середу, 21 лютого 2018 р.

Вітання з Міжнародним днем рідної мови від Інтернет-центру Буської бібліотеки

Голосове вітання з Міжнародним днем рідної мови від Інтернет-центру Буської бібліотеки

Дорогі колеги, читачі та користувачі нашої бібліотеки !

Ми не будемо наголошувати  на історії цього свята. Тепер всі уже знають про заслуги бенгальських студентів, які 21 лютого 1952 року стали на захист рідної мови.

Минуло багато років. Аж у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний День рідної мови як привід для роздумів та зосередження уваги на мовному питанні. Починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначають і в Україні.

Дивовижно, але саме у ці дні стартував наш Інтернет-центр. Увесь цей час  ми намагались бути на сучасному рівні. Це стосується доступу до Інтернету, краєзнавчих сайтів, бібліотечних блогів, співпраці зі ЗМІ, створення ГІЦ , пункту Європейської інформації, креативного проекту, публічного простору "Німецький бік" чи хмарного каталогу бібліотеки.

 Сьогодні, українська мова під загрозою. Як ніколи, стали актуальними слова Ліни  Костенко:" Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову."

 Серед безлічі аспектів мовної проблеми в Україні ми хочемо зосередити увагу на проблемі відсутності синтезатора української мови. А через це користувачі електронних книг, численних гаджетів  і, навіть операційної системи Майкрософт Віндовс, позбавлені чути український голос.
Так, так, саме такий голос, який читає зараз вам цей текст.

Як чуєте, це стало можливим у древньому Буську, на землі, з паперу якої були надруковані перші українські книги. А це значить, що згодом питання буде розв'язане. Принаймні, в умовах гострого дефіциту засобів ми наполегливо над цим працюємо.

Редколегія блогу

 

Немає коментарів: