понеділок, 2 вересня 2013 р.

США надали грант на дерев’яну церкву у Дрогобичі

Інтернет-центр Буської ЦБС у 2008-2009 подавав проекти в  Фонд Посла США зі збереження культурної спадщини. Вони стосувалися церкви св.Миколая в м.Буську та  церкви Воскресіння Господнього с. Побужани. Інформували про діяльність Фонду через часопис "Воля народу". Поталанило ж цього року дрогобинам. Про це в інформації ЗІКу:




Понеділок
02 вересня 2013
11:41

США дали $85 тис. гранту на дерев’яну церкву у Дрогобичі

Посольство США в Україні виділило грант у розмірі 85 тис. дол. на реставрацію дерев’яної церкви XV ст. у м. Дрогобичі на Львівщині.
2 вересня 2013 р. Церемонія надання ґранту Посольського фонду США на реалізацію проекту реставрації дерев’яної Церкви святого Юра у Дрогобичі
Урочиста церемонія підписання гранту відбулася сьогодні, 2 вересня, за участі посла США в Україні Джеффрі Пайєтта.
Як повідомив міський голова Дрогобича Олексій Радзієвський, кошти гранту будуть використані на те, щоб встановити пожежну сигналізацію у церкві, зробити огорожу, а також на відновлення внутрішнього стінопису.
«Ще будучи у США, я чув про дерев’яні церкви в Україні, але якщо особисто відвідати цю церкву, це дає набагато глибше розуміння всього багатства української культури», – заявив посол Джеффрі Пайєтт. Він додав, що надання цього гранту свідчить про визнання світового значення церкви Св. Юра у Дрогобичі. Також він запевнив, що буде стежити за тим, як ведуться роботи, і в подальшому обов’язково ще відвідуватиме Дрогобич.
Нагадаємо, церква Святого Юра в Дрогобичі внесена у список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у 2013 році як один з найвидатніших шедеврів дерев’яної архітектури всесвітнього значення кінця XV – початку XVI століть. Інтер’єр церкви-музею розписаний унікальними фресками, композиціями та декоративними мотивами, що зберегли свою неповторну художню цінність та розкривають важливі історичні події та життя і побут мешканців середньовічних галицьких міст. Живопис народних майстрів, кожен з яких у різні роки перебудов міг давати певну свободу своїй творчій фантазії, надає споруді яскравої самобутньої індивідуальності.
Аварійний стан дерев’яної споруди та стінопису вимагає невідкладного проведення реставраційних робіт. Перемігши у міжнародному конкурсі, цей проект отримав грант Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини, що допоможе виконати рятувальні заходи і надасть можливість зберегти пам’ятку в її історичній та мистецькій неповторності. У 2013 році в конкурсі взяли участь 149 проектів-фіналістів із багатьох країн світу. Переможцями було обрано 46 проектів, з них 6 європейських, серед яких і дрогобицький.
З 2001 року Посольський фонд США зі збереження культурної спадщини надав фінансову підтримку понад 750 проектам збереження культурних об’єктів у понад 120 країнах. Понад $40 мільйонів доларів, які сукупно вкладено у ці проекти, демонструють повагу Сполучених Штатів до культурної спадщини інших країн. Список попередніх українських проектів, профінансованих Фондом, можна побачити тут.

Немає коментарів: