вівторок, 19 лютого 2013 р.

Дарунки для бібліотек

Одним із джерел поповнення книжкових фондів бібліотек сьогодні є дарунки видавництв та меценатів. Напередодні Нового року книгозбірні Буської централізованої бібліотечної системи отримали в подарунок від видавництва «Літопис УПА» понад 1200 примірників серійного видання «Літопис Української повстанської армії». У нього входить «Основна серія», серія «Події і люди», «Нова серія», серія «Бібліотека», а також 4 – томник «Володимир Макар. Спомини та роздуми».
У цих книгах містяться документи і матеріали, які відтворюють сторінки історії та боротьби УПА, діяльність героїв визвольних змагань, спогади очевидців про пережите. Кожна сільська бібліотека поповнить свій книжковий фонд декількома десятками цих видань.
До 100 – річного ювілею головного командира УПА Василя Кука його племінниця Ольга Кук подарувала Красненській бібліотеці 36 книг з власної колекції. Серед них – спогади Василя Кука про матір Парасковію «Українська скорбна мати», його праця « Генерал – хорунжий Романа Шухевич», а також «УПА в запитаннях і відповідях». Надзвичайно цінними для читача є книги «Василь Кук – Головний  командир УПА» та «Наше життя і боротьба». Остання належить перу Василя Галаса – чоловіка легендарної Марічки(Марії Савчин) та є цікавим доповненням до її спогадів «Тисяча доріг».
Добра традиція благодійництва триває. Нещодавно Буська центральна районна бібліотека поповнилась двома унікальними фотоальбомами. Їх бущанам подарувала дочка відомого мистецтвознавця, Героя України Бориса Возницького Лариса Возницька – Разінкова, генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв. Один з них – дослідження Бориса Возницького спільно з польськими мистецтвознавцями – розкриває перед читачами творчість найвидатнішого європейського скульптора ХVІІІ ст. Івана Пінзеля. Інший альбом – це книга «Володар кам’яного персня» авторства фотохудожника Василя Пилипюка і письменника Романа Лубківського. Видання увійшло до серії «Постаті» і побачило світ 2012 року у видавництві «Світло й тінь». Присвячене воно видатному майстру часу, хранителю мистецьких скарбів Борису Возницькому. У книзі використано уривки з досліджень Б.Возницького, фрагменти інтерв’ю, нотатки і роздуми з власного щоденника митця. Обидві подаровані книги мають неабияку мистецьку та поліграфічну цінність, це справжні книжкові фоліанти. Безперечно,вони стануть окрасою нашого фонду та знайдуть свого читача.
 


 Ми щиро вдячні книговидавництвам та меценатам за подарунки і розуміння того, що їхня підтримка є дуже важливою для наших бібліотек.

 Леся Вовк, завідувач методично – бібліографічного відділу  Буської ЦРБ

Немає коментарів: