вівторок, 25 липня 2017 р.

330 років гетьманства Івана Мазепи

Ця подія відбулася на річці Коломак. У місті Чутовому неподалік історичного місця сьогодні відкривали меморіальну дошку.

Чутівський Краєзнавчий музей. Цього дня біля нього зібралося багато людей. Громада селища разом відзначає річницю проголошення гетьманом України Івана Мазепу.

- Ми пам'ятаємо, що це велика людина, яка давала добро, яка хотіла добро для України. Сама чесно йшла за український народ, дбала про українських людей.

- Він намагався об'єднати всю Україну. І це дуже велике дійство.

На стіні музею відкривають пам'ятну дошку. На ній – зображення гетьмана та слова про те, що рівно 330 років тому, вірогідно, неподалік цього місця Іван Мазепа очолив козацьку державу.

Андрій Шуть, науковий співробітник Чутівського районного Краєзнавчого музею

- У нас є експертний висновок Інституту археографії Академії наук України, де категорично сказано, що це було в районі сучасного селища Чутове, біля броду Буцького, який ось кілометр від нас, на річці Коломак, і ні в якому випадку в Коломаку Харківщини.

І хоча історики досі сперечаються, де саме Мазепа отримав гетьманську булаву – у Герівці, або вище за течією Коломака, – мешканці Чутова переконані: ця доленосна для України подія сталася саме на їхній землі.

Руслан Сітайло, в.о. голови Чутівської РДА

- Ця визначна подія дійсно, як в історії України, так і в історії нашого краю. Тому що саме на нашій землі було обрано гетьманом, який протягом свого життя, усі 22 роки, доки він тримав булаву гетьмана, боровся за незалежність, самостійність України.

Нову меморіальну дошку освятив Архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір.

Крістіна БРІГІДА, телеканал «Місто»

А в Інтернет-центрі Буської бібліотеки слухали "Пісню про Івана Мазепу " Івана Бака на слова Романа Бучка  в присутності авторів 

 

 

 

та гортали сторінки подарованої Софією  Енгстром книги Петера Енгланда "Історія загибелі однієї армії" зі Шведського Інституту

Немає коментарів: