середа, 23 серпня 2023 р.

Незалежність України виплекана в жорстокій боротьбі

 

Державність… Незалежність… Ці два слова українці вимовляють завжди з великою гідністю, повагою і шанобливістю. І це зрозуміло. Адже Українська Незалежність 1991 року не впала з неба. Її історія – це великий і жорстокий шлях боротьби українського народу за свою Незалежність.

Ця боротьба сягає в далекі часи Запорізької Січі, козацького повстання під проводом Б. Хмельницького. До речі ця подія поклала початок козацько-православній державі.

Війна з Росією 1709 р., була також яскравим проявом за Незалежність України.

Знаковою була боротьба за Незалежність України в 1917-1920 рр., коли Четвертим Універсалом Центральна Рада проголосила УНР, а в ніч на 1 листопада у Львові була проголошена ЗУНР. Тут також слід згадати селянські рухи, які в ті часи, боролися під гаслом: «Хай живе Незалежна Україна».

Історія не повинна забути і тих, хто в 1944-1950 рр., жертовно боровся і поклав своє життя в ім’я перемоги нашої Батьківщини, ідеться, перш за все про воїнів УПА, людей, які переносили тяжкі знущання в тюрмах НКВД, вмирали з голоду і холоду в лагерах смерті Воркути, Соловках, Магадану.

 

На світлині наданій Зіновієм Павликом: група учасників національно-визвольної боротьби в музеї-садибі Степана Бандери

Паростки Незалежності українці відчули в період «горбачовської перебудови». На теренах Львівщини вже в 1987-1989 рр., з’явилися перші неформальні обєднання, під синьо-жовтими прапорами проводилися масові мітинги, віче. А на перших демократичних виборах Галичини в 1990-му комуністи зазнали повної поразки.

Активно пробуджувалося суспільно-політичне життя в ці роки на Бузеччині. 16 лютого 1988 року створено першу неформальну організацію «Бужани». В Буську відкрито історико-краєзнавчий музей. На наших теренах діє наймасовіша організація «Рух» на чолі з Володимиром Квасниця.

21 січня 1990 року організовується «Живий ланцюг» між Львовом і Києвом. В травні 1990 року на площі Ринок у Буську освячено український прапор. Районну газету названо «Воля народу».

Сьогодні нашу Незалежність захищають воїни ЗСУ, прикордонники, бійці Національної Гвардії, сили місцевої самооборони, волонтери, всі люди доброї волі Сходу і Заходу, Півдня і Півночі, які своїми пожертвами наближають Перемогу над лютим ворогом московської федерації.

Жертовну підтримку нашій Україні в ці важкі і тривожні дні подають народи всієї Європи, Америки, Канади, Японії, Австралії, Африки.

Україна вірить і переконана, що наша спільна боротьба з Божого Благословення, увінчається нашою Перемогою над ворогом.

24.08.2023. на майдані Незалежності відбулося віче присвячине Дню Української Незалежності.


Цей матеріал підготував  90-річний блогер,  бібліотечний користувач БібліоХабу при Інтернет-центрі Буської бібліотеки, Адам Тарновський

 

Читайте також:

Колективний літопис місцевого майдану Незалежності створюють у Інтернет-центрі Буської бібліотеки  

Онлайн презентація книги про Україну приурочена до Дня Конституції



Немає коментарів: