художниці й графіка Софії Караффи – Корбут. Найновіша книга  на виставці – це « Графічна Шевченкіана  Софії Караффи – Корбут» Богдана Гориня. Вона побачила світ уже цього року у  Київському видавництві «Пульсари».

 
У вихідні, з 8  по 10 березня, виставку буде доповнено  рідкісними книгами  Шевченкіани  з колекції товариства «Бужани»  та  перенесено для демонстрації у палац графа Бадені в Буську. Надалі ж вона експонуватиметься в Буській ЦРБ, її зможуть оглянути та, за бажанням, доповнити, всі охочі. Сподіваємось на співпрацю та  активність  бущан, бо сьогодні  всім нам дуже уважно треба читати цю Велику книгу, в якій кожне слово пророче. «Обніміться ж, брати мої, молю вас, благаю…» - хіба це не про нас?
 Леся Вовк, завідувачка методично – бібліографічного відділу Буської ЦРБ

Немає коментарів: