середу, 24 травня 2017 р.

День слов'янської писемності і культури в Буську

24 травня 2017 року День слов'нської писемності і культури мешканці вулиці Папірня в Буську відзначили особливо. Паперова мануфактура, що тут працювала з 16 до 18 століття і дала назву вулиці, виробляла паперовий носій. На папері Буської папірні писали в численних міських управах, з нього виготовляли вікна. Однак, найбільше прислужився папір з Буська для утвердження  слов'янської писемності у західних і південних слов'янських землях.

Сталося це з легкої руки першодрукаря Івана Федорова, який надрукував на ньому "Острозьку Біблію " та "Апостол". Будучи людиною натхненною в поширенні Слова Божого, використовував виключно кириличні шрифти. Відомо, що він закуповував папір, наперед оплачуючи його вартість. Такий грошовий тиск дозволив виграти битву за поширення серед слов'ян рідної писемності та культури з місцевими кальвіністами. Останні жили на Німецькому боці й поширювали готичну писемність і культуру. Латинська писемність теж несла не зовсім рідну слов'янам культуру.

У 2016 році у Буську на Папірні встановлено пам'ятний знак на відзнаку 475-річчя папірні й 435-річчя виходу в світ "Острозької Біблії".

 

 

Ініціативу його встановлення ми опублікували рівно один рік тому на цьому блозі, а  вже у жовтні 2016 року такий знак був освячений. Зусиль щодо цього доклали редактор часопису "Воля народу"  Микола Іванців,  міська рада і місцеві підприємці.

 

Редколегія  блогу

Немає коментарів: