неділю, 28 лютого 2021 р.

Cубвенції на інтернет для ОТГ (бібліотек, шкіл, фапів, клубів...)

 https://thedigital.gov.ua/news/holeksandr-shelest-u-2021-mintsifra-planue-zabezpechiti-dostupom-do-fiksovanogo-internetu-3-tis-sil?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=internet_subvenciya_dlya_gromad_vakcinaciya_v_diji_ta_cifrovizaciya_regioniv&utm_term=2021-02-28 

Олександр Шелест: У 2021 Мінцифра планує забезпечити доступом до фіксованого інтернету 3 тис. сіл 

 

У планах підключити до широкосмугового інтернету більше 6 тисяч шкіл, медзакладів та бібліотек у майже 3 тис. сіл.


 

Про це розповів Заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку цифрової інфраструктури Олександр Шелест на форумі регіональної цифровізації “Громада в Дії”.

“Ми плануємо забезпечити доступом до широкосмугового інтернету соціальні заклади, що розташовані у сільській місцевості, де взагалі відсутнє покриття оптичними мережами. Для цього на територіальні громади вже цієї весни буде спрямовано 500 млн грн інтернет-субвенції. Це дозволить забезпечити якісним фіксованим інтернетом близько 1,5 млн українців у сільській місцевості”

Олександр Шелест
Заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку цифрової інфраструктури

Інтернет-субвенцію спрямують на підключення соціальних об’єктів, засновниками яких є територіальні громади. Йдеться про сільські школи, медичні заклади, бібліотеки, клуби та органи влади тощо.

Який інтернет отримають заклади? 
  • 100 Мбіт/с без абонплати до кінця 2022 року;
  • мережі з використанням оптико-волоконних технологій ;
  • 30 тестових днів на швидкості 500 Мбіт/с;
  • безлімітне споживання трафіку;
  • статична (постійна) IP адреса;
  • дводіапазонний Wi-Fi-роутер нададуть разом з послугою

“Для отримання субвенції головам громад необхідно зібрати інформацію про покриття волоконно-оптичними мережами у селах, що входять до складу громади. Після чого — налагодити комунікацію з операторами, які працюють в регіоні для отримання попередньої вартості ціни послуги. Останній крок — подати заявку для отримання фінансування. Голови громад зможуть подати заявку   в електронному вигляді на Порталі Дія”

Андрій Набок,
Керівник експертної групи з розвитку фіксованого інтернету Мінцифри. 

Мінцифра вже опублікувала проєкт Постанови КМУ, якою врегульовують механізми надання інтернет-субвенції територіальним громадам. Ознайомитися із ним можна за посиланням.

Розвиток інфраструктури широкосмугового доступу до Інтернету (e-Доступ) є одним з 94 проєктів цифрової трансформації. 

Е-Доступ передбачає забезпечення підключення соціальних об’єктів, населених пунктів до швидкісного фіксованого доступу до мережі Інтернет, покриття населених пунктів швидкісним мобільним інтернетом, покриття міжнародних автошляхів та залізничних шляхів швидкісним мобільним інтернетом.

Нагадаємо, що починаючи з липня 2020 року, Мінцифра разом з операторами підключили до високошвидкісного мобільного інтернету 11,8 тис. сіл та міст.  Доступ до 4G отримали вперше 2 млн людей.

 

Повідомлення про проведення публічного громадського обговорення проекту постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості»

Немає коментарів: