пʼятницю, 2 листопада 2012 р.

Буська бібліотека презентувала на першому форумі блогерів "Блог-платформа Львів" свої блоги

Сьогодні, 2 листопада 2012 року, в рамках проекту «Блог-платформа» у Львові відбувся форум блогерів та представників ЗМІ на тему «Громадянська журналістика Західної України – особливості та проблеми».  Проект здійснював Корреспондент.net за підтримки Посольства США в Україні. На сайті велась онлайн трансляція, відеоролик якої буде розміщено згодом.
Нашу бібліотеку представляла інженер-бібліотекар Марія Литвин.

https://youtu.be/ah55jr_pABA



Її допоповідь на тему "Бібліотечні блоги - крок до читача районної бібліотеки і районної газети", викликала жвавий інтерес присутніх, зокрема, колег за фахом.
Знімки прогляньте нижче



А ось - оперативний  відгук IA ZIK

П'ятниця
02 листопада 2012
17:32

Сьогодні у Львові блогери зібрались на форум «Блог-платформа»

Сьогодні у Львові пройшов форум блогерів «Блог-платформа», темою якого оголосили «Громадянська журналістика Західної України – особливості та проблеми».
Захід організував портал Корреспондент.net за підтримки Посольства США в Україні.
Під час зустрічі основні спікери, серед яких були й уже успішні блогери і ті, хто займається дотичною до цього діяльністю, поділилися своїм досвідом реалізації й популяризації своїх Інтернет-проектів.
Зокрема, автор сайту Inspired Сергій Пішковський розповів, що цей проект зробив ставку на позитив. Тобто вони намагаються робити так, щоб їхній контент викликав у читачів лише позитивні емоції. Також він наголосив на тому, як важливо працювати з соціальними мережами, аби донести свій продукт до якомога ширшої аудиторії.
Одна зі спікерів форуму Галя Шиян розповіла про свій досвід створення фейкового профілю у соцмережі, який нібито вів Габріель – персонаж роману ДіБіСі П’єра, який вона перекладала на українську мову.
Представник фотоагенції LUFA Віктор Гурняк розповів, як у них відбувається співпраця з блогерами, і як блогосфера і фотожурналістика впливають одна на одну. Також він наголосив на проблемах порушення авторського права в українському Інтернеті та ЗМІ.
Несподіваний інтерес учасників «Блог-платформи» викликала тема використання блогів для роботи бібліотек. Бібліотекар Буської районної бібліотеки розповіла, що у них за підтримки Посольства США відкрили комп’ютерний кабінет з безкоштовним доступом до Інтернету, а крім того, їхня бібліотека веде два блоги.
Довідка.
Загалом з листопада 2012 року до квітня 2013 року в межах проекту «Блог-платформа» порталу Корреспондент.net відбудуться форуми блогерів та представників ЗМІ у шести містах України: Львові, Донецьку, Харкові, Одесі, Дніпропетровську, Києві.
Під час роботи Блог-платформи громадські журналісти обговорюватимуть теми, актуальні для їхніх регіонів, а також загальнонаціональні питання. Спілкування проходитиме у вигляді презентацій блог-проектів або панельних дискусій на задану тему, і всі присутні зможуть поставити питання спікерам.
Зустріч транслюватиметься в он-лайн режимі на сайті Корреспондент.net у розділі Відео. Ролики з виступами можна буде подивитися в розділі Блог-платформа.

Фото та повідомлення УКРІНФОРМ шукайте за посиланням:

http://photo.ukrinform.ua/rus/current/photo.php?id=500417 

9 листопада 2012 року Тарас Демчук, один з учасників блог-платформи, так відгукнувся про нашу бібліотеку:"Але ще незвичніше було бачити Марію Литвин із Буської бібліотечної системи. Як виявилось жінка веде декілька блогів про бібліотеку, однозначно респект за таке!" (докладніше див. на http://dyoma.pp.ua/2012/11/09/blohplatforma-u-lvovi/ )
 

Подаємо текст доповіді інженера-бібліотекаря Марії Литвин

Бібліотечні блоги – крок до читача
(з досвіду співпраці Інтернет-центру Буської центральної районної бібліотеки ім. Івана Котляревського і районного часопису «Воля народу» в рамках проекту «Інтернет для читачів публічних бібліотек(LEAP)»)
Коротко про районну газету і бібліотеку.Перша демократична у Львівській області районна газета носить назву «Воля народу» з 1990 р. (раніше «Прапор жовтня»). У 1996р. перейшла з лінотипного друку на компютерну верстку (першою в Україні – за підтримки Фонду Євразія). Тираж газети сягає до  трьох тисяч, вона тримає першість в області по тиражу. Очолює газету ініціативний редактор Микола Іванців. Редакція постійно бере участь і перемагає у різноманітних конкурсах, про це детальніше можна ознайомитися на сайті www.busk.com.ua
Буська районна бібліотека  створена у 1944р. Вже у 1999 році за підтримки Фонду Сороса (МФВ – Міжнародний Фонд Відродження) першою в Україні отримала доступ до Інтернету, а у 2001 році в рамках проекту LEAP Посольства США в Україні – першою в області відкрила Інтернет-центр. Фактично з 1999 року почалася плідна співпраця газети та бібліотеки. Редакція користувалася електронною поштою і отримувала матеріали з Інтернету. Це тривало до 2006 року, в якому газета отримала свій доступ до Інтернету. З 2001р. по 2009 рік на сайті бібліотеки www.busk.ifocom.lviv.ua була розміщена вебсторінка газети. У 2008 році створені краєзнавчі сайти www.busk.io.ua  та www.buskfamouse.io.ua . Така тривала співпраця була можлива завдяки постійній підтримці бібліотеки 5-ма грантами Посольства США в Україні (оплачувався доступ до Інтернету, що було дуже важливо, надавалися кошти на оновлення обладнання та програмного забезпечення).
За останні 10 років читацька аудиторія бібліотеки і газети сильно змінилася. Сучасний пересічний читач хоче мати інформацію в електронному вигляді через Інтернет на своєму домашньому компютері. Він рідко стоїть в черзі біля кіоску за свіжим номером газети… Щоб не втратити цього пересічного читача, газета і бібліотека у 2010 році вирішили створити інформаційний ресурс газети в Інтернеті на додачу до традиційної підшивки у читальному залі.
І тут у пригоді став травневий семінар 2010 року, який провів у Львові Центр Інформаційних Ресурсів Посольства США в Україні під керівництвом директора Валентини Пашкової. На цьому семінарі бібліотекарів області навчили створювати блоги. І ось уже другий рік поспіль бібліотека веде два блоги, один – свій  www.buskl.blogspot.com  і другий – газетний  www.volyanarodu.blogspot.com Перший, бібліотечний блог дещо складніший, насиченіший, ніж газетний, на ньому є відео аудіо файли, фотографії, короткі репортажі про діяльність бібліотеки. Є інформація про культурне життя міста, району, запрошуємо до участі в конкурсах, вікторинах, інформуємо про нові бібліотечні послуги, нові надходження, висвітлюємо презентації нових книг, створюємо віртуальні виставки книг…
Другий блог, блог газети – надзвичайно  простий. У ньому кожен допис містить вісім малюнків сторінок чергового номера газети «Волі народу». Звичайно, в цьому блозі нема текстової інформації, відсутній текстовий пошук матеріалу. Але у блозі розміщено майже дворічний тираж газети. Навіть у такій формі газета викликає великий інтерес – про що свідчить статистика, яка продемонстрована у презентації. Виявляється нашу районку читають як в Україні так і в США, Німеччині, Польщі, Великобританії, Росії, Білорусії, Італії, Іспанії і навіть у Південній Кореї. Зокрема, в Польщі нашу районку читають вихідці з Буська, з якими бібліотека працює за проектом «Візит на батьківщину предків».
У презентації продемонстровано просту технологію формування цього блогу:
1.Через ел.пошту на передодні виходу газети редакція надсилає нам, бібліотечним блогерам – архів сторінок у
PDF
-форматі
2. Сторінку у
PDF форматі конвертуємо у малюнки у JPG

3. З моменту публікації допису черговий номер газети стає доступним для всіх.
Скажу щиро, що паперовий тираж газети від цього тільки збільшується і запрошую заходити на блоги, які реально є у віртуальному просторі, і висловлювати там свої пропозиції, адже для цього ми тут зустрілися.


 Презентацію прогляньте нижче

Немає коментарів: