неділю, 7 жовтня 2018 р.

Подарунок з Америки у дитячу бібліотеку





Родину Ярослава Капія добре знають у Буську. На початку 1960-х пан Ярослав з дружиною Софією та малолітньою дочкою емігрували у США. Там за океаном у них народився син Марко.  У період холодної війни ми нічого не знали про їх долю. Ситуація дещо змінилась у період горбачовської перебудови: ми дізнались, що Марко здобув у США престижну освіту в галузі економіки та ІТ-технологій і всім серцем прагне допомогти Україні.
Зі здобуттям  Україною незалежності він був у числі перших американських працедавців для молодих українців, працював волонтером у Львівській політехніці. Не зважаючи на розчарування, продовжує свою діяльність на Батьківщині й досі. Завше готовий надати консультацію, допомогти у розвитку нових технологій. Я особисто переконався у цьому, коли в 2004 році через труднощі з місцевим фінансуванням бібліотечного проекту, змушений був подавати заявку на грант в Фундацію Білла та Мелінди Гейтс. Мабуть блискучий стиль заявки в редакції Марка, привернув тоді увагу менеджерів цієї поважної благодійної установи, і у 2008 Україна отримала 200 млн. на проект допомоги відомий як «БІБЛІОМІСТ».
А сьогодні в його колишній хаті побували син Марко, племінник Юрек і вже 87-літній пан Ярослав.



 При світлому розумі та чудовій пам’яті він згадує минулі часи. Сьогодні Марко привіз невеликий подарунок для малих бущанських читачів – кілька книжок, на яких вчилась пізнавати світ його 9-літня дочка.



 Марко переконаний, що набагато легше подолати стереотип сприйняття американського способу життя, якщо почати з дитячого віку. Послухайте його коротке інтерв’ю.





Розповів Марко також про ініціативу GLOBAL UKRAINED SCHOLAR, яку з 10 жовтня презентуватимуть працівники Інтернет-центру

      Богдан Литвин, керівник Інтернет-центру Буської РЦБС

Немає коментарів: