вівторок, 2 серпня 2011 р.

Історія розвитку Інтернету на Бузеччині

Перший доступ до комп'ютерної мережі FIDONET в лютому 1993 року отримала Буська райСЕС, яка використовувала її для листування з облСЕС. У травні 1994 районна ДПІ організувала подібну мережу в себе. Аналогічну мережу ASTRA Буська РДА створила влітку 1996 року. В жовтні 1997 року в рамках святкування 900-річчя міста Буська Буською міською радою на сервері УАРНЕТ була розміщена перша веб-сторінка Буська http://www.uar.net:1997/busk//index_ukr.html   і організовано dial-up доступ до Інтернету. Першим користувачем став Володимир Мицик.
В 1998 році, через львівського провайдера ЛІТЕХ доступ до мережі Інтернет мала редакція часопису "Воля народу". У цьому році своєрідним провайдером Інтернету був банк "Україна" і райагробуд теж мав доступ до Інтернету.
 З травня 1999 року Буська центральна районна бібліотека через провайдера СП Інфоком в режимі dial-up отримала доступ до Інтернету в рамках проекту Міжнародного фонду "Відродження". Тоді через телефонні номери 05 та 21066 до глобальної мережі почали під'єднуватись перші користувачі. З грудня 2001 року Буська бібліотека за проектом Посольства США LEAP відкрила доступ до Інтернету по виділеній лінії за протоколом IDSL. Цей доступ бібліотека за протоколом dial-up щедро розподіляла з численними користувачами, серед яких був ЦЕЗ №1 Бродівської філії ВАТ "Укртелеком" (згідно договору). Останній почав надавати доступ до Інтернету після введення в дію оптоволоконної лінії влітку 2006 року. Далі почалася нова доба розвитку Інтернет-технологій в Буському районі.
                                          Богдан Литвин, керівник Інтернет-центру.

Немає коментарів: