середу, 17 жовтня 2018 р.

Як Буська бібліотека бореться з бідністю

Я шукаю приклади для ілюстрації ролі бібліотек у досягненні Цілі 1. "Ні бідності" сталого розвитку ООН. Для бібліотечної адвокації. Колеги, будь ласка, наведіть приклади діяльності Вашої бібліотеки з питань покращення обізнаності про програми соціальної підтримки. Також потрібні приклади роботи книгозбірень з питань подолання бідності у сільській місцевості. Ось у такому ракурсі: Вкрай обмежений доступ сільських мешканців до інфраструктурних об’єктів, медичних, соціальних і освітніх послуг покладає на бібліотеки важливі обов’язки – надавати доступні (безкоштовні) послуги та ресурси для розвитку. Буду вдячна за приклади - короткі, яскраві: яка бібліотека(повна назва), що робить/зробила, для кого, який результат? Гарне фото допоможе. - з таким проханням звернулась через соцмережу ФБ віцепрезидент УБА Валентина Пашкова до біблітекарів України.  

   Сьогодні, 17 жовтня 2018 року, в Міжнародний день боротьби за ліквідацію бідності наша інформація є дуже актуальною і тому повторюємо її нижче.

При вході у Буську ЦРБ ім.і І. Котляревського поруч з стендом ПЄІ висить стенд "17 цілей ООН" ( http://buskl.blogspot.com/2018/01/17.html ).

 Кожна з 17 цілей періодично деталізується. Наприклад, ціль 7 - інструкцією про "зелений тариф" від ПАТ "Львівобленерго", демонстрацією сонячної зарядки для гаджетів; ціль 3 -- інформацією з газет, книг та журналів про здоровий спосіб життя у читальному залі; ціль 4 - оголошеннями від навчальних закладів в Україні та ЄС і т.д.

 Певні досягнення бібліотеки у реалізації цілі 1 зумовлені тим, що з 1999 року за кошти МФВ та з 2001 року в межах проекту Посольства США "Інтернет для читачів публічних бібліотек (LEAP)" тут створено Інтернет-центр. У книзі відгуків є численні записи про знайдену роботу в Україні та за кордоном, яка допомогла подолати бідність.
Створена 5 років тому вільна зона WI-FI, сьогодні перетворилась у публічний простір "Німецький бік", де всі можуть отримати безкоштовний до Інтернет.


Зручні умови роботи в публічному просторі привабили сюди партнера - Буський місцевий центру надання безоплатної вторинної правої допомоги і тут безкоштовно можна отримати допомогу від його працівників.

Поруч з бібліотекою у межах вільної зони WI-FI знаходиться БУСЬКИЙ ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ЦЕНТР СОЦІАЛЬНОГО ОБСЛУГОВУВА (НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ) і геріатричний заклад. Тож найбідніішіі мешканці є користувачами бібліотеки, а працівники Інтернет-центру виконують функції соціальних працівників, як у закладі ( див. http://buskl.blogspot.com/2017/12/blog-post_25.html http://buskl.blogspot.com/2015/10/blog-post.html ) так і за місцем їх проживання (див. http://buskl.blogspot.com/2016/01/blog-post_13.html ) ФОТО https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEigwacfdGyHUWVUfhi6s-q0xdn1aE7mjdzNh0S3ESXhqMVG5VmQbFAyg9yXSw0DWXcj375EF-dy4aOvVy2nnozCODz4qdvs_0_101u71vis0Xu3Rsxw_oFuX1cS9eVV46Y4qMKsr9f3ZIg/s1600/DSC04916.JPG

Буська центральна районна бібліотека імені Івана Котляревського ще в 2001 році уклала угоду про співпрацю з Львівською аграрною дорадчою службою ( http://lads.com.ua/ ) з метою надання фермерам регіону доступу до он-лайновиїх ресурсів, прогнозу погоди, цін на продукцію та сільськогосподарську техніку. В Інтернет-центрі місцеві аграрї завжди можуть ознайомитись з програми допомоги Уряду, а власники земельних паїв отримати консультації про договори оренди. У процесі підготовки проекту на конкурс у Монсанта-Україна перед місцевими радами поставлена проблема фрагментації земельних наділів 1990-х років довкола населених пунктів. Сьогодні ці ділянки раціонально використовуються.

МАТЕРІАЛ ОНОВЛЮЄТЬСЯ

РЕДКОЛЕГІЯ БЛОГУ

Немає коментарів: