середу, 6 липня 2016 р.

ВШАНУЙМО ПАПІРНЮ

Цьогоріч ми відзначаємо 475 років заснування Буської  папірні,


та 435 років з дня виходу у світ «Острозької Біблії», видрукованої на Буському папері. 12 серпня 1581 року ця Духовна книга вийшла з друку у повному перекладі на церковно-слов’янську мову, що вагомо сприяло об’єднанню слов’ян.



Вічна книга видана в Острозі на папері Буської папірні

 
Папірня… Це слово для кожного жителя нашого древнього міста є символом гордості за наших предків, які створили перлину високоякісного паперу, на якому 200 років працювала вся Європа. Європейські суди, державні канцелярії видавали на Буському папері важливі державні документи, нагороджувальні листи, циркуляри, друкувалися духовні та світські книги.
Поважні установи Галича, Белза, Бучача, Львова та Тернополя купляли у нас папір, процвітала в той час освіта, культура, будувалися храми, тощо. Це був період великого економічного розквіту Бузецької землі.
Знаменним для нас є і те, що вигнаний російським духовенством Іван Федорович зупинив свій вибір саме на Буському папері. На ньому він надрукував «Апостол» та «Острозьку Біблію».
До речі, досі триває дискусія між руською православною церквою та українськими джерелами з приводу пріоритету цієї пам’ятки. Відомо, що один екземпляр «Острозької Біблії» Іван Грозний подарував англійській королеві Єлизаветі. Про актуальність цієї духовної Книги свідчить те, що напочатку 2000 року доктор Богослов’я о.Рафаїл Турконяк переклав і видав її на сучасну українську мову.
Оглядаючи з височин сьогодення ці важливі дати громадськість Буська вважає, що вони заслуговують на широке відзначення як на місцевому так, і на державному рівні.
З цією метою варто видати довідковий буклет з історії папірні, провести урочисту академію, поставити білборди в кількох місцях, освітити їх сучасними енергоощадними технологіями.
В школах та музеях міста оформити матеріали з історії папірні. В найбільш людному місці встановити камінь з написом місця Буської папірні 12 серпня 2016 р., відправити молебень священнослужителями усіх конфесій нашого міста.
Одне слово Буська папірня має бути вшанована достойно своєї славної історії.
Жителі міста Буська Адам Тарновський, Ярослав Давидовський, Зіновій Павлик, Михайло Зозуля, Тарас Дишкант, Богдан Литвин та багато інших

Немає коментарів: