пʼятницю, 10 липня 2020 р.

У список 100 пам'яток культури може потрапити палац Бадені

У межах проєкту «Велике будівництво» в Україні, ініційованого  Президентом України Володимиром Зеленським, у 2021 року розпочнуться масштабні реставрації культурних об’єктів. Про це  в Facebook повідомляє  міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. «Вперше за 30 років незалежності ми реально зможемо відновити історико-культурну спадщину. Яка, подекуди, в критичному стані – занедбана й напівзруйнована. Та ці об’єкти є кодом нашої нації. Збереження їхньої автентичності і духу – наша відповідальність, наповнення новим змістом – наш обов’язок перед наступними поколіннями», – пише він. 

Йдеться, зокрема, про Українські замки — архітектурну спадщину держави. Це, і Національний художній музей, що в Києві, і Національний історико-культурний заповідник «Качанівка» ( Чернігівська область), і Бережанський замок, що на Тернопільщині, Оборонні мури у м. Жовква на Львівщині, Палац Потоцьких у Одесі, палац Підгорецького замку (Львівська область), Національний заповідник «Хортиця» (Запорізька область), Луцький замок та інші. Таку думку висловила у передачі Громадська Хвиля 9 липня 2020 року о 22.00 на УР-1 старша наукова співробітниця Інституту археології НАН України Евеліна Кравченко. ( www.nrcu.gov.ua/schedule/play-archive.html?periodItemID=2530609  )
Які об'єкти могли б потрапити у список і що потрібно, щоб ініціатива була вдалою?  Виявляється, що необхідно, щоб об'єкт належав   туристичній аттракції і  була проведена оцінка вартості реставраційних робіт.


Що стосується палацу Бадені у Буську, то він належить атракції Золота Підкова. В тому плані здійснилась мрія очільників громади Василя Вовка, Михайла Вовка і Ростислава  Сліпця.  Отож слід негайно запросити фахівця-реставратора для оцінки стану пам'ятки і скласти  кошторис.

Деталі щодо проєкту публікуватимуть поступово, а згодом анонсують презентацію, де чітко зазначать весь перелік об’єктів, котрі реставруватимуть з 2021 року. Тому місцевій громаді разом з тими хто прагне її очолити після  після місцевих виборів слід негайно діяти. Адже мова йде про джерела добробуту через надходження в  місцевий бюджет.

Немає коментарів: