четвер, 28 лютого 2019 р.

Шевченкіана Буської бібліотеки

Від Канівського дуба до монумента Великому Кобзареві

Ім'я Тараса Шевченка дороге серцю кожного українця, а для працівників Буської бібліотеки воно несе особливе навантаження: у далекому 1944 році перше поповнення книгозбірня отримала від військової частини та Товариства "Просвіта" імені Тараса Шевченка. Тому і мріяли вони, що монумент Шевченку постане перед бібліотекою і брали участь у громадському обговоренні.


Сьогодні, коли перед Буським Народним домом стоїть велична постать Кобзаря, бущани поволі забувають тривалі суперечки про місце його розміщення в древньому місті. Така вже властивість людської пам'яті - забувати все погане і згадувати добре.


Переглядаючи нещодавно сторінки першого в Буську блогу бібліотеки, ми знайшли добірку світлин, http://buskl.blogspot.com/2013/09/blog-post_29.html  , на яких бібліотекарі садять дуб, привезений з Канева, з Тарасової Гори місцевим підприємцем Ігорем Іваськівим.


http://buskl.blogspot.com/2012/03/blog-post_31.html

Урочиста мить висадки садженця  була приурочена до 200-річчя Тараса Шевченка і відбулась у Всеукраїнський День бібліотек 29 вересня 2013 року.
Усі ці 6  років він ріс на цьому місці й ніби магічною силою притягав монумент, про який мріяли, для якого ретельно обирали місце бущани




 Проходили мимо дубка нещодавно працівники лісгоспу і порадили пересадити його з північної сторони Народного дому на південну, ближче до пам'ятника, щоб було так, як у Каневі. Та й технологія вирощування дубів вимагає пересадки. Можливо, вони мають рацію, але це вже предмет іншої дискусії.

Редколегія блогу

Немає коментарів: