середу, 14 лютого 2018 р.

Не переміг у конкурсі есе про відносини України та Німеччини «25 років разом. Що далі?», тому побажав залишитись інкогніто

 

17 листопада 2017 року Посольство Німеччини в  Києві оголосило  конкурс есе на тему "25 років разом Що далі ?" Користувач пункту Європейської інформації, який побажав залишитись невідомим, написав есе  подане нижче.

Дайте мені точку біфуркації, і я зрушу систему

Nur der verdient sich Freiheit wie das Lebcn,

Der taglich sie erobern muB!

(Гете «Фауст»)

З падінням у 1989 році Берлінського муру і здобуттям у 1991 році Україною незалежності на світову арену вийшли два нові суб’єкти міжнародної політики, дві демократичні держави – Україна та  Німеччина. Щоб будувати відносини між ними в умовах непередбачуваної, відкритої, нелінійної, хаотичної системи, потрібен був новий синергетичний підхід. Політики мали відчувати до якого майбутнього стану (аттрактора) тяжіє система у тій чи іншій ситуації (точці біфуркації). Іноді рішення зводилось до вчасно сказаного слова «негайно», як у випадку з Берлінським муром 9 листопада 1989 року. 

Заснована в середині XX ст. німецьким вченим Генріхом Хакеном, міждисциплінарна наука синергетика займається вивченням процесів виникнення, підтримки стійкості і розпаду структур (систем) різної природи. Тож 25 років поспіль була чудова нагода застосувати перефразований принцип Архімеда «Дайте мені точку біфуркації, і я зрушу систему до бажаного аттрактора» в сфері українсько-німецьких відносин.

Хочемо продемонструвати підсвідоме застосування синергетичних принципів на прикладі громади невеликого міста Буська, що на Львівщині. Місто має багату європейську історію і традиції співпраці між народами. Тож не дивно, що в роки незалежності загострився інтерес до її вивчення. Містяни бажали повторення кращих зразків українсько-німецьких відносин на сучасному рівні. (Мовою синергетики це значить, що сформувалось бачення бажаного стану чи аттрактора)

 Група місцевих краєзнавців, яка збиралась у міській бібліотеці на Німецькому боці, так називається мікрорайон міста в якому з XVI до XVIII ст. жили  німецькі поселенці, цілком випадково знайшла першу наукову краєзнавчу працю про наше місто. Її автором був німецький науковець Антоній Шнайдер. (Мовою синергетики це значить, що знайдена точка біфуркації)

Уся подальша діяльність громади – встановлення зв’язків з земляками, пошук інвесторів, партнерів для співпраці була просто приречена на успіх. В місто прийшла перша гуманітарна допомога з Німеччини, підприємці вивчали місцевий ринок. Знайдено засноване бущанами у XVII ст. наукове товариство в Лейпцигу і Сторков – невелике місто під Берліном, герб якого також прикрашає лелека. Так виникла ESCO (Європейська організація міст-лелек), яка сьогодні об’єднує 10 міст Східної Європи. (Мовою синергетики це значить, що систему почало тягнути до аттрактора)

У 1999 році при бібліотеці було створено Інтернет-центр. Він став осередком українсько-німецьких взаємин – конференцій ESCO, візових консультацій, культурних і освітніх обмінів. Згодом територію Німецького боку вкрила зона безкоштовного WI-FI, тут створено публічний простір «Німецький бік». Сьогодні при вході у бібліотеку поруч з національним прапором майорить прапор ЄС – це  діє пункт Європейської інформації. А в коридорі, в експозиції креативного проекту серед прапорів країн ЄС виділяється прапор Німеччини від мешканки Берліна Станіслави Суханек.

Відбулись зміни в економічній сфері древнього міста: 18 років працює українсько-німецьке СП «ОЛНОВА», а 2 роки тому успішно стартувало підприємство «КІВШ-СЕРВІС», німецькі товари вільно продають у місцевих магазинах.


Щоб переконатись у тому, що все це правда, читайте наш блог, завітайте до нас. Щоб допомогти нам добитись більшого, підтримайте наш проект співпраці малих міст Східної Європи.  А для розвязання завдань даного конкурсу застосовуйте синергетику.

 

 На жаль у трійку переможців не увійшов. Однак, його запросили на дискусію, Ось текст запрошення


Шановні пані та панове, 

дуже дякуємо Вам за участь у конкурсі есе про відносини України та Німеччини «25 років разом. Що далі?».
На жаль, Ваше есе не увійшло в трійку найкращих робіт. На знак вдячності за участь у конкурсі 

запрошуємо Вас
на церемонію нагородження переможців
та подіумну дискусію «25 років. Що далі?»,
що відбудеться
6-го березня 2018 р. о 16.00 год.
у приміщенні Посольства Німеччини
м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 25.

Робоча мова дискусії – українська.
Прохання зареєструватися до 25 лютого 2018 р. за адресою: pr-s@kiew.diplo.de 
Захід триватиме приблизно до 19.30 год.

Будемо раді вітати Вас на нашому заході!

З повагою
Відділ преси

Deutsche Botschaft                                           | Посольство Федеративної Республіки НімеччинаWul. Bohdana Chmelnyzkoho 25                    | вул. Богдана Хмельницького, 25
01901
Kiew                                                         | 01901 Київ

 

Редколегія блогу

Немає коментарів: