четвер, 15 лютого 2024 р.

ЛЮБОМИР ГУЗАР Cпогади

 

ЛЮБОМИР  ГУЗАР

Cпогади

Під такою назвою Культурно-видавничий проєкт «Портал» у вересні 2023 р.Б., видав духовну та інтелектуальну біографію людини із світовим історико-духовним іменем – Любомира Гузара.

Про історію написання книги детально описано у вступному анонсі співрозмовниці Патріарха й упорядниці видання Лесі Харченко, яка впродовж 50 годин від січня 2014 до квітня 2016 року в с.Княжичі під Києвом записала ці спогади.

Книга «Любомир Гузар» - це пряма мова самого Патріарха, його особисте звернення до читачів.

Про свої спогади Патріарх пише скромно і лаконічно «я згодився на ці (спогади) тільки задля того, щоби для майбутніх молодих людей зробити запис, як виглядало наше життя, коли ми були молоді. Це моя одинока ціль… Що про мене  – то не є важне ».

Початок книжки – це розповідь про славний родовід Гузарів який охоплює близько п’яти сотень персоналій від 1640 року.

Книга має п’ять розділів. «Львів. Дитинство» - спогади Любомира Гузара про його дитячі роки в міжвоєнній Україні; «Австрія» - юні роки в Австрії; «Америка» - пошуки покликання; «Італія» - це чернече служіння в Італії; «Україна» - повернення в незалежну Україну, його благородна праця капеланом у семінарії Св.Духа м. Львів, Апостольська діяльність, як глави УГКЦ засвідчують про те, що Любомир Гузар був найяскравішою постаттю останніх 30 років свого духовного життя.

Автобіографічне видання має велику кількість світлин з приватних архівів. Практично кожна сторінка проілюстрована фотографіями з життя Патріарха та його родини.

Цікавими для читача будуть уривки з розмов Любомира Гузара, Бориса Білинського і Юрія Шухевича, які навчалися разом у першому класі 1-ої Львівської гімназії в 1914 р.

В книзі публікується хронологія життя Любомира Гузара, фундаментальний іменний показчик.

Презентацію спогадів хочу завершити словами Лесі Харченко: «… Нехай чар особистості Патріарха, його спокійної гідності, людяності й вишуканого гумору супроводжує вас  під час читання книжки, як супроводжував мене під час роботи над нею»

        

 Адам Тарновський

P.S.

 Спогади Любомира Гузара поступили у фонди КЗ «Буська публічна бібліотека»

Ласкаво просимо до читального залу

 

Немає коментарів: