понеділок, 31 травня 2021 р.

Онлайн семінар «Зведений каталог: чи стане реальністю для українських бібліотек?»

 27 травня 2021 р., з 10.00 до 13.00 на платформі Zoom відбувся онлайн семінар «Зведений каталог: чи стане реальністю для українських бібліотек?». Від Буської бібліотеки участь в ньому взяла бібліотекар-інженер Інтернет-центру Марія Литвин.  


Спікером цього заходу була Надія Володимирівна Стрішенець, провідний науковий співробітник Інституту бібліотекознавства Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського, доктор історичних наук. 

Під час семінару всі учасники отримали нагоду оновити власні теоретичні знання про зведений каталог, його відмінність від розподіленого каталогу; про те, як Юрій Меженко та інші українські бібліотекознавці оцінювали роль зведеного каталогу у системі довідково-пошукового апарату бібліотеки.
 


Фаховий експерт розповів про зв’язки зведеного каталогу з проєктами "Репертуар українського друку" та "Державний реєстр книжкових пам’яток України". 


Всі онлайн учасники отримали змогу ознайомитися зі зведеними каталогами провідних бібліотек світу та пострадянських країн і оцінити їх, а також обговорити перспективи зведеної каталогізації в Україні.


 
 
 За активну участь в онлайн семінарі бібліотекар-інженер Інтернет-центру Марія Литвин одержала сертифікат. 

 

Зазначимо, що Інтернет-центр Буської бібліотеки 4 роки демонструє на офіційному сайті хмарний каталог на базі GOOGLE технологій. 2 роки тому про намір створити хмарний каталог для всіх бібліотек Львова заявила група ІТ-спеціалістів під керівництвом Ігора Огури.
 
 


Відгукнувшись на прохання Інтернет-центру УІК розмістив на серверах УФД на платформі БІБЛІОТЕКА каталог надходжень 2018-2020 років з повним описом видань, який не  потребує обробки.
У лютому 2021 розроблено основи краєзнавчого каталогу БУСЬК-БРОДИ-ЗОЛОЧІВ на платформі УФД Бібліотека

                                                                                Редколегія блогу

 

Читайте також

Онлайн презентація бібліотечної інформаційної системи Koha  

Бібліотечний каталог у світлі закону

Немає коментарів: