неділю, 30 вересня 2018 р.

Інтерв'ю біля церкви


27 вересня християнська церква відзначає велике свято - Воздвиження Чесного Хреста Господнього. Святий хрест – це символ Христової жертви, від­куплення і спасення, символ Христової перемоги над смертю і дияволом.
Початок празникові Воздвиження дало освячення храму Воскресіння Господнього, який збудував св. Костянтин Великий на Голгофі у Єрусалимі. Посвячення храму відбулося за єрусалимського єпископа Макарія 13 вересня 335 року. Наступного дня – 14 вересня (27 вересня) – відбулося урочисте воздвиження віднайденого Хреста Господнього.


Храм св.Параскеви в Буську з давніх давен був оточений хрестами кладовища і  на вшанування знаменних подій. Лихоліття останніх років стерли їх з поверхні землі і з пам’яті людської . Лише світлина яку зберігав покійний мешканець нашого міста Орест Данчак свідчила про це.
Щоб відновити традицію 27 вересня 2018 року у День Воздвиження Чесного Хреста Господнього настоятель храму о.Василь Івашків освятив новий хрест.  



 Жертводавець простий мирянин, який висловив побажання не називати його ім'я, приурочив його на честь відновлення храму св.Параскеви. 



Художній замисел втілив 80-річний скульптор Едуард БУЧИНСЬКИЙ.



 В короткому інтервю  він зазначив, що це вже його 25 хрест. Перший був встановлений в Золочеві на память жертвам НКВД. Незабаром одну з площ нашого міста окрасить виконаний ним у теребовлянському камені монумент Героям Небесної сотні.


 
Відеоінтерв'ю також можна проглянути за посиланням https://www.facebook.com/bogdan.lytvyn/videos/pcb.1881490711947430/1881494768613691/?type=3&theater




Марія Литвин, методист Буської бібліотеки

Немає коментарів: