вівторок, 15 серпня 2017 р.

День археолога у Буській бібліотеці

Попри низку несприятливих обставин, анонсований наприкінці липня 2017 року, День археолога в Буській бібліотеці  все ж відбувся 15 серпня 2017 року в форматі інтерактивного заходу в Інтернет-центрі Буської бібліотеки. 

Поштовхом для нього став ранковий Львівське Радіо (Lvivske Radio)  та інтерв'ю  Наталіъ Войцещук ( науковий співробітник Науково-дослідного центру "Рятівна археологічна служба" Інституту археології НАН України ) В інтерв'ю з нагоди професійного свята     https://www.facebook.com/Львівське-Радіо-Lvivske-Radio-29…/…  вона, зокрема, повідомила, що всі писемні знахідки на території України були зроблені ще в радянський час у Звенигороді Свєшніковим.
А ось що повідомляє російська ВІКІПЕДІЯ:про писемні знахідки на території України в експедиції Наталія Стеблій та Петра Довганя " 2008 году, при обследовании остатков сгоревшего дома дубильщика в Буске, в слоях первой половины XIII века была обнаружена берестяная грамота и костяное писало[9]". Значить у Росії підтвердили достовірність  Буської берести ? .

Тож, щоб дізнатись про істину, довелося звернутись до археологічної спільноти України в мережі ФБ. На жаль, досі не отримано жодного роз'яснення.  По-справжньому інтерактивний захід триває.

РЕДКОЛЕГІЯ БЛОГУ

Довідка

Як відомо, у Буську знайшов вічний спочинок дослідник поземелля княжих городів Галича-Крилоса (1925—1930), Теребовлі (1931), Звенигорода (1932), Белза (1932) та Буська (1933), дійсний член НТШ Лев Чачкововський.  У місті його іменем на початку 1990-х  його іменем названа одна з центральних вулиць. 

Однак, день археолога, встановлений в СРСР у 1947 році не був  популярним у Буську і ніяк не відзначався у бібліотеці аж до офіційного його проголошення в 2008 році  Указом Президента України у 2008 році. Напередодні археологічна експедиція Петра Довганя і  Наталії Стеблій виявила сенсаційні знахідки на території палацу графа Бадені.

17 липня 2008 року Петро Довгань звернувся в Інтернет-центр Буської бібліотеки з проханням про найширше висвітлення досягнень експедиції на території палацу. Знахідки викликали сенсацію.

Це і був початок тісних контактів бібліотеки з археологами.

Немає коментарів: