понеділок, 7 березня 2016 р.

ВИВЧАЙМО УВАЖНО ІВАНА ФРАНКА



2016 рік – ювілейний. Виповняється 160 років від дня народження і 100 років від дня смерті Івана Франка. Повторимо відоме: геніальний поет, видатний прозаїк, драматург, публіцист, громадський діяч, філософ, етнограф, економіст. 
Чи багато знайдемо у світі постатей, щоб порівняти з ним. Небагато. І на превеликий жаль, ми, його земляки, мало знаємо про нього. Навчаючись у школі, чи навіть в університетах, ми вивчали малесеньку частиночку його творів. Студіювали: «Захара Беркута»,  «Борислав сміється», «Каменярі». І навіть побіжно не згадували творів з національною та духовною основою. Це, чи: «Що таке поступ?», «Поза межами можливого», «Сідоглавому». «Сойчине крило», «Перехресні стежки», поема «Мойсей». Утверджували Франка марккксистом, атеїстом і ніяк не патріотом-українцем. Ми маємо право назвати його Українським Мойсеєм. Він знав і переживав трагедію нашого народу, закликав до цсвідомлення і боротьби.
                                                                                                                                    
Хіба Франкові рядки не до наших чиновників, які. Як пише один з авторитетних журналістів «З убого-прагматичної  свідомості сповідують: яке мені діло до “нащадків пізніх», до їх «сорому» ? Адже в мене все добре! А те, що сором буде палити їх за наші справи – та миж цього не побачимо й до цього не доживемо»  Це сучасні Авірони та Датани. Вони думають про власні інтереси, збагачення. Іх промови пусті. Народ зневірився і починав нікому з них довіряти. Але ми, разом з мудрими передбаченнями Івана Франка, повинні вірити в краще майбутнє України. А це можна досягнути чесною та розумною працею, любов’ю та вірою в Бога. Франко вірив, пророкував наше щасливе життя

              Роман Бучко                                                                                    

Немає коментарів: