суботу, 11 березня 2023 р.

УВАГА! Проєкт створення бібліотечних просторів

Львівська ОВА започатковує проєкт зі створення сучасних бібліотечних просторів у громадах області. Мова йде про 20 бібліотек у 20 громадах.

Проєкт передбачає забезпечення всіх необхідних умов для того, щоб бібліотеки стали цікавими для відвідувачів і поєднували різні способи проведення дозвілля, зокрема, капітальні та поточні ремонти, зонування приміщення, закупівлю необхідної техніки (проєктори, комп’ютери, планшети і т.д.), проведення майстер-класів та навчально-розважальних заходів, облаштування ігрових площ тощо.

Як розповів профільний заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко, облаштування бібліотек відбуватиметься на умовах співфінансування з обласного та місцевих бюджетів.

«Метою проєкту є якісне наповнення бібліотечного простору, який буде відповідати вимогам часу,  буде комфортним, сучасним, відкритим, і доступним, щоб жителі громади хотіли (і могли) прийти туди, почували себе зручно, вільно й затишно.

До 10 березня у громадах мають обрати бібліотеки, які включать у проєкт, та скерувати відповідного листа до обласної адміністрації. Після цього, до кінця березня, – сформувати візуалізацію бібліотечного простору та скласти кошторис витрат, який ми спільно обговоримо та визначимо частки співфінансування.

Перелік громад, у яких реалізовуватимуть проєкт, склали у департаменті з питань, культури, національностей те релігій, при виборі громад орієнтувалися на найбільший контингент відвідувачів бібліотек», – пояснив Іван Собко.

Окрім того, у департаменті напрацювали рекомендації та бачення щодо облаштування простору в оновлених бібліотеках (переглянути можна за посиланням – https://bit.ly/41Ksq5p ).

«Головним завданням у цьому проєкті буде створення сучасної інтерактивної бібліотеки. Тому важливим є підбір персоналу, який повинен забезпечити функціонування бібліотеки відповідно до нових вимог, а це вимоги і до стану приміщення, організації простору, освітлення, і до послуг, які надаватиме бібліотека. Простори, які мають бути забезпечені, – це простори для навчання, натхнення, зустрічей та подій, а також залучення вуличного простору для потреб бібліотеки», – зазначила директорка департаменту Ірина Гаврилюк.

Завершити модернізацію перших 20 бібліотек планують восени цього року.

«Бібліотека має стати закладом, найбільш наближеним до споживача – як до дитини, так і до дорослого. Обласна адміністрація готова підтримати з обласного бюджету розвиток таких нових освітніх просторів на Львівщині, де можна буде проводити цікаві для жителів громад заходи.


Очікуємо від громад напрацювання візуалізації бібліотек, і надалі розглянемо пропозиції щодо можливості їхнього співфінансування», – додав Іван Собко.

 

Цей матеріал підготував БібліоХаб, ГІЦ (Громадсько інформаційний центр) спільно з ГО"ІРЦМБ" (ГРОМАДСЬКОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ "ІНФОРМАЦІЙНО-РЕСУРСНИЙ ЦЕНТР МІСТА БУСЬК") та ПЄІ (Пункт Європейської інформації) при Інтернет-центрі КЗ"Буської  публічної бібліотеки" посилаючись на https://loda.gov.ua/news/56369


Немає коментарів: