четвер, 29 січня 2015 р.

НЕМЕРКНУЧІ КРУТИ






Від трагічних подій, які відбулись 29 січня 1918 року поблизу селища Крути, нас відділяє 97 років. Тут на відстані 130 км від Києва відбувся жорстокий, нерівний бій між чотиритисячним військом більшовиків та трьома сотнями українських юнкерів, студентів і гімназистів, що обороняли підступи до Києва. Більшість юнаків не мали ніякої військової підготовки, були погано озброєні, але стояли на смерть, захищаючи свободу молодої Української держави. Героїзм  тодішньої української молоді  - яскравий приклад для сьогоднішнього  молодого покоління борців за волю України. Як і тоді, цвіт нашої нації гине, захищаючи східні рубежі держави.
На Аскольдовій могилі
Український цвіт! –
По кривавій по дорозі
Нам іти у світ.
Читаючи ці сповнені душевного болю рядки Павла Тичини, мимоволі починаєш розуміти, що вони були пророчими… Памятаємо Ваш подвиг. Герої не вмирають! Слава Україні! Героям слава!
Сьогодні у читальній залі Буської центральної районної бібліотеки розгорнуто тематичну виставку «Немеркнучі Крути», присвячену цій трагічній сторінці нашої історії. Її зможуть переглянути усі охочі. Завтра у книгозбірні відбудеться година історичної пам’яті «Від Героїв Крут до Героїв Майдану» з участю представників влади, бібліотекарів, працівників відділу культури та читачів.
Л.Вовк, зав. методично – бібліографічного відділу Буської ЦРБ

Немає коментарів: