неділю, 21 травня 2017 р.

День Європи 2017 на фоні архітектурних перлин Буська

Цікаво і своєрідно відзначили День Європи 2017 в Буську. Події розгортались наче в справжній казці. Коли, відгукнувшись на запрошення своєї старшої шведської подруги Соні Енгстром, 13-річна бущанка Настя Гачкевич в неділю 21 травня 2017 року опівдні наблизилась до воріт таємничого палацу графа Бадені, зі сторони міської ратуші плавно підкотила білосніжна французька іномарка. В очі кинувся сивий водій з обличчям, яке чимось нагадувало обличчя останньої володарки палацу шведської принцеси Аліції Анкаркрони. То був її внучатий племінник, французький архітектор Нільс Анкаркроне. З ним приїхали шведи Соня Енгстром, Густав Содерстром і поляк Маріуш Гурскі. 


Незабаром з’явились члени ГО Товариство «Бужани» Михайло Зозуля, Зіновій Павлик, Іван Нагорний і координатор пункту Європейської інформації при Буській бібліотеці Марія Литвин. На зустріч був запрошений також міський голова Ростислав Сліпець.



Гостей нашого древнього міста дуже цікавили архітектурні перлини центральної частини. Легко, емоційно, ніби гортаючи сторінки своєї нової книги "Історія Буська в документах, матеріалах і спогадах", Михайло Зозуля відкривав перед іноземцями двері палацу Бадені і костелу святого Станілава, демонстрував місцеву гідроелектростанцію.  





А про колишню величну красу синагоги та розмах відновлювальних робіт на церкві святого Миколая, нащадок шведської шляхтянки і його супутники могли судити на власні очі. 


Переклад і етику спілкування в компанії на належному рівні підтримувала Настя Гачкевич.


Якби північно-західний вітер з Скандинавії, що почався, як у казці, до приїзду шведів, не досяг рівня шторму в Стокгольмській бухті, гості ще довго би блукали вулицями нашого міста. «То дух Аліції відізвався», - загадково мовив Нільс. Через стихію інтерактивний захід завершився в одній з міських кав’ярень розмовами про родинні герби.




Про шведську соціальну сферу, охорону культурних пам’яток та перспективи співпраці в галузі виробництва меблів.
Комусь може здатись дитячим і наївним намагання громадських активістів нашого міста наблизитись до шведських стандартів. Однак, ранок наступного дня переконливо демонстрував, що вони на вірному шляху. На подвір’ї електростанції чи не за стандартами шведської поліції в рамках проекту ЄС «Підтримка реформи поліції в Україні. Повне перезавантаження 20 райвідділів поліції» місцеві правоохоронці обстежували зовні будівлю пошти і зв’язку ?

  Богдан Литвин

 

Немає коментарів: