понеділок, 18 травня 2015 р.

До Міжнародного дня музеїв

 
Бібліотека сьогодні є тією установою, яка акумулює інтереси широких верств суспільства. Задля успішної та ефективної роботи публічні бібліотеки тісно співпрацюють з  освітніми закладами району, органами місцевого самоврядування, Народними домами, духовенством, громадськими організаціями, благодійними фондами, музейними установами. Сьогодні пропонуємо  вам познайомитися з цікавим досвідом роботи «бібліотека – музей», який практикує уже багато років бібліотекар Ракобовтівської сільської філії, краєзнавець Марія Смолінська.
Музей старовинної книги -  у сільській книгозбірні
В березні 2015 року минуло 15 років з дня створення музею старовинної книги у бібліотеці села Ракобовти. Протягом кількох років бібліотекар збирала стародавні книги  в селі, а дехто із старожилів і сам приносив. Вони зберігались у приватних колекціях, а тепер приносять користь жителям села. Тут виставлені книги, видані до 1939 року.

 
Першою книгою, що започаткувала створення цього унікального музею, були старі церковні шематизми  (документи) , розпочаті у 1753 році і закінчені 1912 року. Це своєрідна історія села Ракобовти.  Є тут і псалтир церковно -приходської школи в дерев’яній оправі, виданий 1838 року. По ньому вчились сільські діти 170 років тому, саме тоді у Ракобовтах була відкрита перша школа. Подарував цю книгу місцевий житель Василь Баблюк, як і книгу «Баронія» відомого італійського історика Цезаря Баронія, видану 1914 року. Це всесвітня історія по місяцях з ІХ по ХІІ століття . Є в музеї рідкісна книга «Історія товариства «Просвіта» у Львові», видана 1932 року, а також книга (можливо, єдина на теренах Бущини) - «Повіт Камянка Струмилова» (польською моваою), видана у 1936 році. У ній є всі історичні дані про міста Буськ, Кам’янку -  Бузьку і навколишні села.
Досить цікавою є книга - альманах «Жіночі долі» (1936 р.). Тут дуже багато корисних порад: як вести господарство, виховувати дітей, поводитися за столом та ін. Вона цікавить сільських жінок, з неї вони дізнаються багато корисного для себе. Зберігається у музеї Шевченківський  «Кобзар» (1914 р.), збірки творів  Івана Франка, Богдана Лепкого «Мотря», «Полтава», перше видання повісті Уласа Самчука «Волинь», а також «Лексикон  ілюстрований» (1934 р.) та польсько - німецький та німецько - польський енциклопедичні словники. Всього  у музеї налічується понад 30 примірників книг.
Багато книжок у музей передали  вчитель - пенсіонер М.М. Боднарчук, колишній директор школи М.І. Луців , отець Б. Корпало  (сьогодні уже покійні). Твори Б.Лепкого були у приватній бібліотеці доктора, адвоката Миколи Струтинського, зятя священика Василя Лиска, який був головою товариства «Просвіта» спочатку в Ракобовтах, а згодом у Буську (за його керівництва Буська «Просвіта» вийшла на найвищий рівень). Подарували музеєві також печатку товариства «Просвіта», яке існувало в Ракобовтах і було закрите у 1939 році. Вона була збережена, а тепер стала надбанням сільського музею. Передав її  мешканець села В.І.Мусій (також уже покійний), батько якого працював колись у «Просвіті».
З нагоди 15 - річчя заснування музею  у березні 2015 року у бібліотеці було проведено уїк – енд «Подорож у часі та просторі». В рамках заходу відбулися цікава конкурсна програма для дітей «Маленький історик», історичний диліжанс «Документальне фото, або історія крізь віки» та година краєзнавства «Старовинні книги – скарбниця нашої бібліотеки».

Марія Смолінська,  бібліотекар філії с.Ракобовти

 

 

Немає коментарів: