понеділок, 18 квітня 2016 р.

"Зустрічі" з мистецтвознавцем Іларіоном Свєнціцьким


Мої перші спогади про цю видатну людину пов'язані з дитинством на вулиці Шевченка у Буську. На протилежній західній стороні вулиці жив Ізидор Свєнціцький, а через 300 метрів на західному березі річки Солотвини, на місці садиби Марії Антонівни Нос стояла стара хатина Іларіона Свєнціцького.
У 1997 році на вул. Свєнціцького у Львові  зустрівся з Олександром Сабаном - засновником UARNET з метою розміщення на їхніх серверах першої сторінки нашого міста в Інтернеті. У розділі "ЛЮДИ" вперше розміщено сканування портрету і хати Іларіона Свєнціцького:
http://www.uar.net:1997/busk/people_ukr.html 


Мій сусід, Степан Іванович Давидовський, мешканець вулиці Шевченка у Буську, ровесник Бориса Возницького і Богдана Гаврилишина. 

Він чи не єдиний з живих, хто мав можливість бачити Іларіона Свєнціцького. Дружина пана Степана походила теж з роду Свєнціцьких, але дуже далекого до роду Іларіона Свєнціцького. 

Камера вихопила мить, коли він проходить мимо хати Володимира Чучмана - першого ректора семінарії УГКЦ у Львові (1990 рр).
Ось що ще розповідає пан Степан і про Іларіона Свєнціцького:
"Пригадую, що мій тесть до 1955 року їздив до Львова до Іларіона з питанням асфальтування нашої вулиці Шевченка (колишня назва Ліпибоки). І хату в зруб на протилежному березі пам'ятаю. І приказку, що до кожної думки варто прислухатись"  

 

Короткий відеозвіт  засідання краєзнавчої студії «Подвижники українського музейництва», присвячене двом видатним постатям – уродженцю Буська, мистецтвознавцю, фольклористу та мовознавцю Іларіону Свєнціцькому (140 років від дня народження) та невтомному зберігачу музейних скарбів Борису Возницькому (90 років від дня народження), прогляньте нижче



Богдан Литвин

Немає коментарів: