середу, 23 січня 2019 р.

Письменнику Івану Савчину 85 років


Сьогодні 23 січня 2018 року в невеликому селі Задвір'я Буського району, яке ще у XIX ст. дало назву відомій залізничній станції під Львовом,  відзначає своє 85-річчя  письменник, краєзнавець, просвітитель, почесний громадянин Буського району Іван Петрович Савчин.
В численних джерелах Інтернету можна знайти чимало інформації про цю неординарну особистість, тому намагатимусь викласти тут лише унікальну інформацію.
Пригадую останню зустріч з ним 10 років тому. В читальній залі Буської бібліотеки тоді зібрались шанувальники його творчості з усього району. Ювіляр щедро ділився з ними творчими задумами, трохи нарікаючи на підірване в долинах юдолі здоров'я. Бажаючи творчих успіхів, я пообіцяв йому, що на краєзнавчому сайті "Видатні люди Бузеччини" буде розміщено інформацію про його діяльність. Хоча зі скромності Іван Петрович вдав, що не почув, поскаржився на слуховий апарат, побажання було сказане у вдалий час.
Про письменника Івана Савчина сьогодні розповідає ВІКІПЕДІЯ і українські літературні ресурси, його твори цікаві історикам, юним і старшим читачам. Колеги-журналісти часто згадують його творчість.
Книги письменника перевидавались навіть без його відома. Тож, зглянувшись на таке становище з авторським правом, дозволив  Іван Петрович відкрити вільний доступ до своїх книг. Дочка Оксана Лозова з онуком Олександром створили сторінку шкільної бібліотеки Буської СШ№1, а на ній виклали скани його книг.
Почув про це колишній мешканець нашого міста Тадеуш Цвен https://busk.io.ua/s2627389/podzamcze_busk_lwow_-_ukraina_tadeusz_cwen  і вирішив перекласти на польську мову краєзнавче видання 1996 року "Буськ у вирі століть". І хоча просуванням української книги у Польщі мав би займатись  Український Інститут книги, пан Тадеуш вже переклав частину видання. Тож згодом матимемо книгу-білінгв створену  українсько-польським тандемом ровесників Іван Савчин-Тадеуш Цвен. А скептикам раджу подивитись на уже реалізований білінгв Володимир Чучман - Тадеуш Цвен "Буськ. Історико-краєзнавчий нарис"

Богдан Литвин

Немає коментарів: