понеділок, 22 квітня 2019 р.

З турботою про Землю та пам'ятки на ній

Сьогодні Міжнародний день Землі, а нещодавно відзначали день пам'яток історії та культури. З цієї нагоди у читальному залі Буської бібліотеки було розгорнуто фотовиставку із світлинами життя Бориса Возницького.

 
А нам  хочеться згадати про героїв наших днів, давніх користувача Інтернет – центру Буської бібліотеки Володимира Типила та Андрія Кіпрана. Перший, адміністратор  популярного інформаційного ресурсу «Буськ-онлайн», що характеризується великою кількістю дописів, переглядів, відгуків та коментарів у ФБ.
Якщо говорити про збереження архітектури Буська,  то Володимира Типила можна порівняти  з Борисом Возницьким. Адже саме він у Буську сміливо взявся за збереження архітектурної перлини - палацу Бадені.
Його підтримав  бізнесмен Андрій Кіпран. Разом розгорнули бурхливу діяльність по збереженню та відновлення пам'ятки.
Впродовж десятиліть висвітлювала це питання на  сторінках місцева газета «Воля народу».  Два мери Буська запевняли бущан про необхідність приєднання  палацу Бадені до Золотої підкови, і створення, таким чином, Золотого кільця. На жаль, усе це було тільки обіцянками  та побажаннями від виборів до виборів. Детальніше з цими перепитіями можна ознайомитися за посиланням http://buskl.blogspot.com/2016/10/blog-post_25.html
Багаторазово питання підносили на сесіях міської ради депутати та члени ГО «Товариства «Бужани»» та все безуспішно. Всі потуги привели хіба до консервування палацу. У інтервю пресі  очільники пояснювали,  що  неможливо одержати дозвіл з області і Києва. У центрі міста, на прилеглій території до палацу, завелися лисиці і гадюки ..
Тільки Володимир Типило та Андрій Кіпран зуміли організувати людей, зрушити з місця давно вже наболілу бузецьку проблему. На початку листопада 2018 Володимир Типило звернувся з проханням до всіх небайдужих прийти до палацу і реально взятися за порятунок архітектурної перлини міста Буська. І тоді, 3 листопада 2018 року зявилося більше десятка охочих безплатно працювати в палацовій зоні.
Були тяжкі зимові дні, коли доводилося самому Володимиру стояти на драбині і забивати вікна …
А навесні долучилися й школярі, з’явилось все більше охочих зберегти і відновити перлину Буська. 



Так, крок за кроком завдяки організаторським здібностям Володимира Типила палац набирає первозданного культурного рівня.



На світлинах лицарі бузецької культури, які безкорисливо і наполегливо працюють  щоб збагатити та прославити Буськ.




РЕДКОЛЕГІЯ БЛОГУ

Немає коментарів: