пʼятницю, 10 квітня 2020 р.

Безпека бібліотек після пандемії COVID-19

 9 квітня 2020 р., працівники  Інтернет-центру взяли участь у вебінарі

Безпека бібліотек, читачів і співробітників під час і після пандемії COVID-19

Одеським центром «Вікно в Америку», який працює на базі Одеської національної наукової бібліотеки, було проведено вебінар, присвячений питанням безпеки - безпеки користувачів бібліотек, бібліотечних колекцій і бібліотекарів під час і після пандемії COVID-19.
В основу розмови поклали пост Лари Евен "Як дезінфікувати колекції в умовах пандемії" в блозі "American Libraries Magazine" від 27 березня 2020 р. 

З матеріалами цього посту українською мовою можна ознайомитися у блозі «Методична служба публічних бібліотек Києва».

Під час вебінару бібліотекарі-координатори восьми центрів «Вікно в Америку» з різних областей України розповіли про організацію карантину в своїх бібліотеках, про організацію віддаленої роботи з користувачами, проаналізували погляди кількох провідних американських бібліотекарів щодо небачених викликів, які спричинила пандемія COVID-19 і закриття бібліотек через загрозу поширення інфекції.

Шановні бібліотекарі, будь ласка, зверніть увагу на такі важливі аспекти нашої роботи в умовах пандемії:

1. Бібліотеки мають залишатися безпечним місцем і для користувачів, і для бібліотекарів.

2. Важливо спланувати дії, щоб усунути ризик зараження населення після закінчення карантину, коли бібліотеки відкриються для громадськості.

3. Дуже важливо обговорити багато питань, зокрема, як безпечно приймати книги, коли читачі почнуть повертати їх після завершення карантину, зрозуміти і пояснити працівникам бібліотек, як довго вірус зберігається на різних поверхнях – папері, картоні, пластику, щоби це було безпечно і, водночас запобігти руйнуванню документів зайвою і небезпечною дезінфекцією.

4. Треба подумати про захисний одяг, маски і рукавички для бібліотекарів і прибиральниць, про дезінфікуючі засоби і про можливість регулярно мити руки.

"Мені ніколи не спадало на думку, як важливо спланувати роботу після карантину, щоб зберегти колекції та зробити бібліотечні будівлі безпечними для користувачів і бібліотекарів", - сказала одна з учасниць вебінару.

"Я поділюсь цим зі своїми колегами та закличу до дій адміністрацію бібліотеки: настав час спланувати нашу безпечну роботу після карантину", - підкреслила інша учасниця.

Продовження матеріалу читайте на порталі ВГО Українська бібліотечна асоціація  тут. 

Цей матеріал підготував ГІЦ (Громадсько інформаційний центр) при Інтернет-центрі Буської бібліотеки



Немає коментарів: