неділю, 18 грудня 2022 р.

Бібліотечний ГІЦ інформує майбутніх пенсіонерів

 Відстрочка пенсії: українцям підказали, як збільшити виплату на 54%

Виходити на пенсію у 60 років не обов'язково

Українці, які виконали вимоги до стажу, мають право вийти на пенсію у 60 років, але рішення про те, виходити на заслужений відпочинок чи ні, людина приймає самостійно

Про це розповідають у Пенсійному фонді України.

Згідно із законодавством України, українці можуть продовжити роботу без виходу на пенсію. При цьому розмір їхньої пенсії збільшуватиметься щомісяця.

При призначенні пенсії з відстрочкою основний розмір пенсії зростає:

  • на 0,5% – за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, що настає за місяцем досягнення пенсійного віку, у разі відстрочення виходу на пенсію на строк до 60 місяців;
  • на 0,75% – за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, у разі відстрочення виходу на пенсію терміном понад 60 місяців.

Тобто при відстроченні пенсії менш ніж на 5 років надбавка до виплати становитиме: 6% за перший рік, 12% за два роки тощо. А за відстрочення на 6 років – на 54%.

Для збільшення враховуються лише повні місяці роботи. При цьому людина має повідомити ПФУ про бажання продовжити роботу, адже інакше виплати можуть бути призначені автоматично.

Якщо людина продовжує працювати і не звертається із заявою про призначення пенсії, а її паперову трудову книжку не було оцифровано, – у такому разі вважається, що людина виявив бажання вийти на пенсію пізніше.

"Пенсія за віком з відстрочкою призначається за зверненням пенсіонера з дня, наступного за останнім днем ​​місяця, в якому придбано повний місяць страхового стажу (у тому числі сумарно, коли неповні місяці підсумовуються), якщо звернення мало місце не пізніше трьох місяців з такого Якщо ж пенсіонер звернувся за призначенням пенсії пізніше – пенсія призначається з дня звернення", - пояснили у ПФУ.

Нагадаємо, кол-центр Пенсійного фонду України працює по буднях з 8 ранку до 8 вечора, у суботу – з 8 ранку до 14 години дня, а неділя - вихідний

Номери телефонів Контакт- центру:

Немає коментарів: