вівторок, 12 жовтня 2021 р.

Бібліотечний фонд поповнився унікальною світлиною

 Нещодавно, під час пом'якшення карантину, до бібліотечного Інтернет-центру завітав відомий на Бузеччині краєзнавець Богдан Чучман. Зазначимо, що за сприяння його родини у березні цього року, світ побачила книга Марії Чайківської "Моє село".

 Саме сюди, в Інтернет-центр,  надходили електронні запити  віртуальних читачів про історію села Чучмани Гумниські. До цього часу краєзнавчі матеріали на цю тему були відсутні у бібліотечних фондах. 

А тепер пан Богдан поділився з нами унікальною світлиною в електронному варіанті. Це раритетне фото приблизно 1933-1934 років і поклало початок колекції документів з історії села. Віднайшов він фотографію у рідному селі Чучмани Гумниські.

 Митрополит Андрей Шептицький у Львові серед сестер-Василіянок жіночої гімназії.


 
З історичних джерел відомо, що саме в 1933-1934 рр. Андрей Шептицький купив будинок для жіночої гімназії сестер Василіянок на вул. Длугоша (сучасна назва - вул. Кирила та Методія). Згодом, за 500 тисяч крон купує їм шикарний будинок на вул.Потоцького (нині Генерала Чупринки). Там монахині розміщують монастир, школу вправ та учительську семінарію. Митрополит Андрей сам приймав випускні іспити у дівчат (так звану "матуру"). 

Висловлюємо щиру подяку користувачу Інтернет-центру п. Богдану Чучман за співпрацю на бібліотечній ниві.


Цей матеріал підготував ГІЦ (Громадсько інформаційний центр) спільно з ГО"ІРЦМБ" (ГРОМАДСЬКОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ "ІНФОРМАЦІЙНО-РЕСУРСНИЙ ЦЕНТР МІСТА БУСЬК") та ПЄІ (Пункт Європейської інформації) при Інтернет-центрі КЗ"Буської  публічної бібліотеки"

 

Читайте також

Cвято у бібліотеці


Немає коментарів: