четвер, 6 лютого 2014 р.

Творець історії рідного краю

 23 січня 2014 року виповнилося 80 років нашому земляку, письменнику такраєзнавцю Івану Савчину.  Він вніс величезний вклад у дослідження та написання історії рідного краю. З – під пера письменника вийшли друком історичні романи «Важкий шлях» (1985), «В долинах юдолі» (2003р), „Ясир” (2009р.), краєзнавчі нариси  „Убинщина” (2005р.),  „Буськ. У вирі століть” (1996р.)  та історичне дослідження „Задвір”я” ( 2009р). Нелегкий життєвий шлях цієї незламної духом людини: тюрма, Сибір, репресії, переслідування. Багато складних випробувань довелось йому пережити, але не схибив, не зрадив, бо завжди пам’ятав священні Шевченкові слова: „..Наша дума, наша пісня не вмре, не загине...” Протягом багатьох років Іван Савчин очолював районне товариство „Просвіта”, навколо якого згуртував цілу когорту своїх послідовників. Велика заслуга Івана Савчина у вивченні та написанні історії та діяльності товариства „Просвіта”, Буської читальні, історії шкільництва та діяльності видатних просвітян.
У читальній залі Буської  ЦРБ за участю бібліотекарів, ЗМІ та користувачів відбувся вечір – портрет з нагоди 80 – річного ювілею відомого краянина. Директор Буської ЦБС Оксана Стецик розповіла присутнім про постать  Івана Савчина та запросила до розмови людей, яким доводилось працювати з Іваном Петровичем – редактора часопису «Воля народу» Миколу Іванціва, журналіста Аллу Анрєєву,  вчителя і краєзнавця Романа Бучка. Бібліограф Буської ЦРБ Ганна Дончак зробила ґрунтовний огляд творчого доробку письменника, а бібліотекар Задвір’янської книгозбірні Марія Дума поділилась думками про те, як популяризують творчість Івана Савчина у рідному селі. Слова подяки за неоціненний вклад у літературну скарбницю рідного краю письменника Івана Савчина звучали з вуст  заступника директора Буської  ЦБС Галини Гораль. Зворушливою  та цікавою  була розповідь доньки Івана Савчина  Оксани Лозової  про  свого батька.
Бібліотекарі Бущини щиро вітають Івана Петровича Савчина   з ювілеєм  та дякують йому за довголітню тісну співпрацю. Зичимо Вам  міцного здоровя, творчої енергії та незламної віри в майбутнє України!
 

Іванові  Савчину –  80








Леся Вовк, завідувачка методично – бібліографічного відділу Буської ЦРБ

Немає коментарів: